ORC

Za tri i pol mjeseca u Šibeniku se otvara ORC Svjetsko prvenstvo. Trenutno su prijavljene 102 jedrilice, a među njima ih je čak 16 pod hrvatskom zastavom. Uglavnom je riječ o starim znancima s ORC regata ali svejedno ćemo ih kratko predstaviti u jednoj seriji članaka u kojima možda i saznamo za neke novitete pomoću kojih će pokušati osvojiti što bolji plasman na ovom velikom natjecanju u dobro im znanom akvatoriju.

Seriju predstavljanja otvaramo s pobjednikom D-Marin CRO ORC Cupa već dvije godine za redom, jedrilicom X-Cite:

Skupina:     ORC B
Tip:    X 41
GPH:     573.5
CDL:     10.730
Godište:     2007.
Broj na jedru:     CRO 1553
Klub:     JK Kornati
Vlasnik:     Luka Šangulin
Kormilar:     Tonko Rameša
   

Riječ je o jedrilici i posadi koja intenzivno jedri po ORC-u od 2017. Prije toga su jedrili samo na važnijim ORC regatama u Hrvatskoj, ali od Zadar ORC Kupa 2017. kreću s ozbiljnim jedrenjem po ovom sustavu. Te godine su započeli s redovitim sudjelovanjem na regatama za Kup i do Svjetskog prvenstva koje se te godine organiziralo u Trstu krajem lipnja i početkom srpnja, osvajaju sve tri regate proljetnog ciklusa i s velikim ambicijama odlaze u Italiju.

I tada su jedrili u skupini ORC B a prvenstvo završavaju na visokom 10. mjestu u skupini od 49 jedrilica.

Kao i mnogim drugim sudionicima tog SP bonace pred Trstom i jedrenje na granici regularnosti nisu rezultirali očekivanim plasmanima, ali zato se nadaju da će na regatnim poljima pored Zlarina i u Murterskom moru biti mnogo više vjetra i da će X-Cite pružiti mnogo više nego u Trstu.

Kostur ekipe je standardan. Jedrimo zajedno posljednje tri godine, premda su neki od nas zajedno u kokpitu i više od petnaest godina. Super je što ćemo jedriti u akvatoriju u kojem stalno jedrimo, gdje se održavaju regate Kupa tako da ćemo imati vrlo dragocjeno iskustvo. Malo nas je iznenadilo povećanje parametra CDL s kojim su malo brže jedrilice ušle u našu grupu... Millenium, Swan 42... dok toga nije bilo gajili smo malo veće nade po pitanju konačnog plasmana. Ne treba niti isticati da se nadamo boljim uvjetima na moru nego što je to bilo u Trstu, pa da X-Cite bude konkurentniji i da bude u boljem položaju nego što je to bilo u uvjetima jedrenja na par čvorova u Trstu. U sklopu priprema za SP planiramo odjedriti sve regate za Kup i napraviti desetak ozbiljnih treninga uoči samog SP-a. Ne planiramo nikakve posebne promjene u istisnini i dodatne optimizacije, ali naravno, obratit ćemo pažnju na obnovu i sređivanje palubne opreme. Također ćemo na treninzima baciti težište na neke manevre za koje smo sigurni da možemo poboljšati i profitirati u obliku dragocjenih sekundi u cilju. Još razmišljamo što ćemo po pitanju genakera i hoćemo li ga koristiti za jedrenje. U principu je to vrlo izgledno s obzirom da će se jedriti dvije odvojene navigacije, pa je lako moguće da će biti trenutaka kad će genaker biti od velike koristi, a najavljeno je da se ove godine neće puno penalizirati i njegovo uvrštenje u svjedodžbu. Kao što sam već rekao, nadamo se da će puhati, da će maestral biti u svom najboljem izdanju u to vrijeme, a mi smo sa spinakerom vrlo dobri po umjerenom i jačem vjetru.

Luka Šangulin, vlasnik X-Citea

 

 

Back To Top