Osamnaest jedrilica sudjelovalo je na drugoj regati CRO Melges 24 Cupa za 2023. godinu. Regata se jedrila u Biogradu, a domaćinstva su se ponovno prihvatili članovi lokalnog Jedriličarskog Kluba Briva.

Štoviše regata je ovog puta imala i međunarodni karakter i to zahvaljujući posadi iz Ukrajine koja je u Biogradu jedrila i na prvom okupljanju ove klase. Da flota bude potpuna nedostajale su samo dvije domaće posade, ali i ovako regata je bila prava jedriličarska poslastica.

Vremenska prognoza bila je slična lanjskoj, bar po pitanju smjerova od kuda je puhalo. U subotu se jedrilo po laganom jugu, dok se u nedjelju jedrilo po umjerenoj i laganoj buri.

Subotnji izlazak na more nije bio po planu, jer su tijekom jutra oblaci potpuno zatvorili nebo i nisu dopuštali puhanje ni u jednom smjeru.  RO je na more isplovio tek oko 13 sati i pretpostavka da će se lagani povjetarac razviti u vjetar dovoljan da omogući regularna jedrenja pokazala se točnom. Regatno polje je postavljeno duž Pašmanskog kanala na smjerove između 160° i 180°. Što se tiče snage vjetra ona nije prelazila 8-9 čvorova, a najjače je puhalo tijekom prvog plova.

Prvi start obilježen je z velikim brojem preuranjenih prelazaka startne linije. Čak sedam jedrilica je pozvano da se vrate i ponove start, ali pozivu su se odazvale samo dvije. Ovaj bodovni teret od samog početka ovim posadama više nije ostavio pravo na pogrešku. Osim toga, ovih pet ekipa velike nade je ulagalo u vremenske prilike do kraja regate, odnosno u RO da će uspjeti organizirati sva planirana jedrenja.

S obzirom na "gubitke" nakon ovog starta, na čelo flote izbijaju Point One, Razjaren i Tutta Forza. Unatoč vodstvu u tri etape, Tutta Forza u ovom plovu svoje vodstvo ne uspijeva održati do kraja. S obzirom da su sve tri vodeće posade, a i Iggy koji je stalno bio u priključku, jedrile uglavnom jednakim brzinama, pretjecanje pred ciljem, Point One i Razjaren najvjerojatnije mogu zahvaliti svom duljem iskustvu u ovoj klasi, ali u svakom slučaju ovogodišnja postava na Tutta Forzi najavila je da će biti ozbiljan konkurent svima u vrhu.

Drugi start bio je mnogo discipliniraniji od prvog i flota starta kompletna, a ovog puta na čelu jedre Razjaren, Tutta Forza i Yikes, ali već u drugoj orci Panjić se ubacuje među njih i u cilj ulazi odmah iza Razjarenog.

Po pitanju taktike jedrenja, treba istaknuti da je u Pašmanskom kanalu po jugu znatan utjecaj morskih strujanja i može se osjetiti neravnomjernost njihovih pritisaka po njegovoj širini. Taj utjecaj posebno se mogao osjetiti u trenucima kad bi pritisak vjetra malo oslabio. Zato prilikom jedrenja niz vjetar nije bilo pretjerano taktiziranja i većim dijelom tih dionica jedrilo se u koloni jedan za drugim.

Što se tiče elementa sreće, možda bi se moglo reći da je ona bila najprisutnija u trećem plovu. U prvoj orci i u prvoj krmi dobitna je bila desna strana regatnog polja. Puno bolji kut jedrenja bio je na desnim uzdama i to su ekipe Panjića i Fjonde najbolje iskoristile. U ovom plovu iskorišten je i Charlie i to za skraćenje druge orce i njeno pomicanje u desno.

U ovom plovu Razjaren nije baš briljirao i kako se kasnije pokazalo, ovo 7. mjesto bilo mu je najlošiji rezultat regate. Unatoč tome na kraju dana zauzima vodeću poziciju, a s jednakim brojem bodova na drugom mjestu bila je Tutta Forza. Na trećem mjestu dan završava Point One, a iza njega Panjić i Cezibordo.

Ubrzo nakon povratka u Marinu Šangulin Regatni odbor obavještava sudionike o izmjeni plana za nedjelju i da se prvi start planira već za 9:00, jer je u najavi bura koja bi trebala puhati samo tijekom jutra.

Ova prognoza se u potpunosti ostvarila i po najjačem vjetru ovog vikenda starta se točno kako je i planirano. Puhala je bura i bilo je do 14-15 čvorova, a prosjek je bio oko 12.

Kako je pozicija na kojoj se jedrilo bila između otočića Planca i kopna, ukupna duljina jedne stranice tražila je da se jedre tri kruga, pa da bi se ostvarilo ciljano vrijeme duljine jedrenja. Na ovaj način su se odjedrila prva dva nedjeljna plova, dok je posljednji odjedren u dva kruga jer je bura počela značajno slabiti.

U posljednjoj orci četvrtog plova vjetar je u jednom trenutku otišao dvadesetak stupnjeva u desno, pa su se ponovno morale koristiti usluge kurs settera i postaviti se Charlie.

Peti plov se odjedrio po još jednoj promjeni, ali ona je ovog puta nastupila pred start, tako da je orca postavljena za desetak stupnjeva u lijevo u odnosu na onu iz prethodnog plova. Međutim, ovdje uzbuđenje ne prestaje, već se ubrzo postavlja Charlie oko kojeg su se sad okretale i druga i treća orca.

Ovaj plov je možda bio i najzanimljiviji, pogotovo iz perspektive Matarana 24. Nakon uspjeha u Dubrovniku na prvoj ovogodišnjoj regati, kao da mu posada nije mogla pronaći odgovarajući trim. Sve do ovog plova posada iz Trogira nije uspijevala dojedriti do pozicija na kojima smo ih navikli gledati. U ovom plovu je u posljednjoj krmi uspjela dojedriti do foto finiša s Panjićem iza kojeg je zaostala samo par metara.

Ovaj pozitivni impuls dobro su iskoristili i u idućem plovu kad pobjedom zaključuju ovogodišnju regatu u Biogradu.

Što se tiče generalnog plasmana, Razjaren je ovog puta imao najbolji prosjek i osvaja prvo mjesto s čak osam bodova prednosti u odnosu na Panjića koji je do posljednjeg plova bio u konkurenciji i za ukupnu pobjedu!

Broncu u Biogradu osvaja ekipa Fjonde iz JK Opatija. Ova medalja je bila najneizvjesnija, jer su još dvije posade napadale ovu poziciju. Samo bod iza Opatijaca završio je Point One, a bod iza njih Mataran 24.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, dok detaljnije analize možete napraviti pomoću statističkih podataka u nastavku, kao i putem playback interaktivnih animacija na priloženim linkovima.

 

Statistika 

 

 

Playbackovi

 

Back To Top