Na Novom Zelandu će se od 29.11. do 8.12. jedriti Svjetsko prvenstvo za klase 49er i 49erFX, a prije desetak dana na mjesto događanja otputovala je ekipa iz JK Uskok.

Riječ o trenutno našoj jedinoj ženskoj posadi u ovoj klasi, a koja ima redovite nastupe na međunarodnoj sceni. Za one koji manje prate ovu klasu riječ je o Enii Ninčević i Mihaeli Zjeni De Micheli Vitturi koje su na južnu polutku otputovale u pratnji svog trenera Karla Krpeljevića.

Ove godine je ova posada već bila s druge strane plave planete. Jedrile su na predolimpijskoj regati Ready Steady Tokyo u drugom dijelu kolovoza. U konkurenciji od 23 posade dojedrile su do dobrog 7. mjesta. Tjedan dana kasnije u istom akavatoriju jedrila se jedna od regata Svjetskog kupa, a službeno se vodila pod imenom 2019 Sailing World Series Enoshima. Tu je konkurencija bila nešto brojnija, ukupno je bilo 36 posada, a naše djevojke zauzimaju 9. mjesto.

Nakon Japana vratile su se doma i 17. studenog ponovno otputovale s nadom da će uspjeti u naumu koji nisu ispunile u Japanu, a to je osvajanje olimpijske norme. Malo više detalja ispričao nam je Uskokov sportski direktor Robert Sandalić:

Mislim da je ovo prvi nastup nekog iz JK Uskok na Novom Zelandu. Jedrili smo u susjednoj Australiji i u Japanu, ali za sada nam je ova lokacija mala nepoznanica. Inače je ova posada ove godine jedrila na svim važnijim regatama i u Svjetskom kupu, a klub je stvarno zadovoljan s postignutim rezultatima. Također su i njih dvije zadovoljne s ostvarenim, a zajednički smo odlučili da ne očekujemo ništa i da jedre bez presinga ispunjavanja određenih ciljeva. Samo trebaju pokazivati dobro jedrenje i ako u tome uspiju možda osvoje i normu za olimpijadu. Postoje dvije mogućnosti podjele normi u Novom Zelandu. Po jednoj varijanti jedrit će se za 6, a po drugoj za 8 mjesta. Mislimo da su SAD i Argentina to riješile, ali još nismo vidjeli službenu objavu. Tako da se nadamo upasti u šest, a nadamo se i da ih je 8 u kombinaciji, tada bi posao trebao biti lakši. Bit će teško jer je dosta reprezentacija van norme... ESP, ITA, FIN, POL, FRA... ali mislim da imamo šanse, jer su cure radile i to po našem mišljenju nikad bolje. Spremne su... jahta je spremna... Ako ne uspiju osvojiti normu sad na ovoj regati iduća šansa je na regati Svjetskog kupa u Genovi, gdje će se jedriti za samo jedno mjesto. U međuvremenu će još jedriti i na Svjetskom prvenstvu klase u Australiji, a tamo neće biti podjele normi za Tokio.

Robert Sandalić, JK Uskok

Jedrilica na kojoj će Enia i Mihaela jedriti u Novom Zelandu je već pola godine van Zadra. Kompletna oprema, zajedno s gumenjakom je prvo u kontejneru otputovala u Japan, a potom idućim brodom je stigla u Novi Zeland.

Drugim riječima, za jedrenje na europskim regatama i za treninge, klub im je morao osigurati i drugu kompletno opremljenu jedrilicu, kao i drugi gumenjak za trenera. Kad se podvuče crta vidi se da je za jednu ozbiljnu natjecateljsku sezonu potrebno stvarno velika logistička i financijska podrška!

S obzirom na sličnost klasa, dalekoistočna turneja Uskokovih djevojaka napravljena je u suradnji s posadom Sv.Krševana, braćom Fantela. Njih dvojica su također nastupila u Japanu na test eventu i na regati Svjetskog kupa, pa je taj špedicijski dio odrađen zajedničkim snagama. Jedrilice su im zajedno otputovale iz Japana za Novi Zeland, a od tamo će i u Australiju, gdje će se organizirati Svjetsko prvenstvo za 2020. i to već u veljači. Međutim, Fantele su ostale u Zadru:

Probali smo izaći na more i bilo je sve OK, ali Mihovil je sutradan ujutro još uvijek osjećao ožiljak od operacije. Onda smo sjeli, razmislili i rekli da nema smisla tamo riskirati. Neka bude vjetra, a bit će i ako ne možeš punom parom odraditi već samo jedan dan, onda ponovno riskiraš obnavljanje stare ozljede kao i javljanje nove. Ovo je klasa u kojoj se ide sa 100% ili ne ide uopće. Ne želimo riskirati ostatak kampanje tako da ćemo radije sad ostati doma. Napravit ćemo pauzu tjedan dana, pa ćemo ponovno izaći na more. Naravno, nećemo po jakom vjetru za početak, ali ćemo raditi more. Fizički spremu također, što on već i radi. Cilj da se kvalitetno pripremimo i da Mihovil zaboravi na ozljedu, jer ako on izađe na more i dalje misli na nju, onda to opet ne valja. Srećom smo normu za Tokio osvojili s naslovom svjetskih prvaka, jer bi bilo vrlo nezgodno s obzirom na trenutnu situaciju da smo vizu morali tražiti na Novom Zelandu. Trenutno nam je cilj da budemo spremni za Svjetsko prvenstvo u Australiji i imamo tri mjeseca ispred sebe za pripreme.

Šime Fantela, JK Sv.Krševan

Foto: 404.agency

U međuvremenu je posada Ninčević - Vitturi iskoristila Prvenstvo Oceanije kao akomodacijski event kojeg su iskoristile za utrimavanje jedrilice i upoznavanje s Novozelandskim uvjetima. Riječ je o trodnevnoj regati koja se jedrila od 25. do 27. studenog.

Nastupila je 51 posada i odjedreno je 9 jedrenja. Šest plovova je bilo kvalifikacijskog karaktera, a tri su bila finalna. Naša posada je finale jedrila u srebrenoj skupini u kojoj završavaju kao 7. odnosno kao 32. u generalnom plasmanu.

 

Po pitanju ispunjenja olimpijskih normi, uz braću Fantela u 49er-u trenutno su još i laseraši i laserašice osigurali svoj nastup. Laser Standard je u posjedu vize lani od Aarhusu, kad su je osvojili u prvom krugu, a tko će od naših predstavnika jedriti na olimpijskim igrama još nije odlučeno. Djevojke u Laser Radiau su osigurale normu na Svjetskom prvenstvu u Japanu, ali još uvijek nije sigurno koja od jedriličarki pod hrvatskom zastavom će se spremati za ponovni nastup u Zemlji izlazećeg sunca. Što se tiče klase Finn, svi pogledi su upućeni prema regati u Genovi gdje će biti velika borba za jedinu vizu kojoj se uz naše kormilare nadaju i Francuzi, Španjolci, Česi... Osim njih Genovu s velikim iščekivanjem očekuje i Palma Čargo koja jedri na dasci RSX Woman. Ona je na posljednjem SP-u bila vrlo blizu ispunjenja norme, ali nedostajalo je malo sportske sreće.

 

Naslovna foto: Facebook JK Uskok

 

Back To Top