Ove godine regata je bila ispunjena metereološkim ekstremima na regatnom polju, ali na kraju je RO ipak uspio kompletirati po četiri plova za sve tri kategorije klase Laser, tako da 76 jedriličara i jedriličarki okupljenih ovim povodom u Splitu, ipak mogu reći da su imali produktivan vikend na moru.

Sve tri flote su imale po više od 20 imena na startnom popisu, a prvi put se dogodilo da je flota Laser Standarda bila najbrojnija. S najvećim jedrom jedrilo je 27 jedriličara iz deset Europskih država! Jedno ime manje je bilo u floti Radiala, a stigli su iz četiri države. Dok je u Laseru 4.7 jedrilo 22 hrvatskih jedriličara i jedan jedriličar iz Crne Gore.

Ovako velik odaziv na regati najviše se može zahvaliti inozemnim jedriličarima u klasi Laser Standard koji su cijeli tjedan pred regatu proveli u treninzima ispod Sustipana, a jednak plan imaju i za tjedan nakon regate, jer JK Mornar idući vikend organizira Prvenstvo Hrvatske za olimpijske klase. Konkretno, u Standardu je omjer strani:domaći jedriličari bio 16:11, dok je u Radialu i 4.7 to bilo ipak značajno više u korist domaćih jedriličara i jedriličarki.

Svi su jedrili na istom regatnom polju uz uobičajeni redoslijed... Standard, Radial, 4.7, s tim da je petak protekao bez jedrenja. Puhalo je vrlo jako jugo koje je bilo konstantno preko 20 čvorova, praćeno vrlo velikim valovima.

Subota je umalo preotekla u istom scenariju po pitanju konačnog učinka, ali bili su totalno suprotni nužni uvjeti. Flota je bila spremna za prvi start već u 9 sati, ali sve do ranog poslijepodneva je vladala bonaca. Iza 14 sati naglo je stigla bura koja se razvila do petnaestak čvorova. Regatno polje je postavljeno između Sustipana i Čiova a s obzirom na stanje vjetra očekivalo se da će sigurno biti odjedrena dva plova.

Sve tri flote su startale bez problema i sve se odvijalo u najboljem redu do pred sam kraj jedrenja flote Standarda. Bura je krenula s rotacijom u desno i naglim slabljenjem. Ubrzo totalno prestaje i RO svira prekid jedrenja. Ubrzo je zavladala totalna bonaca i dio flote se povlači prema luci jer nisu očekivali da će se vjetar vratiti. Ali čekanje na koje se odlučio RO, na kraju se isplatilo i uspijeva se jedan plov odjedriti do kraja. 

Jedini usporavajući element je bio preuranjeni start većeg dijela flote Standarda, pa je ponovljeni signaliziran s crnom zastavom, a ista je ostala podignuta i za preostale dvije grupe.

U nedjelju je također puhala bura, između 12 i 20 čvorova... ujutro najjača, a tijekom danja u padanju. Jedrilo se na istom mjestu kao i u subotu i odjedrena su sva tri predviđena plova. Treba spomenuti da je ujutro čak i puhalo toliko da se RO odlučio na malo čekanje prije poziva flote da izađe iz uvale Baluni... prvi start je bio predviđen za 10:15, a na kraju su u toliko sati laseraši tek bili pozvani da izađu vani.

Na regatnom polju je vjetar dosta dricavao, ali nije bilo nekih značajnih promjena koje su tražile da se cijelo polje presidri, pa su startevi išli jedan za drugim. 

Među Standardima najraspoloženiji su bili Sergey Komissarov (RUS) i Pavlos Kontides (CYP). U konačnoj sumi obojica su imala po dva prva mjesta i jedno drugo, s tim da je Sergey odbacio UFD iz 3. plova, dok je  Pavlosu 2. mjesto u prvom plovu bio rezultat koji je odbacio. A za finalni raspored presudna je bila pobjeda ruskog jedriličara u posljednjem plovu.

Od naših jedriličara na postolje se popeo Tonči Stipanović - JK Mornar. Ovog puta mu je najbolji rezultat bilo 2. mjesto i nije bio toliko raspoložen kao dvojac ispred njega, ali matematika je bila na njegovoj strani i broncu je čvrsto držao.

Drugu našu perjanicu, Filipa Jurišića, samo jedan bod je dijelio od četvrtog mjesta, a bilo mu je vrlo gusto i na njegovom 5. mjestu jer je dijelio jednak broj bodova s Jonatanom Vadnaijem (HUN).

Od naših mladih snaga najbolji su bili braća Gašpić - JK Split. Stipe je osvojio 13. mjesto, dok je Bruno završio na 14. mjestu.


Jedina hrvatska pobjeda na regati bila je u floti Radiala, a čast domaćih jedriličara obranio je "veteran" Toni Bušić - JK Split. Riječ je o vrlo iskusnom jedriličaru koji je bio vrlo aktivan do prije godinu - dvije, ali potom je uzeo natjecateljsku pauzu koja mu je izgleda vrlo dobro došla.

Do pobjede je stigao s rezultatima 2., 1., 2., 1.

Najveći konkurent mu je bio Roko Stipanović - JK Croatia. On je završio regatu s 5 bodova, a odbacio je DNS iz prvog plova.

Njih dvojica su bili neuhvatljivi za ostatak flote i jedina pobjeda koju nije uzeo jedan od njih dvojice pripala je grčkoj jedriličarki Nataliji Tamuakidou koja je trijumfirala u prvom jedrenju, a u ostalima se morala zadovoljiti s 3., 3. i 8. mjestom.

Od hrvatskih djevojaka najbolja je bila Ivona Ercegovac - JK Split, na 8. mjestu, a samo bod iza nje je bila jčlanica JD Val iz Crikvenice, Ursula Balas, koja je do nedavno jedrila u Laseru 4.7.


A u Laserima s najmanjim jedrima pobjedu je odnio jedini inozemni jedriličar u floti, crnogorac Nikola Golubović.

Rezultatski gledano, u ovoj floti je bilo najneizvjesnije, jer nije bilo neke posebne  konstantnosti u ulascima u cilj kod niti jednog natjecatelja. Istina, ako se zanemari 7. mjesto u prvom plovu, najstabilniji je bio baš Nikola s 2., 1. i 3. mjestima, dok su ostali imali dosta veće oscilacije.

Drugoplasirana je bila Lea Rakovac - JK Vega. Njen skor se računao s 1., 5., 3. i 7. mjestima, dok je brončani završio Luka Fatović - YC Zagreb. On je finiširao na 5., 4. 6. i 2. mjestima.

Naravno, Lea je ujedno bila i najbolja jedriličarka u klasi.


Kompletne rezultate cijele regate možete pronaći na ovom linku.

 

 

Back To Top