Od petka 20. pa do nedjelje 22. svibnja, JD Val iz Crikvenice bio je domaćin ovogodišnjem Prvenstvu Hrvatske za klasu ILCA 6, koja je inače ženska olimpijska klasa.

Jedrilo je 40 djevojaka i momaka, a na regatu su stigli kao predstavnici Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Ukrajine i Turske. Nije odjedren kompletno predviđen program, ali s pet kompletiranih plovova dobili su se dovoljno relevantni i realni rezultati.

O vremenskim uvjetima i događanjima na moru razgovarali smo Robertom Jurinčićem:

U tri dana regate uspjeli smo napraviti pet plovova. U petak smo odjedrili 3 plova po vjetru snage 7-8 čvorova, a u subotu još dva plova po nešto slabijem vjetru, 6-7 čvorova. Oba dana puhalo je iz jugoistoka, nekakav levanat.
A u nedjelju nažalost nismo napravili niti jedan plov, ali u konačnici pet plovova bilo je sasvim dovoljno za podijeliti medalje i u konkurenciji zatvorenog i u konkurenciji otvorenog PH.
Prvi dan je RO morao raditi s crnom zastavom jer bilo je kontra kurenta. Ali nije bilo nešto strašno. Prvo je na "U" zastavi bilo nešto izlijetanja, a potom se s crnom zastavom flota malo primirila. U prosjeku bilo je po svega nekoliko BFD-ova po plovu.
Treba reći da je ovo Prvenstvo Hrvatske bila zadnja kriterijska regata klase ILCA 6 za ovu sezonu, gdje su u muškoj i ženskoj konkurenciji U19 Petra Marendić iz JK Mornar i Antun Tomašević iz JK Labud izborili nastup na ISAF Youthu koji će se jedriti u srpnju u Den Haagu. Evo, tako je ova regata osim medalja za PH imala i posebnu težinu za kriterij.
I Petra i Antun bili su prvi na ljestvici i prije ove regate, Petra sa solidnom razlikom, a Antunu je dosta prijetio Lovre Bakotić iz JK Split i čini mi se da su na kriteriju završili sa samo bodom razlike, tako da je stvarno bilo napeto pratiti rasplet u muškoj konkurenciji.

Robert Jurinčić - Brada, JD Val

Zanimljiv i znakovit podatak u analizi rezultata mogao bi biti i taj da nije bilo neke izrazite dominacije nekog od klubova. U prvih deset čak četiri kluba imala su po dvoje predstavnika, a četvero natjecatelja moglo se pohvaliti s pojedinačnim pobjedama u pojedinim plovovima, dok su djevojke dominantne u samom vrhu, samo troje u top ten bilo je u muškoj konkurenciji.

Najbolju formu na ovom PH pokazala je domaća jedriličarka Ursula Balas. Ona je jedina imala dvije pobjede, a rezultat koji je odbacila bilo je šesto mjesto iz prvog plova. Total joj je iznosio 9 bodova i za tri boda bila je bolja od drugoplasirane, olimpijke iz JK Split - Elene Vorobeve.

Elena je malo više rezultatski oscilirala u odnosu na Ursulu i nakon petog jedrenja imala jednak broj bodova kao trećeplasirani u generalnom plasmanu, odnosno najbolji u muškoj konkurenciji, Tedi Leonardelli iz JK Vega. Između njih dvoje presudila je pobjeda Elene u drugom plovu, jer Tedijev najbolji rezultat bilo je prvo mjesto u prvom plovu a prednost ima kasniji rezultat.

Što se tiče Petre Marendić i Antuna Tomaševića, kvalifikanata na ISAF Youth, Petra je zauzela peto mjesto s čak tri druga prolaska kroz ciljnu ravninu, a nakon odbacivanja rezultat joj je kvarilo jedno 14. mjesto iz posljednjeg plova, dok je Antun završio na 11. mjestu. Bodovno stanje pokvarila mu je jedna crna zastava. Da je umjesto nje imao neko mjesto slično ostalim ulascima postojala je šansa da i on završi među deset najboljih.

Kompletne rezultate cijele regate možete pronaći na ovom linku, dok je popis nagrađenih dostupan na ovom linku.


Nakon Prvenstva Hrvatske, jedriličarke i jedriličare u ILCA klasama čeka ljeto u Europi, odnosno nastupi na Europskim i Svjetskim prvenstvima. Prvo na redu je ono za klasu ILCA 4 i jedrit će se u Poljskoj u drugoj polovici lipnja.

Potom slijede ILCA 6 juniori u Grčkoj krajem lipnja i početkom srpnja. Krajem srpnja je u SAD-u Svjetsko Youth prvenstvo za ILCA 6.

Zatim sredinom i krajem kolovoza Svjetsko prvenstvo za ILCA 4 i ILCA 6 juniore u Portugalu.

Od "laseraških" događanja u nas najzanimljvije bit će kad se bude održavao pripremni kamo u Nacionalnom centru u Splitu kojeg vodi Mate Arapov. Već je jedan takav sedmodnevni kamp odrađen tijekom proljeća i nadajmo se da će se rezultati zajedničkog rada naših najtalentiranijih mladih snaga i najiskusnijih olimpijaca uroditi dobrim rezultatima.

 

Back To Top