Druga izborna regata klase Optimist odjedrena je u Poreču, a organizirao ju je JK Horizont. Okupilo se 78 najboljih Optimista iz Hrvatske, a vremenski uvjeti omogućili su im da odjedre skoro pa kompletan program najavljen u Oglasu regate.

Vjetra je bilo u izobilju i ono što je najvažnije je da se po njemu moglo jedriti iako je na trenutke išao i preko 25 čvorova, a pratio ga je i veliki val koji je karakterističan za Istarsku obalu i regate koje se jedre po jugu i tramontani.

Konkretnije o situaciji na moru ispričao nam je član Organizacijskog odbora Dean Ivančić:

Napravili smo osam plovova u tri dana. Prvi i drugi dan puhalo je dosta jako jugo i jugozapadnjak, na trenutke i preko 25 čvorova. Bilo je dosta vala, a djeca su se stvarno junački držala.
U petak smo uspjeli odjedriti sva tri predviđena plova. U subotu također još tri po nešto malo slabijem vjetru, ali također s puno vala, a treći dan je preko nas prošla ciklona pa smo kasno izašli na more. Zapuhala je nekakva tramontana... jak sjeverozapadnjak, pa nismo mogli na početku ni izaći na more. Čekali smo oko dva sata da se sve smiri, a bila nam je i dosta velika oseka.
Na kraju kad smo izašli van više nam nije bio taj početni vjetar, već je puhalo više iz pravca maestrala i isto prilično jako... 15 i više čvorova.
I po tim uvjetima napravili smo još dva plova.

Dean Ivančić, JK Horizont

Dobra uigranost Regatnog odbora omogućila je da se jedrenja dosta brzo završe i da djeca ne provode previše vremena po tako teškim uvjetima. U petak se isplovilo oko 11 sati, da bi u podne bio dan prvi signal starta. U subotu se na more izašlo sat ranije jer je za kasnije poslijepodne najavljeno pogoršanje vremena.

Ovog puta situacija na vrhu ljestvice bila je značajno drugačija u odnosu na onu iz Crikvenice gdje se jedrila prva ovogodišnja izborna regata. Apsolutni primat imali su predstavnici JK Labud: Josip Tafra, Bepo Duplančić i Roko Cepić Zokić, a jedini koji je uspio ponoviti penjanje na postolje bio je mladi Lovre Radnić iz šibenskog JK Val koji je ponovno bio najbolji u kategoriji do 12 godina.

Tafra je stvarno suvereno stigao do pobjede s čak polovicom svih prvih mjesta na svom kontu.

Zanimljivo je da je bilo i dosta UFD-ova što je sigurno imalo poprilično utjecaja na raspored po cijeloj rezultatskoj tablici. Tako je možda mogao biti i nešto drugačiji raspored na vrhu da po jednom crnom zastavom nisu kažnjeni Luka Dokoza iz JK Uskok, Edi Jurman iz JK Uljanik i Nina Marušić iz JK Zvir. Njih troje završili su regatu kao 4., 5. i 6. a Nina je ujedno i najbrža u kategoriji djevojčica.

U konkurenciji djevojčica nagrađene su još i Ana Grubelić iz Uskoka koja je završila deveta i Ema Grabar iz Uljanika koja je završila kao 16.

Možda je zanimljivo spomenuti da je na ovoj regati sudjelovalo samo osmero natjecatelja u konkurenciji U12, od toga je samo jedna djevojčica.

Kompletne rezultate možete pronaći na ovom linku, dok fotografije i kratke filmiće možete pronaći na Facebook stranicama JK Horizont.

Naslovna foto: JK Horizont

 

Back To Top