Juniorsko Svjetsko prvenstvo klase 470 jedrilo se u San Remu neposredno nakon završetka Svjetskog prvenstva za klasu 420. Službeni datumi održavanja bili su 11 - 18. srpnja, a skupila se 51 posada među kojima je bila i jedna iz Hrvatske. Ove godine predstavljao nas je dvojac Buba Pulek i Lorens Lokas iz JK Uskok.

Flota je bila podijeljena u dvije skupine, u kompletno mušku i kompletno žensku, te u mješovite posade. Kombiniranih posada u muško/ženskom sastavu bilo je mnogo više, ukupno 42, dok je čisto muških bilo 6, a čisto ženskih 3 i predstavljale su šest različitih svjetskih država.

Našu posadu u San Remu je dočekao trener Karlo Krpeljević i ukratko nam je ispričao kako i zašto su povukli ovaj potez:

Dva dana smo imali jaki vjetar i po takvom vjetru su bili dosta dobri. Lijepo su radili i bježali konkurenciji, a po srednjem i slabijem su bili nešto lošiji. U stvari imali su problem u jedrenju u krmu, ali treba uzeti u obzir da su imali 15 dana jedrenja u tom brodu!
Inače što se tiče orce nju su odlično jedrili i okretali bi ih u prva tri i bodove su gubili niz vjetar.
Ostali uvjeti su bili stvarno miješani, bilo je svega... kurenta, vala, swel iz vani, Dosta zeznuto.
Ukupno su odjedrili deset regata i medal race.
Nastup na SP za klasu 470, iako je glavna klasa Bubi i Lorensu 49er, bio je taj što nismo mogli nastupiti na Svjetskom juniorskom prvenstvu za 49er u Poljskoj koje se jedrilo u isto vrijeme kao SP za 420. Tako da smo boravak u Italiji iskoristili za skupljanje iskustva, jer planiramo zajedriti na Europskom prvenstvu za 49er u Češkoj koje počinje 1. rujna. Zato ćemo preskočiti i EP za 470, pa su se njih dvojica vratili doma i nastavljaju jedriti u svojoj klasi.
Kako je bila Korona i sve popratne nedaće, njih dvojica su bez iskustva, nemaju ništa regata i ovo im je zbilja trebalo za sticanje iskustva. Nije to toliko velika razlika, neke stvari su iste. Također moram naglasiti i da je bilo najavljeno da će sve posade jedriti zajedno. Tako da je plan bio da ovo bude trening jedrenja u velikoj floti, ali na kraju su nas odvojili u zasebnu.
A Buba i Lorens su jedrili na jedrilici iz 2015. godine, posljednjoj na kojoj su jedrile Enia Ninčević i Romana Župan, prije izlaska iz ove klase, a jedra su bila od Šime Fantele i Igora Marenića s kojima su jedrili na test eventu prije Ria.

Karlo Krpeljević, JK Uskok

Foto: Gianfranco Marongiu

Jedan od dva dana s jakim vjetrom bio je prvi dan regate kad je sa zapada puhalo između 15 i 20 čvorova.

Idućeg dana pao je na 8 čvorova, a smjer je bio jugozapad. Ubrzo nakon početka procedure vjetar kompletno odlazi s regatnog polja i regata se prekida. Situacija je takva da se flota šalje na kopno i da bude spremna na ponovni poziv, koji je uslijedio tek poslijepodne i to po istočnjaku od desetak čvorova. Uglavnom, jedriličari su se u ranim večernjim satima vratili natrag u klub.

Treći dan regate počeo je jednako kao i prethodni, ali s tom razlikom da se započeti plov uspio odjedriti do kraja. Jedrilo se laganom zapadnjaku.

Nastavak je uslijedio ponovno u poslijepodnevnim satima kad je ponovno zapuhao istočnjak, ali ovog puta koji diže do 20 čvorova.

Ti uvjeti su iskorišteni na najbolji način, a petak, idući dan, nažalost nije bilo jedrenja, ali bar su se svi natjecatelji mogli odmoriti od vjetrovitog četvrtka.

Praktički idealni uvjeti s vjetrom između 9 i 15 čvorova vladali su u gradu cvijeća pretposljednjeg dana prvenstva. Odjedren je maksimalni program od tri plova i u većoj floti su dobiveni finalni rezultati na osnovu kojih se vidjelo tko će jedriti u nedjeljnom medal raceu, dok su iz flote u kojoj su jedrili naši momci svi išli u medal race s obzirom da ih je bilo 9 posada, a u medal raceu može jedriti do 10.

A po pitanju izrazite brojnosti mix flote treba naglasiti da će se u tom sastavu moći jedriti na Olimpijskim igrama od Pariza 2024. godine.

Foto: Gianfranco Marongiu

Analizu jedrenja Bube i Lorensa možete obaviti pomoću rezultata dostupnih na ovom linku. Inače, naši momci su osvojili vrlo dobro 5. mjesto!

Što se tiče spomenutog juniorskog SP-a za klasu 49er u Poljskoj, ono ipak nije prošlo bez naših predstavnika. Nastupila je posada iz JK Val iz Šibenika u sastavu Marko Smolić i Juraj Radačić, ali vrlo brzo su se vratili doma zbog medicinskih razloga, tako da nisu imali prilike za stjecanje iskustva pred svoje iduće nastupe.

Naslovna foto: Gianfranco Marongiu

 

Back To Top