Jedriličarski klub Delfin je u Luštica Bay-u, modernom turističkom resortu, od 11. do 16. lipnja organizirao prvo veliko jedriličarsko natjecanje u Crnoj Gori, Europsko prvenstvo za jedriličare i jedriličarke do 21 godine starosti u klasama ILCA 6 i ILCA 7. Na njemu su sudjelovali i naši probrani predstavnici, a najboljim rezultatom može se pohvaliti mladi Bruno Gašpić koji je osvojio 6. mjesto u generalnom plasmanu u klasi ILCA 7.

Ukupno su jedrile 43 jedriličarke iz Europe, a u otvorenom dijelu sudjelovale su još i četiri djevojke iz ostatka svijeta, dok je u muškoj konkurenciji jedrilo 77 Europskih jedriličara uz pojačanje od četvorku s ostalih svjetskih mora, a od toga je njih 29 bodove skupljalo i u konkurenciji do 19 godina.

Flota je zato bila podijeljena u tri skupine. Djevojaka je bilo dovoljno za jednu, dok su dečki bili podijeljeni u dvije. A što se tiče ispunjavanja planiranog programa, kombinacija vremenskih uvjeta i broja grupa rezultirala je s tim da su djevojke odjedrile ukupno 9 plovova, dok su momci uspjeli odjedriti 5 kvalifikacijskih i samo tri finalna.

Prvog dana natjecanja ispred Crnogorske rivijere puhao je lagani vjetar koji je dosta dricavao. Promjene su išle i do 90°, tako da Regatni odbor nije imao sreće s postavljanjem polja i dan je prošao bez podjele bodova.

Idući dan je zato bio mnogo povoljniji za jedrenje. Zapuhalo je desetak čvorova koji su osigurali uspješna tri plova svakoj skupini.

Nedjelja, treći dan, bio je totalno drugačiji od prethodna dva. Vjetra nije bilo ni od kuda, te se marina nije niti napuštala...

Četvrti dan natjecanja nadoknadio je prethodnu bezvjetricu. Odmah ujutro, zapuhalo je 10 - 12 čvorova bure, ali po njoj su samo djevojke uspjele odjedriti jedan plov. Ali da ne bi sve bilo idealno, kad su momci krenuli u svoju proceduru vjetar pada i okreće na maestral. Odmah od početka riječ je o svježem vjetru koji stiže s petnaestak čvorova da bi kasnije pojačao i na 18. Po njemu se nastavljaju startevi kao na traci i sve grupe uspješno su dojedrile do cilja još po dva puta.

S obzirom da su do kraja natjecanja ostala samo dva dana, RO za idući dan slaže zlatnu i srebrenu skupinu za mušku konkurenciju, dok djevojke nastavljaju dalje bez ikakvih organizacijskih promjena.

Utorak, 15. lipnja, bio je prvi dan koji je omogućio jedrenje bez čekanja zbog dricavanja i ponovnih presidravanja. Petnaestak čvorova maestrala puhalo je od početka do kraja. Sve skupine su odjedrile po tri plova, te se tako stiglo do konačnih 9 plovova za djevojke i 8 za dečke. Naravno, to se nije znalo dok nije svanula srijeda i izašlo se na more gdje se nestrpljivo iščekivalo da nešto zapuše.

Vjetar stiže tek iza 14 sati, a u 14:30 započinje se s prvom predstartnom procedurom. Nažalost zbog gubitka vremena na dva totalna opoziva izgubilo se dragocjeno vrijeme i Prvenstvo se moralo proglasiti gotovim jer je vremensko ograničenje za posljednju moguću predstartnu proceduru bilo 15:00.

U ženskoj konkurenciji imali smo samo dvije predstavnice, Ursulu Balas i Carlu de Carinu, djevojke koje su sami vrh ženske konkurencije u ILCA 6 klasi u Hrvatskoj, ali ovog puta nije im sve išlo za rukom.

Carla je prije nastupa u Luštici ozlijedila rame i izgleda da ga nije u potpunosti izliječila. Zbog toga je imala problema s jedrenjem, a u ovoj konkurenciji svaka greška se skupo plaćala. Kombinacija ozljede i jakog vjetra glavni su razlog zašto nije odjedrila tri plova, dok je u onima koji su bili po manje vjetra zadovoljavajuće rezultate ostvarivala dobrim taktičkim odlukama.

S druge strane, Ursula je povremeno pokazivala svoj potencijal, ali prosjek joj je bio između 15. i 20. mjesta. Najbolji rezultat realizira prvog dana kad se jedrilo, kad u drugom plovu ulazi u cilj kao peta. Nažalost, ostali rezultati su između 15. i 28. mjesta.

Regata nije završila kako sam se nadala, ali izgleda da mi se trebalo dogoditi tako nešto da vidim pravo trenutno stanje.
Vidim da ću morati uložiti mnogo truda da uhvatim korak s ostalim djevojkama.
Prihvatila sam svoju trenutnu poziciju u floti i to mi je sad dodatni motivirajući moment da se još ozbiljnije uhvatim treniranja, a sad mi je glavni fokus U21 Svjetsko prvenstvo u Poljskoj.

Ursula Balas, JD Val, Crikvenica

Rezultate u ženskoj konkurenciji možete pronaći na ovom linku.


Muška ekipa bila je duplo brojnija, jedrila su četiri jedriličara iz Splita i na kraju su se ravnomjerno rasporedili po dvojica u obje jakosne skupine.

U zlatnoj su završili Bruno Gašpić i Božidar Golubić. Njih dvojica su ujedno i stariji od Antuna Tomaševića i Antonia Marendića kojima je ovo bio prvi nastup u ILCA 7 klasi u ovako jakoj i definitivno fizički spremnijoj konkurenciji.

Imali smo par lijepih dana, ali ne onako lijepo kako može biti u Crnoj Gori. Tako da nažalost na kraju nismo imali puno regata.
Bruno je imao malo lošije otvaranje, a kasnije se počeo lijepo snalaziti, pogotovo u finalu.
Do zadnjeg dana bio je dosta blizu medalje. Nadali smo se da će biti još tri regate posljednjeg dana, ali kako se nisu odjedrile izgubio je šansu da pokuša uložiti i taj posljednji napor.
Ali nema veze, vidjeli smo da može i sad nam slijede pripreme u Splitu nakon kojih putujemo u Poljsku na Svjetsko prvenstvo.
Što se tiče Bože, on je dobro krenuo, ali kasnije u finalu nije se snašao. Uglavnom, zadovoljan sam i s njegovim nastupom.

Lovre Perhat, trener ekipe JK Mornar

Analizom bodova koje je osvojio Bruno Gašpić vidi se da je bio u vrlo dobroj formi. Najlošiji rezultat, ujedno i jedini koji je mogao odbaciti, bio je onaj iz prvog plova kad je završio 28.

Zato je već u idućem plovu završio na drugom mjestu, a to je još jednom ponovio idućeg dana na moru. Ostali finiši su bili između 5. i 17. mjesta, a u konačnici je imao jednako bodova kao petoplasirani, odnosno samo jedan bod manje od četveroplasiranog!

S druge strane Božidar je imao jednako dobro otvaranje natjecanja, ali u drugom dijelu je izgubio koncentraciju i nanizao je nekoliko lošijih finiša.

Kompletne rezultate ovog dvojca iz zlatne finalne skupine možete pronaći ovdje.

U srebrenoj skupini bilo je jednako gusto po pitanju bodova, a bolje plasiran bio je Antun Tomašević. Prvi dan regate odradio je slično kao i Ursula, imao je dva lošija plasmana i jedno peto mjesto. Ali problemi počinju nakon što preuranjeno starta u četvrtom jedrenju. Nakon toga vjerojatno ga pojačana doza opreza malo usporava, pa su samim tim i rezultati dosta lošiji.

Što se tiče Antonia Marendića, on je poprilično ujednačeno jedrio svih dana, a njegove i rezultate srebrene skupine možete pronaći na ovom linku, dok rezultate skupine U19 možete pronaći na ovom linku.

 

Back To Top