Protekla dva vikenda su bila u znaku jedrenja u sva tri klase iz obitelji Laser.

Za vikend 9-11.03. organizirana je Velika nagrada Mornara, a 16-18.03. isti organizator je organizirao Otvoreno prvenstvo Hrvatske za senioe i juniore (do 21 godine) u olimpijskim klasama.

Po brojčanom stanju prva regata je bila iznimno posječena i u uvali Baluni je okupila 64 jedriličarke i jedriličara. Jedrilo se i u Laseru 4.7, radialu i standardu u kojem je nastupilo nekoliko najboljih svjetskih jedriličara u ovoj klasi.

Vrijem im je bilo djelomično naklonjeno i od tri natjecateljska dana uspješno su iskorištena samo dva. U petak su se odjedrila 2 plova, a u subotu tri, dok u nedjelju nije bilo jedrenja zbog prejakog vjetra. Uglavnom je prevladavalo jugo i zahtjevalo je popriličnu kondiciju svih na regati. 

U Laseru 4.7 nastupilo je 26 najmlađih laseraša. Najbolja među njima je bila djevojka iz JD Val Crikvenica, Uršula Balaš. Ona je apsolutno dominirala prva tri plova, dok je u 4. i 5. bila nešto lošija. Iza nje s bodom razlike je bio Bartol Urem iz JK Mornar, a bod iza njega bio mu je klupski kolega Filiš Jurišić.

Što se tiče radiala flota je bila nešto manja i među njima je bila prijavljena zlatna olimpijka iz Ria Marit Bouwmeester. Međutim, nije jedrila u ovoj floti, već je eksperimentalno nastupila van konkurencije s kolegama iz standarda.

Najbolji radialac je bio Bruno Gašpić iz JK Split. On je kao Uršula pobijedio u prva tri plova, ali je i u nastavku jedrenja bio dobar, pa je u 4. i 5. plovu završio kao treći.

Pet bodova iza njega je završio član JK Val iz Šibenika Marko Smolić, a na trećem mjestu Ilija Marković iz Crne Gore.

U olimpijskoj klasi, laser standardu, jedrilo je 15 jedriličara među kojima su petorica prvih bili dosta izjednačeni. Na kraju je najbolji bio Cipranin Pavlos Kontides, srebreni s olimpijade u Londonu. Bod iza njega se smjestio Filip Jurišić iz JK Mornar, a bod iza Filipa je bio Ruski olimpijac Sergey Komissarov.

Tjedan dana kasnije na Prvenstvu Hrvatske, na istoj lokaciji, je jedrilo 10 jedriličara u radialu i čak 22 u standardu. Ovaj put im je vrijeme bilo nešto bolje i uspjeli su odjedriti šest plovova. U radialima je apsolutno najbolja bila Sandra Lulić. Ova jedriličarka JK Mornar je u svih šest jedrenja uspjela pobijediti. Najbliže joj je došla Marija Andela de Micheli Vitturi iz JK Split, a trećeplasirana je bila Slovenka Kim Pletikos.

Što se tiče standarda pobjedu je odnio Mornarevac Tonči Stipanović, a klupski kolega Filip Jurišić je završio na trećem mjestu dok se Pavlos Kontides ubacio između njih s jednim bodom prednošću ispred Filipa.

Ove regate su ujedno bile i posljednje pripreme ovih jedriličara prije odlaska na Palmu na iduću regatu Svjetskog kupa.

Rezultate Velike nagrade Mornara možete pronaći na ovom linku, a ovdje se nalaze rezultati s PH, dok se fotogalerija s drugog natjecateljskog dana VN Mornara nalazi ovdje.

 

 

Back To Top