Od 28. do 30. svibnja klase ILCA imale su svoju međunarodnu regatu u susjednoj nam Sloveniji. Riječ je o prvom ovogodišnjem eventu iz ciklusa Europa Cupa, a ponovno ga je organizirao JK Jadro iz Kopra.

Regata je bila oglašena za sve tri ILCA klase i Hrvatska je imala predstavnike u svima, a čak u dvije Hrvatski predstavnici osvajaju zlatne medalje u generalnom plasmanu!

Zbog već standardnog izgovora u vidu Korone, regata nije održana u svom standardnom terminu u ožujku. Ali s druge strane, mnoštvo jedriličarskih ekipa jedva je dočekalo otvaranje granica i u Sloveniju je doputovalo 85 jedriličarki i jedriličara iz 11 Europskih zemalja.

Program je ispunjen u punom opsegu. U petak su odjedrena tri plova po termici koja je puhala između 10 i 13 čvorova, u subotu također nova tri plova po slabašnih 5 čvorova, a u nedjelju još dva plova prvo po buri do 15 čvorova, a potom po laganom maestralu.

U floti ILCA 4  (ex Laser 4.7), jedrilo je ukupno 36 momaka i djevojaka. Muška flota bila je izrazito brojnija, njih 27 u odnosu na 9 djevojaka. Naši predstavnici su se uglavnom držali sredine ljestvice, a u rezultatima im se može primijetiti da su imali hrpu BFD-ova. S obzirom da su imali samo po jedno odbacivanje najlošijih rezultata to im je donijelo dosta kaznenih bodova koji su im pokvarili konačne plasmane. Ali izgleda da im treneri nisu s tim bili pretjerano zabrinuti, jer su ovu regatu odlučili iskoristiti za treniranje starteva. Koliko su istrenirali ovu vrlo važnu fazu svake regate vidjet ćemo na njihovim budućim nastupima, a rezultati koje su postigli su sljedeći:

15. Karlo Modrić - JK Split

16. Jere Bakotić - JK Split

20. Luka Lorencin - JK Uljanik

 

5. Aurora Palko - JK Split

6. Nora Gotovac - JK Split

Pojedinačne rezultate za dečke možete pronaći na ovom linku, dok se ovdje nalaze rezultati za djevojke.


U bivšem Radialu, a sad u klasi ILCA 6, imali smo samo predstavnice. Od 17 jedriličarki njih 5 je bilo iz Hrvatske.

Ako se pita hrvatske navijače one su bile mnogo bolje razmještene na rezultatskoj ljestvici. Daleko najbolja bila je Ursula Balas - JD Val Crikvenica, koja je osvojila zlatnu medalju. Najveću konkurenciju imala je u kolegicama s kojima je podijelila pobjedničko postolje, Anji von Allmen iz Švicarske i Lin Pletikos iz Slovenije.

Njih tri su praktički jedrile svoju regatu, što se najbolje vidi iz broja bodova. Četvero plasirana Kristina Boja imala je duplo više bodova od treće plasirane Lin.

Ursuli su najbolje odgovarali lagani subotnji uvjeti kad je u sva tri plova pobijedila, dok po jačim vjetrovima nije baš briljirala. Čak su i rezultati posloženi po snazi vjetra, tako da joj je najlošiji rezultat bio u nedjelju kad je i puhalo najsnažnije. 

Dosta dobar nastup imala je i Nađa Tomašević iz JK Labud. I ona je imala poprilično "šarene" rezultate, a najbolji finiši su joj bila dva četvrta mjesta.

Bodovno blizu Nađi bile su i ostale naše djevojke:

7. Iva Rokvić - JK Uljanik

8. Tea Peteh - JK Uljanik

10. Petra Mastelić - JK Labud

Kompletne rezultate ove flote možete pronaći na ovom linku.


I za kraj je ostala čisto muška klasa, bivši Standard, a sad ILCA 7. U njoj smo imali samo jednog Labudaša, Dominika Perkovića. Uz njega je trebao jedriti i Stipe Gašpić, ali ostao je doma zbog viroze, a kao što je spomenuto u uvodu i ovdje je osvojeno zlato:

Foto: JK Labud

Ova flota je uobičajeno bila najmalobrojnija, ovog puta na startnoj listi bilo je 13 imena, ali aktivno je jedrilo njih 11. Dominik je stvarno bio najbolji među njima i osvaja tri prva, tri druga, peto i osmo mjesto.

Četiri boda od njega bio je Slovenac Liam Orel, koji je pobjedio u jednom jedrenju, jednako kao i još tri druga jedriličara koja su se mogla pohvaliti  jednakim uspjehom. Možda najzanimljiviji među njima je Matej Valić koji je odjedrio samo posljednja dva plova i u njima završio 10. i 1.

Kompletne rezultate možete pronaći na ovom linku.


Po pitanju Europa Cupa slijedi pauza od malo više od mjesec dana jer sad su na rasporedu dva Europska prvenstva. Prvo je za jedriličare mlađe od 21 godinu i jedrit će se u Tivtu, a potom je na redu Radial Youth u Kaštelima. Tek nakon toga slijedi Europa Cup u Njemačkoj.

Naslovna foto: EurILCA Europa Cup Slovenia

 

Back To Top