Dva dana, koliko su organizatori iz Triestina della Vela, predvidjeli za jedrenja na Prvenstvu južne Europe za klasu Šljuka nisu bila ni malo naklonjena ni jedriličarima ni organizatorima. Na kraju je uspješno odjedren samo jedan plov!

Taj plov je održan u subotu, a u nedjelju se neuspješno pokušalo tri puta. Dva puta su prekidi signalizirani zbog značajne promjene u smjeru vjetra, dok je treći a ujedno i posljednji prekid bio zbog iznenadne nevere.

Od 33 posade naši jedriličari su zbirno gledajući bili dobri. Najbolji su bili članovi JK Split Luka Jerčić i Josipa Prosinečki na 8. mjestu, a sedam mjesta iza njih završili su im klupski kolege Marko Marinović i Vedrana Polić. Predstavnici našeg drugog kluba, JK Galeb iz Kostrene, Milko Volarić i Dean Pavlak ciljnu ravninu su presjekli kao 19. dok su Damir Vranić i Vlado Grego završili dva mjesta iza njih.

Foto: Josipa Prosinečki

Unatoč problemu s vjetrom naši predstavnici su se vratili iz Italije sa samim pohvalama za organizaciju. Društveni život oko regate je bio na zavidnoj razini... na povratku s mora sviju je dočekalo svježe voće na rivi, večere, muzika, plesači... sigurno bi se bar nešto od ovoga moglo prenijeti i na naše regate.

Inače su na regati jedrili predstavnici 7 različitih država. Među njima posebno spomenuti dvije celebrity posade na čije sudjelovanje su organizatori sigurno vrlo ponosni. Iz SAD-a je stigla posada Augie Diaz - Silvia Penso. U svijetu Šljuka Augie Diaz je u statusu žive legende, a riječ je o jedriličaru rođenom na Kubi koji je ostavio traga na počecima klase Laser, a nakon toga je nastavio karijeru u Zvijezdama i Šljukama. Kao njegove najveće uspjehe može se izdvojiti titule svjetskog prvaka u Šljuci 2003. i 2005. te naslov svjetskog prvaka u Zvijezdi 2016. godine u društvu s Brunom Pradom.

Na prvom mjestu tog jedinog plova završila je posada Gintare Volungevičiūtė Scheidt - Kathleen Tocke. Gospođe su jedrile pod Litvanijskom zastavom, a Gintare je svjetska prvakinja u Laser radialu 2012. godine, dok je 2008. na olimpijadi u Pekingu u istoj klasi osvojila srebrenu medalju. Zanimljiv podatak iz njene biografije je i da je supruga legende klase Laser, Roberta Scheidta.

Rezultati se mogu pronaći na ovom linku.

 

Naslovna foto: Josipa Prosinečki

 

Back To Top