Nakon poduže pauze u Hrvatskoj je organizirano PH za klasu Zvijezda. Domaćinstva regate se prihvatio JK Mornar, a termin je bio 18 - 20. svibnja.

Unatoč najavama od desetak posada koje bi mogle sudjelovati na Prvenstvu Hrvatske na startu se našlo samo njih pet, a od toga je jedna bila iz susjedne nam Mađarske iz koje su stigli Tibor Tenke i Miklos Bezereti.

Boje Hrvatske su branile posade Marin Mišura - Tonko Barač, Filip Jurišić - Josip Olujić, Tonči Stipanović - Mario Lulić, te Marko Marinović i Nikola Akrap. Na startnoj listi su se našla još četiri imena (dvije posade), ali nažalost na bodovnu ljestvicu im se  unosilo jedino DNF.

Sva tri natjecateljska dana su bila izvrsna i za jedrenje, a i za malobrojnu publiku koja se našla na moru. Prekrasno sunčano vrijeme uz umjereni maestral je osiguralo uvjete da se održi maksimalni predviđeni program. U petak i subotu su odjedrena po tri plova, dok su u nedjelju odjedrena dva.

Područje jedrenja u petak i subotu je bilo u zoni Čiova po maestralu koji je puhao do petnaestak čvorova, a u subotu se jedrilo ispod Sustipana po laganih desetak do maksimalnih dvanaest čvorova.

Već prvog dana naša trenutno najiskusnija posada, Mišura - Barač, su pokazali da su najspremniji i regatu su otvorili s 3 pobjede. Na ostala mjesta na postolju su u konkurenciji bile skoro sve preostale posade jer u svim plovovima su imali različite finiiše i nitko se nije mogao pohvaliti kontinuitetom kao vodeća posada.

U subotu Mišura i Barač i dalje nastavljaju s dobrim jedrenjem, ali Jurišić i Olujić u četvrtom plovu, te Mađarska posada u šestom plovu pokazuju da nisu slučajno tu, a možda bi Mađari pokazali i više da im tijekom 4. plova nije pukao podigač floka pa su se morali vratiti u uvalu Baluni, pa su propustili i 5. plov. Osim njih još je i posada Marinović - Akrap dobila "alfabetske bodove". Oni su dva puta bili upozoreni na pumpanje, a po pravilima nakon drugog dosuđenog penala ne smiju proći kroz liniju cilja.

Nedjelja je pak bila dan kad je vodeća posada uknjižila najlošiji finiš, ali brzo su se trgnuli i posljednji plov pobijedili. Ostali su ponovno oscilirali po bodovnoj ljestvici, a samo su Stipanović i Lulić imali kontinuitet s dva 4. mjesta.

Kad se podvukla crta na kraju dobili smo prvake Hrvatske u posadi Mišura - Barač, a kako su prošli ostali možete pronaći u službenim rezultatima, a fotogaleriju i video izvještaj subotnjih jedrenja možete pronaći u foto i video galerijama.

Foto: Facebook Star Class Croatia

 

 

Back To Top