JK Istra iz Lovrana organizirala je kriterijsku regatu klase 420, a uz koje su na regatnom polju bili još i Laseri 4.7 i Radiali. Prva ideja je bila da na regati budu i Optimisti, ali lokalni Stožer je postavio uvjete zbog kojih su organizatori odlučili se na brisanje ove klase iz Oglasa regate.

U svakom slučaju, juniori koji su bili nazočni na regati lijepo su se najedrili i još se i doma vratili ranije nego što je to uobičajeno kad se otputuje negdje na natjecanje. Pogađate razlog? Jedrilo se po tramontani koju se mora uhvatiti u ranijim jutarnjim satima.

Društvo iz klase 420 taj potez je napravilo već u subotu, dok su Laseraši izašli na more malo kasnije pa im je zato ukupni broj odrađenih plovova za 40% manji. Klasa 420 odjedrila je ukupno 7 jedrenja, a Laseri su bodove skupili u 4 plova.

Bilo je odlično i na kraju smo regatu napravili samo za 420 i Lasere. Optimiste smo u zadnji čas morali otkazati jer su nam iz Stožera poručili da nas ne smije biti više od 50...
Da li su bili u pravo ne znam, ali mi smo to otkazali.
Vrijeme je bilo savršeno. Puhala nam je tramontana i jako i dugo, tako da smo odradili cijeli program.
U klasi 420 su praktički sve Hrvatske posade došle, bilo ih je ukupno 11, a regata im je ujedno bila i kriterij. Kad smo planirali regatu bilo je predviđeno i jedrenje u petak, ali klasa je odlučila da se petak preskoči. Razlog je bio taj što se trebalo odmah nakon regate trebalo krenuti na Europsko prvenstvo za 420 u San Remo, pa da djeca bar što manje izostanu u školi.
Ali evo baš su neposredno prije početka otkazali to Europsko.
U svakom slučaju, klinci su se najedrili. U subotu četiri plova i u nedjelju još tri, tako da je unatoč tome što je program bio malo stisnut, zbog uvjeta koji su nam išli na ruku, sve smo napravili.

Tin Matulja, JK Lovran

U subotu je puhalo i do 20 čvorova tako da je bilo i prevrnutih, a i svugdje po regatnom polju, a koliko rano bi krenuo program i koliko su bili učinkoviti na regatnom polju govori i podatak da bi već do podne svi bili na kraju i hvatali se pribora za jelo. Tako da im je cijela subota poslijepodne bila slobodna za druženje i sređivanje školskih obaveza, a u nedjelju su već u jedan sat svi bili na putu za doma.

Za razliku od Optimista u Primoštenu zbog kojih se morala podizati i crna zastava oba dana, i Laseri i 420 u Lovranu bili su dosta smireniji i nije bilo ponavljanja starteva, a ni posla za Odbor za proteste.

Flota dvosjeda bila je stvarno šarolika. Dvije najstarije posade bile su u kategoriji U19 i riječ je o djevojkama iz Uskoka. Ostali su bili većinom mlađe dobne skupine, odnosno starosti do 17 godina i podijeljeni u sve tri moguće kombinacije... čisto muške, ženske i miješane posade.

Najbolje na moru bile su Noela Petešić i Maris Bašić koje nisu pobijedile jedino u šestom plovu! Zato je zanimljivo bilo u borbi za drugu i treću stepenicu pobjedničkog postolja. Posada Bilen - Mutalj iz JK Istra, Marvin - Kocman iz JK Uskok i Peović - Burul iz JK labud bile su unutar dva boda.

Domaćini su osvojili srebro s 20 kaznenih bodova, dok su Zadrani osvojili broncu jer su pobijedili u šestom jedrenju.

Od petog do osmog mjesta je također bila skupina koja je bila dosta blizu po bodovima, jednako kao i društvo od 9. do 11. mjesta. Koji bodovi su točno bili u pitanju možete pronaći u konačnim rezultatima.

U klasi Laser 4.7 prevladavali su juniori, u floti je jedrila samo jedna djevojka, Tija Dujmović iz JK Opatija. Ona se dosta dobro držala i na kraju osvojila 4. mjesto. Trojku ispred nje, a i cijelu regatu, predvodio je Hrvoje Mršić iz JK Galeb. On je samo u uvodnoj regati završio na drugom mjestu, a u ostale tri je pobijedio. Sa sličnim rezultatima regatu su završili Leon Braut iz Punta, kojem su u zbroj ušla tri druga mjesta, te Lun Sanko iz 3. maja kojem su suci zbrajali dva treća mejsta i pobjedu iz prvog plova.

Konkretne brojeve ove skupine možete pronaći na ovom linku.

I za kraj trebamo spomenuti dva jedriličara u Radialima. Kod njih nije bilo previše uzbuđenja po pitanju bodova. Pobjedu je odnio Antonio Lukušić iz JK Opatija, a drugi je Leo Magašić iz JK Punat.

Baza regate bila je u ACI marini Ičići.

 

Naslovna foto: Karlo Krpeljević

 

Back To Top