Četvrta izborna regata klase Optimist je odjedrena u Zadru na regati koju je organizirao JK Uskok.

Krema hrvatskog jedrenja ove klase okupila se da završi izborni ciklus s kojim se dobio sastav reprezentacija koje će predstavljati Hrvatsku na Europskom i Svjetskom prvenstvu.

Na moru su ispunili puni program po uvjetima koji su bili od laganih, do umjerenih, tako da su sigurno na vrhu završili oni koji su pokazali najsvestranije sposobnosti na moru. Ali prepustimo riječ predstavniku Organizacijskog odbora o tome kako je Uskok organizirao ovu regatu:

Prvi dan se jedrilo po 6-8 čvorova sjeverozapadnjaka, nije bila ni tramuntana ni maestral, teško za dati ime. Drugi dan se jedrilo po jugu, opet iz nekog ne standardnog smjera, a puhalo je oko 9-12 čvorova. A treći dan je bio levanat od 18-22 čvora. U petak i subotu smo odjedrili po tri plova, dok je u nedjelju odjedren samo posljednji predviđeni plov. Prvi dan je na meniju bila koka na bijelo s njokima, drugi dan paštašuta na mrvicama (mljeveno meso) i palačinke za desert, a u nedjelju nam je kogo pripremio krepku juhicu od povrća. Što se tiče ponašanja jedriličara i jedriličarki na startnoj liniji moram istaknuti da su nazočni kadeti pokazali iznimnu ozbiljnost i samo dvije osobe su zamijećene na prekoraćenju. I na sedam regata imali smo samo jedno lagano ponavljanje. Stalno smo radili na zastavu "uniform" i moram pohvaliti članove svog regatnog odbora koji su još jednom očekivano kvalitetno napravili svoj posao postavljanja regatnog polja na pravilan i brz način, tako da se već i samim tim smanjio broj potencijalnih situacija u kojima su naše mlade nade mogle doći u neželjene situacije koje bi dovele do diskvalifikacije već na samom startu.

Robert Sandalić, JK Uskok

Na rezultatima se može vidjeti izjednačenost među kormilarima koji su se koncentrirali na vrhu ljestvice. Samo jedan od njih, drugoplasirani Marko Gomerčić (JK Uljanik plovidba) uspio je pobijediti u dva plova. U preostalih pet jedrenja može se pročitati pet različitih slavodobitnika. A treba naglasiti da je ovaj put bila apsolutna dominacija dječaka jer je samo jedna djevojčica bila u top 10 i to na 8. mjestu, Ema Samaržija (JK Sv.Nikola).

Najtješnja borba je bila za sam vrh. Marko Gomerčić i pobjednik, Tin Fika (JD Val - Crikvenica), na kraju su bili udaljeni samo dva boda, a trećeplasirani Buba Pulek (JK Uljanik plovidba) završava pet bodova iza Marka, dok je član JK Jugo Grigor Pettener na četvrtom mjestu bio 15 bodova iz Bube!

Zanimljiv podatak ove regate je i da je jedina pobjeda vezana uz ime jedriličarke vezano uz mladu Hvarsku optimistašicu Ninu Marušić. Ona je završila kao treća djevojčica u kategoriji do 12 godina. Osim ovog bljeska u 5. plovu može se pohvaliti i 3. mjestom u drugom plovu. Međutim, ostalih pet rezultata je bilo na sredini ljestvice, pa se doma vratila s 25. mjestom u generalnom plasmanu.

Inače je u ovoj kategoriji najbolji bio Luka Lorencin iz JK Uljanik plovidba koji unatoč tome što nije pobijedio ni u jednom plovu regatu završava na izvrsnom 5. mjestu. Najbolja djevojčica u ovoj kategoriji je Porečanka Nika Fornažar na 17. poziciji.

Konačne rezulate možete pronaći na ovom linku.

Kako je riječ o posljednjoj regati ovog dijela sezone, nakon koje se dobila rang ljestvica s kojom se se formirali reprezentativni sastavi sad se može objaviti i popis naših mladih jedriličara koji će predstavljati Hrvatsku na Europskom prvenstvu u Francuskoj i na Svjetskom prvenstvu na Antigui.

Na sunčane Karibe će odletjeti:

 1. Marko Gomerčić - JK Uljanik plovidba, Pula
 2. Tristan Tol - JK Uljanik plovidba, Pula
 3. Tin Fike - JD Val, Crikvenica
 4. Buba Pulek - JK Uljanik plovidba, Pula
 5. Josip Tafra - JK Omiš, Omiš

dok će na Atlansku obalu Francuske otputovati:

 1. Edo Fike - JD Val, Crikvenica
 2. Petra Marendić - JK Mornar, Split
 3. Grigor Pettner - JK Jugo, Mali Lošinj
 4. Maroje Škoro - JK Split, Split
 5. Ema Samaržija - JK Sv.Nikola, Zagreb
 6. Tedi Leonardelli - JK Vega, Pula
 7. Noela Petešić - JK Uskok, Zadar

a u statusu rezerve su Roko Čepić-Zokić iz JK Omiš i Mija Moičinić iz JK Uljanik plovidbe.

Rezime ovog dijela sezone napravio je tajnik klase Optimist:

Sad kroz koji dan Vijeće za natjecanje treba službeno potvrditi sastav reprezentacije. Nakon te potvrde slijedi planiranje priprema. Dvije su varijante u opticaju. Po jednoj ekipa koja ide na Europsko ići direktno za Francusku, a po drugoj bi trebale biti organizirane zajedničke pripreme oba tima. U svakom slučaju to ćemo vrlo brzo saznati, u principu čekamo službenu potvrdu nadležnog tijela. Sustav po kojem smo i ove godine došli do sastava reprezentacije ostat će isti i u idućem ciklusu. Desit će se neke manje izmjene, ali uglavnom kozmetičke prirode, u sustav kao takav se neće dirati. To još treba proći kroz Vijeće za natjecanje HJS-a, pa kad bude službeno objasnit ćemo detalje. U svakom slučaju mislim da se sustav pokazao dobrim, jer jedriličari koji su završili na vrhu su pokazali svestranost u svim uvjetima. Jednako dobri su bili i u uvjetima laganog i umjerenog i jakog vjetra. Cijelo vrijeme su bili konstantni. Također smo dobili i mlađu dobnu skupinu koja se približila reprezentaciji, a sigurno ćemo ih u njoj vidjeti već od iduće sezone.

Josip Golem, tajnik klase Optimist

S obzirom na navršene godine u 2020. u klasi Optimist neće jedriti troje reprezentativaca, a postoje kalkulacije da se također još neki prebace u druge klase jer su fizički prerasli trenutnu klasu. Među onima koji su sigurni da ćemo ih od ove jeseni viđati u drugim klasama je Buba Pulek, Ema Samaržija i Noela Petešić.

S druge strane trenutno su u reprezentaciji dvojica najmlađih Tafra i Petterner, a s prikazanim jedrenjem mogli bi ih viđati u reprezentaciji Optimista još dvije sezone.

Do ljeta ćemo imati još dva zanimljiva nastupa naših Optimista. Naime, formira se jedna mlada ekipa od koje će se sastaviti reprezenatcija Hrvatske u ekipnom jedrenju. Prva regata na kojoj će nastupiti će biti u Veneciji.

 

Back To Top