Na krilima Gažula, lokalnog termalnog vjetra u Postirama na Braču u subotu 11. kolovoza jedrit će se 12. po redu Mala noćna regata, a organizira je i JK Gažul. Vrhunski doživljaj jedrenja praćen bezvremenskim taktovima Mozzartove Male noćne muzike u nenadmašnom akvatoriju tradicionalnog otočkog porta.

Zbivanja oko regate kreću već u petak 10. kolovoza kad najavljuje sadržaj za najmlađe i one koji se osjećaju tako. Riječ je o promotivno edukativnoj akciji koju organizira RU klasa pri Hrvatskom jedriličarskom savezu, a u vidu praktične radionice s RU jedrilicama klase RG65. Radionica će se održavati u poslijepodnevnim satima. Inače ovo već postaje tradicija koja je započeta 2016. godine, a kako je tada to izgledalo možete vidjeti klikom na ovaj link.

Osim sportske dimenzije u Postirama se velika pažnja poklanja i kulturi. Koncertni program je planiran i za petak i za subotu. Za taj segment organizacije od prvog izdanja zadužen je Mladen Max Juričić kojeg smo susreli na regati Latinskim idrom na kureja na otoku Zlarinu:

Mala noćna regata u Postirama na otoku Braču lani je proglašena najboljim događajem na Jadranu vezanim za tradiciju. Jedri se u Postirskom portu zahvaljujući fenomenu koji se javlja noću kad je stabilno vrijeme. S Vidove gore se termika spušta kroz Dolac i dolazi u Postirski porat, nema vala i ima vjetra za jedrenje. Porat nije velik i kad se postave tri bove dobije se regatno polje za krstaše koji ne smiju biti dulji od deset metara. S obzirom da porat nije velik jedrilice prolaze uz mul, vidi se kako posade rade, podižu se spinakeri i genakeri na malim relacijama od 50-60 metara... jedna jedinstvena jedriličarska pozornica. Regata se može neposredno pratiti neovisno da li se sjedi na rubu mula ili zavaljen negdje ispred kafića. Jedna mega predstava čak i za one koje ne zanima jedrenje. A to sve počinje u deset sati navečer praćeno s Mozzartovom Malom noćnom muzikom. Tijekom jedrenja slijedi neka druga muzika koja je izabrana za tu godinu. Na početku smo forsirali klasiku, dok nam zadnjih nekoliko godina svira splitski gradski mandolinski orkestar Sanctus Domnio koji svira orginalne kompozicije g.Pavla Sviličića. Tako da to na momente izgleda dosta filmski. Iza regate uvijek slijedi zabava za koju je zaduženo Ljetno kino, kućni band regate. Sve u svemu jedan spektakl, pa tko može doći u Postire u subotu 11. kolovoza neće požaliti i baš će nam biti drago! A evo i jedna zanimljiva crtica iz povijesti regate... prva Pequena regata nocturna nije bila izdašna po pitanju vjetra, pa je dinamiku dešavanjima na moru donio prvi stručni komentator regate g.Marijan Ban. Tada je g.Ban preko razglasa objašnjavao publici osnove jedrenja i dešavanja na regatnom polju. U principu nije ništa smiješno govorio ali je na kraju ispalo kao stand up komedija i bilo je fenomenalno prihvačeno od strane publike. Od tada to ulazi u obavezni program, a ove godine mikrofon bi se ponovno trebao dobiti g.Ban.

Mladen Juričić, organizator

Za sportski dio regate zadužen je Igor Piacun. On je najavio nešto drugačiji sustav jedrenja nego lani, a za početak evo startne liste:

 1. GANDOJ - Sunbeam 22 - Dean Roić
 2. NO NAME JET - Optio 9.5 - Toni Bulaja
 3. KAIN - Elan Express - Mladen Marević
 4. SINBAD - SSC 18 - Boris Bakotić
 5. ULTRA MALA RIBICA - SSC 18 - Nađa Tomašević
 6. LOLA VIOLA - SSC 18 - Vedran Rožić
 7. BIG GRIN - One off - Luka Jerčić
 8. FORTUNA - Elan 19 - Kristijan Jukić
 9. FUGU - First 30 - Damir Kraljević
 10. BOB'N'ROCK - Illimit - Jere Vidović
 11. OTTOEMEZZO - Felci one off - Antonio Vuleta
 12. SILVIJO - Navis 27 - Darko Berhanović
 13. PICCOLO GRANDE AMORE - First 31.7 - Marko Bertolino
 14. SIKIRA - Luka Rožić
 15. BRIVA - Micropoma - Dalibor Ercegovac
 16. MOZAK - Navis 27 mod - Ante Botica

Prije početka glavnog događaja uvodni događaj bi trebale biti mini regate Seascapeova 18 i malenih Optimista. SSCova su trenutno prijavljena čak tri, a g.Piacun se nada da bi se do subote mogla prijaviti još dva. Također će unutar regate imati svoju posebnu skupinu koja će se i posebno nagrađivati.

Ruta regate je uvijek ista i prvenstveno je određena oblikom Postirskog porta:

Jedrilice na start čekaju pred ulazom u luku, a linija starta je između vrha mula i bove. S obzirom da vjetar dolazi s kopna riječ je o klasičnom startu u orcu. Zatim slijede tri kruga i izlazak iz porta.

Za kvalifikacije su predviđena tri plova, te tri najbolje plasirane jedrilice idu u finale gdje će se također jedriti tri plova. Promjena u odnosnu na lani je u tome što se u finalu neće jedriti na monotip jedrilicama, već će svaka posada nastupiti na svom bolidu.

Jedan od dragih gostiju regate je i moj prijatelj Rambo Amadeus koji je pobijedio 2013. godine. On će i ove godine nastupiti na jedrilici Fugu u posadi g.Kraljevića. Osim što će jedriti, Rambo će malo i zabavljati publiku jer će zapjevati zajedno s klapom Klesari s kojom je već ostvario suradnju na jednom od svojih albuma. Još će tu biti Marjan Ban, Max sa svojim Ljetnim kinom koje će biti u proširenom sastavu a imat će i promociju nekoliko svojih novih pjesama. Za sada je Gažul stabilan, puše svako veče i nadamo se da će ga biti i u subotu. U portu će biti pravi spektakl jer će u kvalifikacijama startati cijela flota zajedno. Oni dolaze iz mraka i ulaze u luku koja je osvijetljena reflektorima. Na zadnju minutu je tišina, a na startni signal kreće Mala noćna muzika.

Igor Piacun, organizator

 Na regati će nastupiti uglavnom jedrilice koje su svima dosta poznate. Jedina nepoznanica će biti jedrilica No name jet, Optio 9.5 kojom će kormilariti Toni Bulaja, a vlasnik je g.Ante Barda koji je s ovom jedrilicom zamijenio Class 40 pod imenom Ola čiji novi vlasnik je Ivica Kostelić.

Foto: wauquiez.com

Riječ je o "daysaileru" s karbonskim trupom i jarbolom, tikovinom na palubi...  ako ništa drugo uvijek će ga biti vrlo lijepo vidjeti premda ne treba sumnjati da će Toni Bulaja vrlo brzo izvlačiti maksimum iz njega! 

Back To Top