Po drugi put za redom JK Opatija umjesto kultne regate oko hridi Galijola organizira regatu imena Vela Vrata. Regatu koja je u principu jesenska varijanta Primorske regate, jer se jedri u potpuno jednakom formatu na ruti od Opatije, pa do Cresa i natrag.

Naravno, regata je podijeljena u dvije etape s danom odmora u Cresu i mnogo je brojniji odaziv na nju nego što je bio na Galijolu, Ne treba niti sumnjati da su razlog za to mnogo laganiji uvjeti za jedrenje, pa se nameće pitanje da li je rasplet takav zbog toga što nema jedriličara mlađih generacija koji žele jedriti u zahtjevnijim uvjetima i noću, a staroj gardi je u skladu s godinama ipak draži ugodni boravak na suncu.

Kako god bilo, 37. Galijola odjedrena je 2019. i od tada primat najzahtjevnije jesenske Kvarnerske regate preuzima regata koju JK Croatia organizira od Ičića do Suska i natrag.

Ove godine na Velim vratima skupila se flota od 23 krstaša iz Riječko - Opatijskog bazena uz gostovanje sad već stalnog favorita na svim regatama na kojima se pojavi, Enigme iz JK Senj.

Uvjeti za jedrenje bili su uobičajeni za ovo doba godine. Lagani maestral koji je zapuhao tek na Porozini bio je razlog motoriranju do ove kritične točke. RO je tu u subotu postavio startnu liniju, a u nedjelju ciljnu.

Prva etapa bile ja mnogo plodnija po pitanju jedrenja jer do cilja uspješno stižu 22 jedrilice. S obzirom na uvjete sasvim je očekivana pobjeda Follow Us - Vulkan Nova, dok drugo i treće mjesto zauzimaju Damaco i Enigma. Nakon ove trojke raspoređuju se malo manje tehnološki napredne jedrilice, a njih predvode perjanice JK Neverin Nessie i Baraba.

Druga etapa startala je iz Creske luke i to po vrlo lijepih petnaestak čvorova bure koja je nažalost vrlo brzo počela slabiti. Da bi se ova etapa spasila RO je morao povući jedini logičan potez u tom trenutku i postaviti cilj na već spomenutu lokaciju u Velim vratima. 

Raspored snaga u povratku bio je potpuno jednak kao u prvoj etapi kad je u pitanju prvih šest pozicija u generalnom plasmanu, a do Porozine je dojedrilo malo manje od pola cjelokupne flote. Ukupno deset jedrilica završava ovu etapu, a s obzirom na poredak vrlo jednostavno je bilo izračunati konačne rezultate za veliku većinu.

Foto: Dražen Zdelarec

Tko i na kojem mjestu je završio ovu ugodnu feštu pod jedrima možete pronaći na ovom linku, a ako vas zanima i raspored snaga po grupama, to možete pročitati na ovom linku, dok rezultate proračunate po Kvarner Yardstick sustavu razvrstanja možete pronaći ovdje.

Naslovna foto: Dražen Zdelarec

 

Back To Top