Jedriličarski klub Labud odlučio je da "kvazi" Viška regata odjedrena prošle jeseni, kad Višani nisu dozvolili dolazak jedriličara u svoju luku pa su je organizatori preusmjerili prema Starom Gradu na otoku Hvaru, bude nova klupska regata.

Za program regate odlučeno je da bude po prokušanoj metodi, odnosno da se iz Splita krene u petak, kad se treba i stići u Stari Grad, potom u subotu štap ispred luke, te u nedjelju povratak u Split. Također, ono što je već iskušano na Viškoj i Komiškoj je sustav natjecanja, a to je da je regata oglašena i po Openu i po ORC-u po kojem se ujedno proglašava i ukupni pobjednik regate.

Na regati su ukupno sudjelovale 23 posade, od čega ih se nažalost samo četiri prijavilo i u ORC-u.

Start prve etape, čija duljina je 36NM, signaliziran je u petak ujutro u 10 sati. Kako to već biva na navigacijskim regatama, do cilja prvi uvijek stignu najveći. Na premijernoj etapi Paiške regate to postiže Polet Furioso. Ciljnu ravninu presijeca u 16:18:25.

U razmacima od po par minuta ubrzo za njim stižu Bare V, Barba Branko i Toto Travel Tutta Trieste 2, te najbrži među manjima, Pinocchio Midera studio vez. Tek pola sata nakon njih stiže iduća skupina koju predvodi Mataran 32 na kojem je ovog puta jedrila posada Akademskog sportskog kluba Univesitas, odnosno studentska posada koja čeka porinuće svoje klupske jedrilice nakon vrlo opsežnog refita.

Zatim u intervalu od 48 sekundi čak tri jedrilice koje je predvodio Mr.J, pobjednik po ORC-u. Uz J111 u skupini su još bili i Mareus II, te Adriatica, također društvo iz ORC skupine.

Regatu smo startali po 2-3 čvora, što se može i vidjeti na slikama. Ubrzo je to palo na čistu nulu i bonaca je vladala sljedećih sat-dva kad je probilo malo jugozapadnjaka s kojim smo stigli do Šolte. Aposlije toga je to malo pojačalo na 8 do 10 čvorova iz istog smjera s kojim smo izašli iz Splitskih vrata i spustili se sve do cilja.
A Splitska vrata... klasika, tko gdje uđe, netko prođe netko ne...
Drugu etapu smo startali s nekim laganim južinom i to nas je vuklo dok nismo izašli iz Starogradskog zaljeva. Potom smo imali jednu rupu po pitanju vjetra, da bi onda popunilo čisto jugo prema Braču. Tu su se zaustavili veliki, koje smo onda i sustigli.
Nakon što smo izašli iz Vrata opet je užasno zabonacalo i tako je trajalo do navečer uz kratke, sitne proboje od par čvorova koji su omogućili da se regata završi.
Uglavnom bili su vrlo teški uvjeti i šteta što smo u ORC-u bili samo mi, Adriatica, Mareus i Mila 8.

Damir Desabota, Mr.J

Druga etapa također je startala u 10 sati ujutro. Polet Furioso je prvi stigao u cilj i ove etape i to točno u 14:30. Prvi nakon Poleta, s 43 minute zaostatka ciljem prolazi Magnum x3, a skoro sat nakon njega Pinocchio!

Posljednja koja je dojedrila do cilja bila je Mila 8. Posada Cirila Vrančića jedrila je sve do 19:01:33! Koliko je bilo teško na moru govori i podatak da je čak 11 posada dobilo DNF.

S ove dvije etapne pobjede u realnom vremenu, Polet se ovjenčao s prvim "line honours" ove regate, dok je Mr.J-u skoro račune pomrsio Mareus II. U prvoj etapi je Mareus završio na trećem mjestu po premjeru, dok je u drugoj osvojio prvo mjesto, ali je Mr.J korigirano bio drugi, te u konačnici imao bod manje u rezultatima.

Treće mjesto po premjeru osvaja Adriatica, dok Mila s dva četvrta mjesta ostaje na toj poziciji i u konačnici.

Što se tiče rezultata po grupama, tu je sve bilo uglavnom čisto i lako za izračunati, za razliku od skupine 3 u kojoj su tri prvoplasirane jedrilice imale po četiri boda. Riječ je o Magnumu, Mr.J-u i Munjeku.

Sve bodovne situacije možete izanalizirati na ovom linku, dok je fotogalerija dostupna na Facebooku JK Labud.


A o subotnjem nadmetanju na ulazu u luku Starog Grada nema se nešto posebno ispričati. Sudjelovale su samo četiri jedrilice, a također ih je pratila bonaca i teški uvjeti koji su najviše odgovarali malenim i laganim jurilicama Pinocchiu i Adriatici. 

 

 

Back To Top