Trinaesto, a ujedno i posljednje kolo 5. sezone Lige Orsan odjedreno je u nedjelju 20. svibnja.

S obzirom na lagane uvjete koji su se očekivali kroz cijelo jutro Orsanovci su se dogovorili da se dogovor napravi u 8 sati, a da se start signalizira u 9 i da se iskoristi jutarnji burin. Dogovorena ruta je bila nešto drugačijeg karaktera nego na prethodnim kolima jer su kao točke obaveznog obilaska određene plutače Daksa - Kava i Kaboga. Njih se trebalo obići tri puta a start i cilj su tradicionalno postavljeni ispred Orsana. Ukupna duljina rute je 8 NM, a ograničeno vrijeme jedrenja dva i pol sata.

Startalo je 8 posada, a uspješno do cilja je stiglo 7. Uglavnom su to bili najvjernije posade koje su odjedrile skoro sva kola ove sezone.

Borba u vrhu je bila sad već uobičajen susret Lera i Južnog vjetra, dok su Luna i Analea odlučivale o trećem mjestu. Prvi par je do cilja stigao petnaestak minuta prije ostalih. Lero za četiri minute ispred Južnog vjetra, dok mu je po ORC-u ta razlika bila nešto manja, ali ipak u njegovu korist.

Vjerojatno bi ovaj rezultat bio i povoljniji za Lera da se nije desio i fair play potez koji će sigurno ostati u kolektivnom sjećanju svih sudionika. Situacija je bila na jednoj od bova koju je Lero pogrešno okrenuo. Iza njih je bio Južni vjetar čiji ih je kormilar i vlasnik Jadran Gamulin upozorio na grešku. Lero ponovno radi istu pogrešku, na što ih Jadran ponovno upozorava, te se oni iskupljuju i ovaj put je obilaze na ispravan način. Osim što je svoje kolege upozorio na grešku i omogućio im da regularno presiječu ciljnu liniju, na ovaj način je Južni vjetar izgubio šansu za osvajanje lige a to je bila vrlo izgledna mogućnost s obzirom na pogrešku posade Lera.

Nakon dvojca na čelu u cilj ulazi skupina od četiri jedrilice u intervalu od minut i pol i Lenoba osam minuta nakon sviju i šest minuta prije isteka ograničenog vremena jedrenja. ORC matematika ih potom nešto drugačije posloži nego što je to bilo u realnom vremenu, te dobijemo rezultate koje možete pronaći na ovom linku.

I kad se sve zbrojilo i oduzela po dva najlošija rezultata dobila se konačna rang ljestvica Lige.

Kao što se dalo naslutiti, Lero se ovjenčao titulom, a Južni vjetar je ostao na drugom mjestu. Na trećem mjestu je Analea koja je preskočila sad četvrtoplasiranog Rosso-a koji nije jedrio 12. i 13. kolo. Za njima redom slijede Fjumanka, Lenoba, Nataly, Ardura i Luna, te Marina, Minidora, Grimi i Felicita.

Po statistikama ovo je bilo najposjećenije izdanje lige od njenog prvog izdanja s najviše angažiranih jedriličara. Sudjelovalo je 13 jedrilica s preko 80 jedriličara!

Nastavak slijedi na zimu, a do tada ovdje možete pronaći fotogaleriju Klaudija Poznika iz One Frame Medie s ovog kola u Dubrovniku.

Foto: Klaudio Pozniak

 

Naslovna foto: Klaudio Pozniak