Trening lige koje su se jedrile do proljeća u Dubrovniku i Splitu ponovno su aktivne. Neformalni susreti na kojima se jedriličari druže i uspoređuju svoje jedriličarske vještine postali su nešto što se svidjelo svima koji su sudjelovali na prethodnim izdanjima, a i nova lica pokazuju konkretan interes.

Dubrovačka Orsan liga je ove jeseni krenula prva. Prvi sastanak na moru dubrovčani su imali 10. studenog, a kasnije su se nastavili viđati u ritmu svaka dva tjedna. Posljednje kolo su imali u nedjelju 23. prosinca. To se poklopilo s održavanjem prvog kola Splitske trening lige.

Evo što je u najavi splitskog ciklusa rekao Goran Martinović:

Uglavnom će sve biti manje više isto kao i na prošlom izdanju. Jedina značajnija novost je što su se iz JK Strožanac i JK Split ponudili za domaćinstvo četiri kola, po dva svaki od ova dva kluba. Plan je da se jedri svake druge nedjelje. Kao oznake oko kojih će se zadavati rute ponovno će se koristiti Plovputove bove. Ovisno o prognozi određivat ćemo rute i njihovu duljinu, a cilj je da na moru provedemo 2 do 3 sata. Startna procedura će se najčešće davati s neke od jedrilica preko VHF-a, jer svi želimo biti što više na moru... a vrijeme ulaska u cilj ponovno će mi svaki sudionik javiti pa kad dobijem sve podatke napravit ću bodovanje koje će ponovno biti po Openu i THC-u. Jedino što još razmišljam da možda u THC uvedem grupe koje bi dobio po određenim koeficijentima, pa da svima bude zanimljivije.

Goran Martinović, Splitska trening liga

Prvo kolo jedrilo se na ruti Galebovi, "govnjara" ispred Zente i cilj natrag na Galebovima, ukupno 5.2 NM. Puhalo je 7-8 čvorova iz drugog kvadranta uz povremen bonace, a odazvalo se čak 15 jedrilica!

Zadanu rutu najbrže je prejedrio Justin 10 imena Toma kojim je kormilario Nikola Smoljenović. Njemu i ekipi je trebalo 2 sata i 9 minuta, dok su Quaka, Adio pameti i Lišina II ušli u intervalu od 30 sekundi, ali čak 40 minuta iza Tome. Što se tiče poretka po THC-u, po kojem su se u ovom kolu bodovali rezultati za deset jedrilica, najbolje su prošli Elani.

Elan express, Kain, Bruna Marevića bio je najbrži korigirano, dok je manje od dvije korigirane minute iza njega završio Elan 333, Lišina II. Kompletne rezultate po Openu možete vidjeti na ovom linku, a po THC-u na ovom linku.

Što se tiče Dubrovčana oni su također proširili granice svoje lige na kolege jedriličare iz Cavtata iz istoimenog jedriličarskog kluba. Prva četiri kola su odjedrili sa startom i ciljem ispred Orsana, dok će peto kolo biti organizirano u suradnji s Cavtatom. Odziv je standardan, ali rezultati još nisu službeno objavljeni. Razlog je praktične naravi i svi sudionici su upoznati s tim, a o čemu se radi ukratko nam je objasnio Srđan Kurajica:

Liga se jedri jednako kao i na prethodnom izdanju. Do sada smo odjedrili četiri kola, ali rezultate nismo objavili. Razlog je što ih računamo po ORC-u, a iza Nove godine ORC izbacuje nove verzije svjedodžbi i certifikata s promjenama koje će vrijediti u 2019. godini. Zato, da ne bi morali ponovno računati rezultate kola odjedrenih u 2018. godini, pa da se eventualno promijene neki od poredaka u tim kolima, dogovorili smo se da prve rezultate objavimo kad dobijemo nove svjedodžbe.

Srđan Kurajica, Liga Orsan

Foto: One Frame Media

5. kolo Lige Orsan je na rasporedu u subotu 29. prosinca. Sastanak kormilara je u Orsana u 9:30, start u 10:30, a cilj se organizira ispred Cavtatske rive.

 

Naslovna foto: Damir Kraljević