Prije jedanaest godina iz slovenske tvornice Seascape izašla je jedrilica Seascape 18, konkretno četvrta po redu iz prve serije, a čiji prvi vlasnik je bio Tomislav Bašić. Od prije dvije godine Sinbad je dobio nove vlasnike koji imaju stvarno uzbudljive planove s njim i koji su svoju priču odlučili podijeliti sa širom jedriličarskom zajednicom.

Mladi čovjek o čijim aktivnostima će ovdje biti riječ je Tonći Đogaš i na njegovim plećima su praktički sve dužnosti... kormilar, posada, tehnički tim, odnosi s javnosti, media tim, project manager, marketing direktor.

Naravno, svaki projekt mora imati ime, a on je svoje izabrao po imenu jedrilice... Sinbad... Sail Sinbad Sailing Team.

Svoje jedriličarske aktivnosti bazira na offshore (od obalnom) jedrenju koje je sa malim brodom poput Sinbada ponekad vrlo izazovno, ali uživa u tome. Zimi sudjeluje i u Splitskoj trening ligi gdje se svakih 2. tjedna sastaju na moru ispred Splita i jedre unaprijed dogovorenu rutu. Postiže dobre rezultate i uživaju.

Foto: Sail Sinbad

Inače je Sinbad jedrilica koja ima vrlo bogatu prošlost. Prvi vlasnik, Tomislav Bašić, s njom je projedrio čitav Jadran a na mnogim natjecanjima bi se iskazao kao mali brod koji prijeti većim i ozbiljnijim konkurentima.

Nakon nekog vremena Tomo se odlučio na veće zahvate na brodu te je učvrstio (fixirao) kolombu koja je do tada, kao na svim serijskim Seascape 18, bila uvlačna za potrebe prijevoza i prilaska plićim uvalama. Iako se zbog toga izgubilo par funkcionalnih stvari vezane za ovaj brod, dobilo se malo na brzini u jedrenju te osjećaju broda na kormilu.

Zbog manjka vremena da se posveti Sinbadu, Tomo mu ga je ustupio na korištenje. Kao mladom jedriličaru takav ustupak puno mu je značio jer tada nijr imao sredstava da kupi svoj brod.

Logičan slijed događaja bio je da je nakon godinu dana korištenja Sinbada kao vlastitog broda, nagovorio Tomu da im proda brod na kojeg je ionako već gledao kao svog. Nakon kraćih pregovora usuglasili su se oko svega potrebnog i brod je postao njegov! Bilo je to prije 2 godine i od tada aktivno jedri s njim u svim mogućim prilikama.

Sinbad se od originalnih Seascape 18 razlikuje u više stvari i po tome ga čine posebnim među svim ostalima. Promijene koje su napravljene su sljedeće: fiksirana kolomba, dodatni krmeni štrajevi, specijalni dizajn jedara izrađena posebno za Sinbada (dizajn Tome Bašića), dodatni sistemi za jedrenje, veća jedra za jedrenje niz i uz vjetar, skinut sistem za uvlačenje gennakera u  tako zvanu čarapu.

Zbog svih tih promjena Sinbad nije više u klasi Seascape 18 već je postao mali, čvrsti, brzi i zabavan brod za offshore jedrenje, a kombinacija novih i starih tehničkih karakteristika izgleda ovako:

 • dizajn: Samuel Manuard
 • dužina trupa: 5.5 m
 • širina trupa: 2.37 m
 • dužina kobilice: 1.5 m
 • težina: 550 kg
 • težina balasta: 125 kg
 • površina jedara uz vjetar: 23.7 m2
 • površina jedara niz vjetar: 46.5 m2
 • površina glavnog jedra: 14.5 m2
 • površina floka: 9.2 m2
 • površina gennakera: 32 m2

Početkom 2020. godine, nakon 2 godine posjedovanja broda, Tonći je krenuo u projekt obnove Sinbada.

Nakon 3 godine u moru i učestalog četkanja dna nije ostalo ništa od antivegetativnog premaza koji bi štitio dno od trave i školjaka i bilo je vrijeme za generalnu obnovu broda i izradu nove kutije za kobilicu unutar broda.

Brod je izvađen, skinuta mu je kobilica, sva oprema i naljepnice... sve dok nije ostao goli trup. Izbrušen je stari primer s dna i stavljen novi, a potom i antivegetativni premaz koji je nanesen špricom da bude što glatkiji.

Bokove i paluba su također izbrušeni i ispolirani, jer su nakon 11 godina poprimili žutu boju od sunca i vremenskih uvjeta. Zatim je skinuta stara kutija od kobilice, napravljena novu od vodootporne šperploče koja je naknadno plastificirana, te dodana potporna rebra s obje strane.

Potom su nalijepljene nove naljepnice na bokove i pobrušen jarbol, lantina i baštun te je brod vraćen u more, a trenutno je na prisilnoj pauzi zbog novonastale situacije s Korona virusom i u izolaciji se čeka trenutak kad će se završiti refit i kada će napokon ponovno zajedriti.

Foto: Sail Sinbad

Od većih poslova još je preostalo lakirati jarbol, lantinu i baštun, vratiti svu opremu natrag na brod, naljepiti preostale naljepnice sponzora i ime. 

Kad se završe radovi plan je sudjelovanje na što je više moguće regata, odjedriti što više milja, postići maksimalne brzine i što više naučiti, kao i skupiti što više iskustva.

Ove godine kreće s offshore izazovima koje će postavljati ispred sebe. Za početak, kad jedrilica bude spremna, jedrit će u dvoje iz Splita oko Šolte i natrag u Split. To će biti prvi ozbiljniji test jedrilice, opreme i kobilice nakon završetka refita. Ako sve bude uredu idući izazov je jedrenje u dvoje na ruti Split - Sušac - Split, što je ruta duljine 100 NM. Nakon što se uvjere u sigurnost opreme i broda kreću solo izazovi.

Jedan od sponzora je regate.com.hr, preko čijih trackera će se moći pratiti avanture Sail Sinbad Sailing Teama u živo. A do tada možete njihove ostale aktivnosti pratiti na Instagramu i Facebooku.

Naravno, svaka pomoć projektu je dobrodošla, a za sada najveću pomoć dobivaju od Yacht Pool Croatia i Transporta Đogaš. Svi ostali koji misle da bi im mogli pomoći na njihovom putu, koji uzgred rečeno ne namjeravaju završiti u Jadranu (ali o tome nekom idućom prilikom), mogu ih kontaktirati preko Instagrama, Facebooka, web stranice ili preko sailsinbad22@gmail.com.

 

Naslovna foto: Sail Sinbad