Čak 24 RU jedriličara okupila su se u Opatiji na drugoj ovogodišnjoj kriterijskoj regati klase IOM, a koju je organizirao JK Opatija. Boje Hrvatske branilo je 14 jedriličara, dok su iz Mađarske stigla njih devetorica, a dodatni međunarodni karakter dodao je i jedan talijanski jedriličar.

Ono što je dalo posebni značaj ovoj regati bio je nastup čak četvorice natjecatelja u juniorskoj kategoriji. Taj scenario nije se dogodio stvarno dugo vremena i stvarno je bilo lijepo vidjeti nova, mlada lica u društvu iskusnih modelara. Uz Bruna Marevića iz JK Zenta, koji je u ovoj klasi već nekoliko godina i Maura Grubišu iz riječkog SCOR-a, po prvi put na regati zajedrili su članovi kluba organizatora, Filip Laginja i Luka Marković. Bruno iza sebe ima dug modelarski staž, pa čak i nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, Mauro je malo manje aktivan na regatama van Kvarnera, dok Filip i Luka tek rade svoje prve korake u ovoj klasi.

Vremenski uvjeti u Opatiji bili su totalno suprotni od onih tjedan dana ranije kad se jedrila regata CRO Melges 24 Cupa. Na moru je bilo mirno uz povremene vjetriće do oko 5-6 čvorova koji su osiguravali uvjete za kvalitetno taktičko nadmetanje.

S obzirom na konfiguraciju obale u području zone jedrenja u skoro svim plovovima stvarno najvažniji bio je start odnosno hvatanje što bolje pozicije na lijevoj strani startne linije. Može se čak reći da je tu bilo prisutno i do jedne mjere šablonsko jedrenje jer je često bio prisutan dric s lijeva s kojim se dosta brzo moglo prebaciti na lijeve uzde i tako se odvojiti od onih koji su malo kasnili s tom reakcijom i onih koji su birali lijevu stranu polja.

S druge strane, krma je bila malo manje taktički zahtjevna, ali je tražila veliku dozu strpljenja s obzirom na snagu vjetra i skupo plaćanje svakog nepotrebnog manevra.

Broj od 24 natjecatelja tražio je da se flota podijeli u dvije skupine. Jedrilo se po sustavu SHRS koji je u osnovi sličan sustavima koji se koriste u skoro svim ostalim jedriličarskim klasama kad su u pitanju velike flote i podjele na grupe. Plan je bio da se na početku odjedri šest kvalifikacijskih jedrenja, a potom da se nastavi u finalnim grupama - zlatnoj i srebrenoj.

Osnovna razlika sustava SHRS u odnosu na ostale klase je u tome što klasa IOM dozvoljava veću mogućnost miješanja u kvalifikacijskom dijelu. Naime, ako uzmemo za primjer klasu Optimist i ILCA, njihove grupe su neizmijenjene u svim jedrenjima u jednom danu, dok se u klasi IOM različite grupe formiraju za svaki idući plov, a kriterij su rezultati u onom upravo završenom.

Kad šest kvalifikacijskih jedrenja završi odbacuju se dva najlošija rezultata i dobivaju se jakosne skupine koje su nepromijenjene do kraja eventa.

Nažalost, u Opatiji se nije stiglo do finalnog dijela, već se uspio odjedriti samo kvalifikacijski krug.

S obzirom na broj kvalifikacijskih jedrenja i da je sastav svake kvalifikacijske skupine u svakom plovu bio drugačiji može se reći da je svatko dobio priliku jedriti protiv svakoga, pa da su i konačni rezultati dobar pokazatelj pojedinačne forme svakog natjecatelja proteklog vikenda.

Konačnu pobjedu odnijeli su hrvatski jedriličari. Prvo mjesto osvojio je Zvonko Jelačić, dok su na drugom i trećem završili Robert Matulja i Boris Bakotić.

Korak ispod postolja završila su dva mađarska natjecatelja, Krisztian Forro i Antal Szekely. Generalno gledajući riječ je o jednom od najboljih rezultata natjecatelja iz susjedstva na jednoj hrvatskoj regati. Definitivno je vidljivo stalno podizanje kvalitete njihovog jedrenja, a može se reći da su im na ruku išli i uvjeti s obzirom da se regate u Mađarskoj jedre na jezerima.

Nakon Opatije, IOM flota ponovno će se okupiti u Rijeci koja će biti posljednja priprema pred Pre Worlds regatu koja će se u svibnju jedriti u Rogoznici, a na kojoj je najavljeno sudjelovanje preko 50 jedriličara iz SAD i Europe!