Nakon otvaranja Nacionalnog centra jedriličarskog modelarstva, članovi JK Zenta bili su domaćini i najvažnije regate klase IOM u 2022. godini, naravno riječ je o Prvenstvu Hrvatske koje je i ove godine imalo otvoreni karakter.

Uz 13 natjecatelja iz Hrvatske na regati je jedrio jedan predstavnik Mađarske i dva Švedska jedriličara, a Zentani su ove godine kao područje jedrenja izabrali svoju lučicu, odnosno zonu ulazno/izlaznog kanala.

U dugom nizu održavanja IOM regata u Zenti upotrebljavale su se četiri zone jedrenja. Neke od prvih regata održavale su se s vanjske strane desnog lukobrana. Također, posebno kad bi zapuhalo jugo, jedrilo se i u samoj lučici, dok je za uvjete jedrenja po buri često korišten i akvatorij Trstenika. A najzanimljivije područje jedrenja, koje je omogućavalo skoro pa idealne uvjete, bilo je unutarnji dio lučice dok je bio bez brodova i gatova koji su lani bili uklonjeni zbog rekonstrukcije.

Trend biranja novih lokacija nastavio se ove godine, pa je tako po prvi put regata organizirana dijelom u lučici, a dijelom na otvorenom s tim da su start i cilj bili postavljeni na samom ulazu u lučicu.

S jedne strane bila je riječ o zanimljivoj lokaciji po pitanju uzvišenog položaja kormilara u odnosu na regatno polje. S druge vrlo zahtjevna za Regatni odbor po pitanju postavljanja dovoljno korektnog regatnog polja, a s treće strane vrlo zahtjevna lokacija po pitanju vidljivosti jedrilica u pojedinim etapama.

Što se tiče vremenskih uvjeta oni nimalo nisu išli na ruku ni natjecateljima ni organizatorima.

U subotu većina vremena se provela u ugodnom druženju jer vjetra jednostavno nije bilo. Jedina dva plova odjedrena su u sumrak kad je zapuhao vrlo lagani levant. Slobodno se može reći i da su ova dva plova, pogotovo drugi, bili najzahtjevniji na regati. Najviše je to bilo zbog kontinuiranog smanjivanja vidljivosti kako se sunce spuštalo prema horizontu, što je u kombinaciji s dosta udaljenom oznakom orce i njenim položajem koji je onemogućavao čitanje registracijskih brojeva na jedrima otvarao prostor za mnoštvo nekažnjenih kršenja pravila.

Kraju dana najviše su se veselili domaćini jer se unutar prvih šest mjesta uspio između Zentaša ugurati jedino Robert Matulja iz JK Opatiji koji je nedjelju dočekao na drugom mjestu s jednakim brojem bodova kao Zvonko Jelačić.

Sve vremenske prognoze za nedjelju bile su dosta lošije od onih za subotu i nije se očekivalo da će se puno jedriti. Čak su se i sve nade polagale na prvi dio dana.

Na početku dana stvarno je i bilo nešto vjetra i do njegova nestanka uspjela su se odjedriti tri plova. Kako je u pitanju bilo dosta mirno more s laganim vjetrom svoja umijeća su uspjeli pokazivati i gosti iz inozemstva s obzirom da su to uvjeti koji su poprilično slični onima koje oni imaju na jezerima, te su čvrsto držali sredinu ljestvice.

Što se tiče vrha ljestvice Matulja preuzima vodeću poziciju, a između njega i trećeplasiranog Jelačića ubacio se još jedan Zentaš, Boris Bakotić koji je nakon pet jedrenja imao jednak broj poput klupskog kolege Zvonka iza kojeg se s desetog mjesta na kojem je bio u subotu navečer, popeo na četvrto i potvrdio svoje ozbiljne namjere za obranu titule koju je po 11. put osvojio devet mjeseci ranije.

Nada u nastavak jedrenja bila je samo u iščekivanju razvijanja lokalne termike čija posljedica će biti maestral.

Na kraju se strpljenje isplatilo i to višestruko. Maestral se formirao oko 14 sati, a kako je dan odmicao samo je bivao sve jači, da bi ga tijekom posljednjeg jedrenja bilo preko 15 čvorova! Bila je to potpuno neočekivana situacija i apsolutno nenajavljena u prognostičkim modelima.

RO se u tim trenucima morao samo baviti s bovama i osiguravanjem da budu na pravim pozicijama, a još šest plovova odjedreno je jedan za drugim.

S obzirom na snagu vjetra većina flote se brzo počela prebacivati na "prvi krat", odnosno na srednji komplet jedara, a u posljednjem, 11. jedrenju, skoro svi su bili u tom setupu. Problem je bio uglavnom za vrijeme 8. i 9. plova kad su uvjeti bili rubni, pa se dosta kalkuliralo i vraćalo na veća jedra.

Maestral je sa sobom donio i dosta velik val koji je stvara određene teškoće u jedrenju u orcu, ali zato izazivao hrpu adrenalina u glisiranju do gatea. Spremnost jedrilica i iskustvo u jedrenju po takvim uvjetima bili su razlog zašto su nastale malo veće izmjene u finalnoj rezultatskoj ljestvici. Može se čak i špekulirati što bi bilo s generalnim poretkom da su odjedrena još 2-3 plova, jer je razvoj situacije najavljivao poprilične promjene u redoslijedu ali po Oglasu regate nije se moglo jedriti iza 15:30.

Što se tiče rezultata, na kraju Ante Kovačević uspijeva obraniti titulu i uzeti naslov najboljeg na Prvenstvu Hrvatske po 12. put i to s mala dva boda prednosti ispred Zvonka Jelačića, dok je Robert Matulja pao na treće mjesto. Točne bodove i raspored cijele flote možete pronaći na ovom linku.

Iduća regata klase je je u Opatiji za mjesec dana, a nakon nje slijede još Rijeka i Rogoznica nakon koje će se formirati rang ljestvica na osnovu koje će se ostvarivati pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu koje će se pet mjeseci kasnije jedriti na istom tom regatnom polju.

 

 

Back To Top