Jedriličarski klub Uskok iz Zadra bio je domaćin dvodnevnog okupljanja RU jedriličara u klasi IOM. Okupljanje nije bilo klasičnog regatnog karaktera, već je organizirano kao multidisciplinarni event na kojem su svoja znanja i iskustva IOM reprezentativcima koji će Hrvatsku predstavljati na Europskom prvenstvu u Italiji 2021., te sadašnjim i budućim instruktorima jedriličarskog modelarstva prenosili trostruki svjetski prvak u klasi, Zvonko Jelačić i međunarodni jedriličarski sudac, a također jedriličar u svjetskom vrhu klase IOM, Mirko Ukas.

Plan rada podijelio je aktivnosti na teoretske i praktične.

U teoretskom dijelu obrađene su teme s kojima je obuhvaćeno trimanje jedrilica i održavanje pravca jedrenja s fizikalnom podlogom. Tako da su jedriličari upoznati s uzročno-posljedičnim vezama pojedinih njihovih poteza prilikom promjena na pojedinim dijelovima snasti njihovih jedrilica s teorijom broda i strujanja fluida.

Foto: Tomislav Bezić

Što se tiče dijela posvećenog jedriličarskim pravilima, tu su obrađene najčešće situacije s kojima se jedriličari susreću tijekom regate. Objašnjena su pravila koja utječu na sudačke odluke, te načini kako jedriličari trebaju predvidjeti potencijalne ekscese i izbjeći ih na način koji će najmanje utjecati na njihov plasman u regati.

Sva teorija je obrađena tijekom jutarnjih sati, dok je poslijepodnevni dio bio predviđen za jedrenje i testiranje naučenog.

Mala fotogalerija nedjeljnog praktičnog dijela može se pronaći u fotogaleriji na ovom linku

 

Naslovna foto: Tomislav Bezić