Krenuvši od klase Moth koja je u mnogočemu ispred svog vremena, pa preko daski za jedrenje, da bi u konačnici stigli i do oceanskih giganata poput klase IMOCA 60 i nepresušnog izvora atrakcija, kultnog America's Cupa, tijekom posljednjih nekoliko godina intenzivno se priča o tzv. foilovima.

Mnogi od nas su s tim pojmom upoznati najviše preko YouTube video klipova, a manji broj je imao kontakt s nekim od različitih praktičnih izvedbi vezanih uz taj moderni pojam. Istina, unatrag pedesetak godina počeli su se na Jadranskoj obali koristiti tzv. hidrogliseri, komercijalna plovila koja su koristila uzgon s krilima koja su bila ispod trupa, ali tada je to bila avangarda koja je živjela jedan određeni period, nakon kojeg je uslijedilo zatišje iskorišteno za stvaranje novih materijala koji su ovaj koncept uspjeli dovesti i u jedrenje.

Na kakvoj teoriji zasniva se i ova priča. Kakve varijante "krila" se koriste u jedrenju, zašto jedni foilovi imaju jedan oblik, neki drugi su totalno drugačiji itd. svima koji dođu u četvrtak u predavaonicu JK Split predavanje će održati naš vodeći stručnjak na ovom polju dr.Inno Gatin s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu:

Ja sam se kao dijete i adolescent bavio jedrenjem... prvo u klasi Optimist, potom u Laseru, tako da sam na taj način od početka povezan sa sportom, a kasnije sam studirao brodogradnju gdje sam se pri kraju fokusirao na hidrodinamiku broda. Nakon završetka studija uhvatio sam se i doktorata na tom istom polju, odnosno na temi matematičkog modeliranja strujanja oko broda. I to su neke dvije moje komponente koje se sad spajaju u istoj točci.

Na predavanju se želim fokusirati na uzgonskim profilima, odnosno hidrofoilu iako ću se nastojat uhvatiti općenito uzgona u jedrenju, jer kod jedrenja je praktički sve vezano uz uzgonski profil i u zraku i u vodi... tako da ću to sve povezati i nadovezati se na moderna rješenja podizanja trupa broda iznad vode... minimizaciji otpora koja omogućava taj rezultat.

Tu ću se malo taknuti i praktične strane što se tiče onog što jedriličari već znaju i osjećaju na brodu i njihovim iskustvima po tom pitanju i nastojati to povezati u jednu cjelinu.

dr. Inno Gatin, FSB

Inače cijela ova tema ima jedan vrlo atraktivan detalj ostavljen za kraj, a riječ je o tome da je dr.Gatin bio dio tima koji je surađivao na izradi foilova za jedan od timova izazivača America's Cupa!

Suradnja se zasnivala na tome da se na FSB-u razvija softver pomoću kojeg se računalno simulira dinamika fluida koje je potom taj tim koristio za dobivanje svojih rješenja. Na žalost, ekipa s FSB-a nije direktno sudjelovala u izboru vrste foilova i u  njihovom konačnom dizajnu, ali zato imaju zadovoljstvo da rade nešto što je puno važnije, a to je alat pomoću kojeg se foilovi konstruiraju!


Jedna vrlo zanimljiva i zahvalna tema i potencijalni problem će biti ograničeno vrijeme trajanja predavanja jer dr.Gatin nakon završetka mora na trajekt. Tako da svi koji planiraju u Lučicu neka unaprijed pripreme svoja pitanja i budu brzi i jezgroviti u postavljanju istih.

Znači, četvrtak, 16.07. s početkom u 18:45.

 

Naslovna foto: JK Split

 

Back To Top