Izgleda da je u Hrvatskoj pokrenut novi val jedrenja koji je karakterističan za solo jedriličare ili posade sastavljene od samo dva člana.

Regata

Dugo vremena je pod Hrvatskom zastavom jedino Ola bila ozbiljna jedrilica namijenjena ovom stilu jedrenja. Glavni i odgovorni na njoj je bio olimpijac Toni Bulaja koji je na njoj uglavnom jedrio s posadom dok je nekoliko solo regata s njom odjedrio Šime Stipaničev. Povremeno su konkurenciju imali u jednom od prvih Class 40 na Jadranu, jedrilici Boxx.

Prije pet godina stigao nam je i Waypoint kojeg je kupio Damir Čargo, jedan od začetnika solo jedrenja u nas koji se u svojoj bogatoj jedriličarskoj biografiji može pohvaliti s osvajanjem Cinquecenta u kombinaciji s Miljenkom Nikolićem. Možda jedna od njegovih dražih crtica iz prošlosti je i to što se može pohvaliti činjenicom da je jedan od idejnih tvoraca i prvih organizatora naše trenutno jedine regate za samce, Sv.Nikole.

Samo su na regati oko Jabuke, 2014. zajedno regatavale tri četrdesetice: Ola, Waypoint i Fulcrum II. Inače bi bile ili samo dvije ili samo Ola.

Sve ove jedrilice spadaju pod Class 40 i izgrađene su po "box rules", a razlika je u proizvođaču. Ola i Fulcrum II su proizvod tvrtke Akilaria, dok su Waypoint i Boxx marke Pogo.

U međuvremenu Fulcrum i Boxx sve rjeđe pohode regate u Hrvatskoj, ali zato su se počele dešavati neke druge stvari. Nekako "ispod radara" Ivica Kostelić prodaje Mini 650 i kupuje svoj prvi Class 40 s kojim se zadovoljava samo treniranjem i ne odlazi na regate. Međutim taj dio nadoknađuje regatno jedreći na Seascapeovima različitih veličina, a u međuvremenu pokušava pronaći Class 40 novije generacije od onog kojeg posjeduje. Napokon u proljeće ove godine preuzima Olu, koja je sad preimenovana u Croatia full of life - Ola i prva regata na kojoj nastupa je 12. Jadranska regata.

Ove sezone se na našim regatama pojavljuje još jedan Class 40. To je Crazy koji je inače pod Austrijskom zastavom, ali je na njemu većinu vremena Hrvatska posada koju predvodi Fabijan Roić. Riječ je o Olinom sestrinskom brodu. To su posljednje dvije Akilarije iz kalupa s oznakom RC2. Nakon njih kreće proizvodnja modela RC3.

Za razliku od Ole, Crazy je pripremljen za oceanske uvjete što je najlakše primjetiti po nepropusnim pregradama pomoću kojih se trup može podijeliti u tri zasebna segmenta, a 2011. je u Francuskoj napravio i test 180°. Odnosno dokazao je sposobnost ispravljanja nakon prevrtanja!

Od 19. do 21. kolovoza Ivica Kostelić je uspio organizirati trening jedrenje na kojem su sudjelovali Ola, Waypoint i Crazy. Određena je ruta duljine oko 260 NM, a startalo se u nedjelju u 13:50.

Izvorna ruta je bila Glava Čiova, Mulo, Jabuka, Palagruža i Glavat lijevim bokom, Palagruža desnim bokom i cilj u Starom Gradu.

Krenulo se po ugodnom maestralu i jedrilo u orcu do Mula. Kako se kasnije tijekom jedrenja pokazalo start je bio presudan jer su se tu uspostavljene pozicije držale do cilja. Ola se odmah odvojila, drugu poziciju je držao Crazy, a Waypoint je ostao na trećem mjestu. Odmah nakon starta se vidjelo da Akilarije imaju nešto bolji kut u vjetar od Poga, ali je značajan plus vodećoj poziciji Ole blo i to što je do Drvenika napravila samo dvije vire, dok su i Crazy i Waypoint imali čak po 9 letanja! Ako se samo uzme u obzir vrijeme potrebno za napraviti ovoliki broj manevara može se lako izračunati koliko je Ola teoretski dobila samo na račun toga.

Također se još jednom potvrdilo i pravilo da je obično vodeća jedrilica uvijek praćena najboljim vjetrom. S obzirom da je Crazy u ovom dijelu jedrenja bio uglavnom na relativno malim udaljenostima od Ole održavao je slične brzine, ali zato je Waypoint ostajao u iza njih u slabijem vjetru što je rezultiralo i manjim brzinama. To je najviše došlo do izražaja u zoni otvorenog mora između Mula, Jabuke i Palagruže. Tu su Akilarije bile na par milja udaljenosti dok je Waypoint ostao iza njih na dosta većoj udaljenosti.

U ovoj zoni vjetar je i dosta oslabio, pa kad je vodeća Ola stigla do Palagruže tamo je jedno vrijeme provela u bonaci. Uglavnom i Ola i Crazy ovu prepreku uspješno eliminiraju, ali zato je Waypoint u velikom problemu. Dugotrajna bonaca u kombinaciji s kvarom autopilota je presudila da se posada Čargo - Nikolić povuče iz jedrenja.

Za vrijeme donošenja ove odluke Ola i Crazy su u blizini Lastova i zbog vremenske prognoze i uvjeta oko Palagruže dogovaraju promjenu rute. Nakon obilaska Glavata ne trebaju se više vraćati do Palagruže, već s vanjske strane obilaze Sušac i Biševo, te kao posljednji obavezni obilazak određuju Brusnik kojeg moraju okrenuti desnim bokom.

Od Glavata pa do cilja Ola je imala jednostavan zadatak pokrivanja Crazyja, ali i distanca među njima je bila tolika da je eventualna opasnost od drugoplasiranih prijetila samo s južne strane Lastova gdje se noću tražio vjetar u širokoj bezvjetrenoj zoni.

Što se tiče donošenja taktičkih odluka u ovom dijelu jedrenja je bilo mnogo lakše jer su jedrilice bile konstantno u zoni pokrivenosti GSM signalom, pa je tracking radio besprijekorno i imali su se svi relevantni  podaci o konkurenciji u realnom vremenu.

Na kraju je u Stari Grad Ola stigla prva nakon 2 dana, 3 sata i 43 minute jedrenja. Posada Crazyja je presjekla ciljnu liniju oko dva sata kasnije i tako je uspješno završio prvi ikad organizirani trening četrdesetica na Jadranu!

Uskoro se mogu očekivati slične inicijative iz radionice Ivice Kostelića, a bilo bi lijepo kad bi ovakve treninge mogli pratiti i u nekom ustaljenom ritmu, pa i na drugim jedrilicama koje bi imale dvočlane posade.

 

Ekipe

 
Croatia full of life - Ola
Ivica Kostelić
Ivan Kljaković Gašpić

 

Waypoint
Damir Čargo
Miljenko Nikolić

 

Crazy
Fabijan Roić
Maja Mimica

  

 

Rezultati & Playback 

Google Chrome omogućava najbolji doživljaj korisničkog sučelja i playbacka. Izbor playbacka željenog plova se ostvaruje klikom na izabrani plov u izborniku "Races".

 

 

 

Foto & video