U subotu 19. listopada starta ovogodišnje izdanje Rolex Middle Sea Race-a, među hrvatskim jedriličarima poznata kao "Malta".

Tradicija nastupanja naših jedriličara nastavlja se i ove godine, a predstavljat će nas dvije jedrilice. Riječ je o Elanu 450 imena Adio pameti i o rasnoj off shore jurilici Class 40 - Crazy.

Adio pameti će za kormilom imati Gorana Vlahovića, a ova jedrilica je postala poznata na dalmatinskoj jedriličarskoj sceni zahvaljujući projektu s kojim su studenti splitskog Pomorskog fakulteta na njoj usvajali i usavršavali jedriličarske i pomorske vještine. Nažalost, taj projekt je ugašen i studenti pomorstva su uskraćeni za vrlo vrijedna praktična iskustva, ali nadajmo se da će se pronaći financijska sredstva za nastavak tih aktivnosti i u budućnosti, pa možda jednom na ovoj regati zajedri i studentska posada.

Što se tiče Crazy-ja, to je jedrilica koja je prisutna na jadranskim regatama nekoliko posljednjih godina. Tip jedrilice je prilagođen jedrenju na otvorenom moru i sa što više vjetra, a prilagođena je i "shorthanded" posadama, odnosno samcima i dvočlanim timovima. U tim kombinacijama je njen kormilar Fabijan Roić odjedrio stvarno mnogo regata na Jadranu, a među njima definitivno treba izdvojiti pobjedu na ovogodišnjem La Cinquecentu kad je jedrio u paru s Borisom Žižićem.

Ruta na kojoj će se regatavati je klasična. Drugim riječima, nakon starta u luci Valette mora se krenuti u obilazak Sicilije lijevim bokom. Prva značajnija točka je prolazak kroz Mesinski prolaz, zatim obilazak vulkanskog otoka Stromboli, pa Favignane, Pantellerie, Lampeduse i natrag u La Valettu. Zanimljivo, jedri se ruta koja je u idealnom pravcu 606NM, ali ne obilazi se i otok Malta.

Trenutni rekord regate je 1 dan, 23 sata, 55 minuta i 3 sekunde, a drži ga Rambler još od 2007. godine.

Foto: Fabijan Roić

Po trenutnoj prognozi na startu i cijeli dan kasnije očekuje ih jedrenje "nizbrdo" po jugozapadnjaku, dok već od nedjelje kreće jugo koje bi trebalo stalno puhati idućih nekoliko dana i biti stalno oko dvadeset čvorova. Ako se to ostavri bit će im poprilično neugodno jedriti drugi dio regate s konstantnom orcom, ali bar će puhati...

Regata će se moći pratiti u živo preko ovog linka i ostaje nam da našim posadama poželimo svu jedriličarsku sreću i da pokušaju ponoviti uspjeh koji je napravila posada Lucije X kad su prije dvije godine pobijedili u svojoj skupini

 

Naslovna foto: Fabijan Roić