Jedriličarski klub Host iz Visa je ponovio organizaciju jedinstvenog jedriličarskog događaja, regate namijenjene isključivo ženskim posadama na jednakim jedrilicama First 35, a  da bi priča bila zaokružena i glavna osoba u regatnom odboru je bila žena.

Ove godine je sudjelovalo 7 posada koje su u Vis stigle u četvrtak, na međunarodni Dan žena. Sudionice su se okupile iz pet država. Nije oboren lanjski rekord kad je jedrilo 11 posada iz čak 7 Europskih država, ali zadržan je međunarodni karakter jer osim domaćih posada bile su tu još i jedriličarke iz Austrije, Slovačke, Mađarske i Crne Gore. 

U petak se krenulo s jedrenjima koja su organizirana u formatu triple racea, odnosno tri posade jedna protiv druge. Puhalo je jugo  između 7 i 9 čvorova. Prvo je krenulo više od levanta, da bi često mijenjalo smjer dok se nije u potpunosti ustabililo. To je dijelu RO-a koji je bio zadužen za postavljanje bova zadalo dosta posla, ali dali su sve od sebe i uspješno ga napravili.

Jedrilice na kojima je jedrila svaka od ekipa su određene ždrijebom za oba dana jedrenja, a grupe u kojima se jedrilo su određene na način da se iskoriste sve kombinacije različitih posada koje su pristupile regati.

Određeno je da će se ukupno odjedriti 6 plovova i to po tri svakog dana. Najuspješnija je bila ekipa iz Mađarske. To su jedriličarke koje i inače nastupaju na match race regatama, pa su bile izrazito uigrane i definitivno najiskusniji tim. Bilo je još posada sastavljenih od iskusnih jedriličarki, ali dosta njih se okupilo samo za ovu priliku ali zbog privatnih i profesionalnih obaveza nemaju više toliko vremena za redovite nastupe po regatama.

Spomenuti Mađarski tim - Penga VSE, su bile najuspješnije s maksimalnih 6 pobjeda u 6 plovova. Odmah nakon njih, s četiri prva i dva druga mjesta smjestila se skupina djevojaka pod imenom Quaka STWE, inače su redovite sudionice na Splitskoj trening ligi na istoimenoj jedrilici. A treće mjesto na postolju su osvojile djevojke iz Frapa teama, stalni favoriti naših regata, pogotovo u ženskoj konkurenciji.

Inače, RO je zbog manjka iskustva nekih od sudionica odlučio da je zabranjena upotreba spinakera. Jedan od razloga je bio i pozicija regatnog polja koje je smješteno u Kutu, pa je postojala mogućnost da u slučaju problema sa spuštanjem bude i neželjenih susreta s obalom. Međutim, dobra stvar ovog položaja je bila mogućnost da Višani iz velike blizine dožive ovu regatu, a i da glasno bodre svoje favoritkinje.

Rezultati regate su dostupni ovdje, dok jednu od fotogalerija koje se nalaze na Facebook stranicama organizatora regate možete pronaći na ovom linku.

 

Naslovna foto: Mate Acalinović