21. listopada u 11 sati je startala najpoznatija Mediteranska regata, među jedriličarima znana po skraćenoj verziji njenog imena... "Malta".
Ove godine na njoj ponovno jedri posada Munjeka F, a prijavljeni su u kategoriji IRC. Posada je standardna a u kokpitu ovog M34 gvardije vode Duško Tomić i Darko Prižmić. Također su jučer startali i momci iz JK Plav koji jedre na Luciji X, Hanse 540, koji su se prijavili za skupinu ORC.

S Malte je startala i posada Slovenskog Firsta 40.7 Macropus. Inače je riječ o skupini prijatelja koji jednostavno obožavaju jedrenje na vrlo dugim rutama. Tako da su redoviti sudionici na La Cinquecento, Jadranskoj regati, Regati tisuću otoka, Jabuci... uostalom, kao i dvije spomenute Hrvatske posade.

Regata je krenula svojim uobičajenim tokom. Prvo se mora proći kroz Mesinski prolaz i Sicilija ostaviti lijevim bokom. Većina flote je to i obavila i nekako u to vrijeme je krenulo suočavanje s oljnim vjetrom za je prognoza predvidjela da će puhati nekoliko dana. 

Dva dana nakon starta Munjek i Macropus nisu više na kursu regate, odnosno potražili su zaklon. Macropus je zaklon našao u Cataniji na Siciliji, Munjek je nakon okreta Strombolija i jedrenja par sati prema zapadu okreće prema Messini, a Lucia X se po trackeru trenutno nalazi na otočiću Filicudi.


Na službenom webu regate još nisu navedeni na popisu onih koji su se povukli, pa je nekoliko sati trajala pretpostavka da možda samo čekaju da se vrijeme malo smiri. U međuvremenu su stigle poruke s Munjeka i Lucie X.

Mladen Kraljić s Lucie X javlja da prognoza čak nije ni loša koliko je teško stanje na moru. Kaže da su trenutno na sidru u luci otočića Filicudi, jer je riječ o malom mjestu i riva nije dovoljno velika za jedrilicu veličine Lucie. A što se dešava na moru pročitajte u nastavku: "Ujutro digo vjetar na 35 do 40 čvorova i val preko 6 metara. Postalo je preopasno za brod i nas da ostanemo na moru jer je svaki val išo preko broda. Nemamo nikakvih šteta na brodu i svi su živi i zdravi uz par mučnina. Trenutno je vjetra još više nego jutros al kažu da će navečer malo past. Sadašnji plan nam je sve provjerit na brodu. Stavit olujni flok i krenut navečer ćim to bude moguće!"

Nešto kasnije preneseno iskustvo Duška Tomića s Munjeka: "Pozdravlja vas Duško. Kaže gadno je malo za reć. Triba provat da bi vidija. Jaka mareta, val priko broda, cca 45 čvorova vitra, pa na to jos dvi nevere tijekom noći".

Tijekom večeri Lucia je ostvarila plan i dignula sidro. Tijekom noći imaju odlične uvjete za brzo jedrenje tako da tijekom jutra šalju mnogo boji izvještaj: ""Situacija se malo popravila od noći di nas je prošlo par nevera, kiša i vjetar do 40 čvorova. Rješili problem sa štekama na glavnom jedru i idemo dalje. Trenutno imamo 25 čvora vjetra a brzina od 10 do 13 cvorova".

Kako je počeo nastavk drugog dijela regate tako se nastavilo i do kraja. Vjetar skoro stalno iz povoljnog smijera, brzo jedrenje, pa i glisiranje niz valove i momci iz JK Plav stižu natrag na Maltu da podignu prvi pehar u Hrvatskoj i to za pobjedu u skupini ORC 3, na Rolex Middle Sea Race!
A posada Lucie X je bila u sastavu Milan Fabian (vlasnik), Mladen Kraljić, Karlo Kraljić, Bojan Grego, Vlado Grego, Neven Cuculić, Dinko Petrov i Martin Tvrdon.

Back To Top