Nakon pokušaja organizacije Prvenstva Hrvatske za klasu Optimist i natjecatelje do 12 godina u Crikvenici  u drugom dijelu rujna, kad nije održano niti jedno jedrenje prvo zbog kombinacije prejakog vjetra i bonace, novi termin je pronađen za vikend 22-24. studenog.

Termin su predložili članovi JK Horizont iz Poreča, a predloženi su datumi u kojem i inače organiziraju, do ove godine jedinu, regatu isključivo za najmlađe jedriličare u klasi Optimist (za 2020. sličan potez je najavio i JK Tijat iz Vodica). 

Na regati je sudjelovalo čak 79 jedriličara i jedriličarki, od toga je njih osam bilo iz Italije. Više o svemu nam je ispričao predstavnik domaćina, g.Dean Ivančić:

Bilo je dosta juga, u nekim trenucima i na rubu regularnosti. Za najmanje natjecatelje je možda bilo i malo previše vjetra, ali napravili smo pet plovova. Prvi dan, petak, uspješno smo odjedrili jedan plov. Započeli smo i drugi plov, ali vjetar je promijenio za 30-40°, pa smo morali prekinuti i vratiti se na kopno.U subotu je bilo isto dosta juga i uspješno smo odjedrili dva plova, a u nedjelju je vjetar bio sličan i također smo odjedrili još dva jedrenja. Jedino što je u nedjelju bilo par situacija da je vjetar povremeno jačao iznad dozvoljenog limita. Npr. na startu budu regularni uvjeti s petnaestak čvorova, koliko je dozvoljeno za ove mališane, pa bi tijekom regate pojačalo i na dvadeset čvorova. Ali uglavnom je prošlo bez problema, završila je većina.

Dean Ivančić, JK Horizont

Što se tiče samog jedrenja, među rezultatima je bilo brojeva i popriličan broj tekstualnih oznaka. Po riječima trenera koji su pratili natjecatelje razlog je neiskustvo i nervoza mladih natjecatelja koja se javila zbog, za njih, dosta jakog vjetra kojeg su u subotu i nedjelju pratili jaki dricevi. Inače je najčešći razlog grupnim prijestupima kurenat koji neiskusnu flotu odnese preko linije, ali regatno polje nije bilo na otvorenom, već u uvali u kojoj kurenta skoro pa nije ni bilo.

Već letimična analiza rezultata pokazala je da su apsolutni pobjednici regate članovi JK Uljanik plovidbe iz Pule. Edi Jurman, Luka Lorencin i Ema Grabar su osvojili prva tri mjesta u generalnom poretku! Naravno, Ema je zauzela i prvo mjesto u poretku djevojčica.

Edi je pokazao apsolutno najbolju spremnost i od mogućih pet, osvojio je tri plova. Osim njega, pobjedama se mogu pohvaliti još Bepo Duplančić (JK Zenta) koji je bio najbolji u petak i Šime Bosna Rusković (JK Vega) koji je trijumfirao u posljednjem plovu. Inače, Bepo je regatu završio kao 8., a Šime kao 4.

Što se tiče poretka djevojčica, drugo mjesto je zauzela Barbara Perušić iz JK Galeb, a na treću stepenicu na postolju se popela Nika Fornažar iz kluba domaćina.

Kompletne rezultate možete pronaći na ovom linku.

Originalna regata je inače vezana uz međunarodni ribarski sajam imena CroFish, tako da se taj dodatak može pronaći i u nazivu ove regate... da ne bi bilo zabune da li su možda se dijelili dodatni bodovi za uspješno panulavanje tijekom jedrenja. smile

 

Naslovna foto: Facebook JK Horizont