JK Mornar je organizirao još jedno veliko prvenstvo na globalnoj razini za klasu Laser.

Ove godine to je bilo Svjetsko prvenstvo za jedriličare i jedriličarke do 21 godine starosti. Najbolji mladi jedriličari u laseru Uvalu Baluni su okupirali od 26. listopada do 2. studenog. premda su mnogi došli i ranije da bi se pripremili na akvatorij.

Međutim, na uvjete koji su vladali u Splitu nitko se nije mogao pripremiti... uglavnom je vladala bonaca i jedrilo se vrlo malo.

Cijela priča je krenula na proljeće 2018 kad je ILCA nakon dva propala pregovora tražila tko bi mogao organizirati ovu regatu. Istina, bilo je malo kasno, a kako smo mi imali iskustva s ovakvim eventima onda su nas direktno pitali hoćemo li i možemo li mi to napraviti. Odgovorili smo im pozitivno i krenuli smo u realizaciju. Znači, regata se organizirala za mušku klasu Laser Standard i za djevojke u Laser Radialu, naravno, svi su morali biti do 21 godine starosti. Već prošlu godinu i ovo proljeće su neki od sudionika dolazili po par dana na trening. Ali dvije sedmice prije početka su počeli dolaziti prvi sudionici koji su malo trenirali i ostavili ovdje svoje brodove. I to okupljanje je trajalo sve dok nije završilo premjeravanje. Ukupno smo imali 213 sudionika, od čega je djevojaka bilo 71, a predstavljali su 45 nacija! Otvaranje regate smo napravili u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika... defile sa zastavama, malo muzike koju su izveli mladi izvođači, zakuska... a Tonči Stipanović je službeno otvorio prvenstvo. I onda kad smo trebali krenuti s natjecanjem, natjecali smo se samo s bonacama. Prva dva dana je bila apsolutna bonaca, ništa nije puhalo. Onda su krenuli lagani jutarnji burini, pa smo starteve micali s podne na 9 sati ujutro, da bi iskoristili te burine, jer bi oni izdušili već oko 10:30. Po tome smo uspjeli u tri dana završiti dvije regate za sve grupe. S obzirom na broj sudionika muški su bili podijeljeni u dvije grupe, a ženske su jedrile u jednog grupi. I onda smo zadnji dan uspjeli napraviti tri regate za sve, pa su konačni rezultati dobiveni nakon pet plovova za sve. Nisu se jedrila finalna jedrenja za muške (zlatna i srebrena grupa), jer nije bilo dovoljno kvalifikacijskih plovova. Razlog je što se posljednjeg dana jedrenja nakon 4. plova nismo mogli vratiti na kopno, podijeliti se u finalne grupe, pa se ponovno vraćati na kopno. A djevojke su normalno jedrile do kraja.

Zlatko Jakelić, JK Mornar

Što se tiče nagrađenih na ovoj, a slično je i na ostalim regatama ovog kalibra, plakete je dobilo prvih deset muških. Zatim su i podijeljene "kocke" prvoj petorici i pobjednik je dobio veliku plaketu.

Djevojke su također dobivale plakete, ali samo prvih sedam. Također su se dijelile i "kocke", a prvakinja je dobila i veliku nagradu za osvojeno Svjetsko prvenstvo.

Prvi muški do 19 godina je također dobio plaketu, dok među djevojkama nije bilo te nagrade jer su one ranije imale regatu Radial Youth, svoje odvojeno prvenstvo.

U muškoj konkurenciji apsolutni pobjednik je isti i u kategoriji U19 i u kategoriji U21, a to je argentinski jedriličar Juan Pablo Cardozo. Samo bod iza njega završio je čileanac Clemente Seguel Lacamara,a na trećem mjestu završava jedriličar iz Indije Vishnu Saravanan.

Među djevojkama titula je otišla u Poljsku s mladom Wiktoriom Golebiowskom. Srebrena je bila Valeria Lomatchenko, a brončana Mariia Kislukhina, obje iz Rusije.

A naši jedriličari... mogli su i bolje. Konačni poretci su slijedeći:

16. Dominik Peković

40. Stipe Gašpić

44. Bruno Gašpić

65. Antonio Lukšić

83. Marko Smolić

94. Božidar Golubić

113. Juraj Radačić

133. Vice Jušić

137. Vicko Alfirević

144. Dino Zorić

 

21. Karla Šavar

26. Karmen Perković

49. Ivona Ercegovac

55. Ursula Balas

65. Katja Frua

 

Nagrade najboljima su podijelili olimpijski medaljonoše. To su bili Peer Moberg iz Norveške (bronca iz Atlante 1996.), inače trener Norveške reprezentacije. Zatim je tu bio Andreas Geritzer iz Austrije (srebro iz Atene 2004.) i Tonči Stipanović, srebro iz Rio de Janeira 2016.

 

Prvo iduće prvenstvo svjetskog ranga koje će se organizirati u Hrvatskoj je Europsko prvenstvo ISAF Youth 2021., a domaćini će biti iz JK Marina Kaštela.

Fotogaleriju predzadnjeg dana ove regate možete pronaći na ovom linku.