Jedriličarski klub Uskok iz Zadra je tjedan dana bio domaćin pripremnog jedriličarskog kampa za juniore i juniorke koji jedre u klasi 420.

Okupilo se 25 posada iz Hrvatske, Italije, Austrije i Slovenije. Uglavnom je riječ o državama s dugom neprekinutom tradicijom u jedrenju u ovoj klasi, dok je kod nas bio poduži period bez regate za ovu vrstu dvosjeda.

Klub domaćin je imao čak 6 posada, a Hrvatske boje je branila još po jedna posada iz YC Croatia, Opatija i JK Istra iz Lovrana.

U tri dana regate uspjelo se odjedriti 7 plovova po ugodnim i neugodnim uvjetima za jedrenje. Petak, prvi dan regate, jedrio se po maestralu od 7 do 10 čvorova. Po ovim uvjetima napravila su se 3 plova u kojima su dominirale talijanske posade koje su se plasirale na prvih pet mjesta. Najbolje plasirana naša posada je bila na šestom mjestu. Riječ je o posadi Pintarić - Marvin, a što se tiče djevojaka, naše najbolje predstavnice prvog dana regate su bile posada Kuštera - Bašić dva mjesta iza.

Subota, drugi dan regate, nije baš bio naklon jedriličarima po pitanju vjetra. Pet do maksimalnih osam čvorova je puhalo iz istog smjera kao i u petak, ali po ovakvim uvjetima nije se moglo napraviti više nego samo dva jedrenja. Dosta teški uvjetima u kojima su klasično profitirale laganije posade. Najveći skok u plasmanu su ostvarile spomenute djevojke, Antonia Kuštera i Maris Bašić. One su ušle u cilj kao 3. u četvrtom plovu i pobijedile su u petom plovu, te su na kraju dana zauzele visoko 4. mjesto, a samo dva boda ih je dijelio od drugog mjesta.

Za to vrijeme Pintarić i Marvin su imali nešto lošije finiše i pali su za jedno mjesto.

U nedjelju je na regatnom polju prevladavao levant koji je donio vrlo hladan zrak s kontinenta, pa je po vjetru čija je brzina bila između 15 i 20 čvorova bilo dosta naporno jedriti.

Odjedrila dva plova u kojima su i dalje dominirali talijani, ali dvije spomenute naše najbolje posade su se ubacile u igru za sami vrh. Djevojke su napredovale za jedno mjesto i u konačnom plasmanu regatu su završile kao trećeplasirane u ukupnom plasmanu, odnosno kao najbolje djevojke. Mjesto iza njih su se plasirali Matija Pintarić i Mikael Marvin.

Plasmane ostalih naših nada u klasi 420 možete pronaći na ovom linku, dok fotografije koje je snimio Nikola Šiško možete pronaći na ovom linku za prvi dan regate, a na ovom linku za drugi dan regate.

Dok su u lučici Vitrenjak trenirale posade iz 420-ica, njihovi optimisti su zajedno s članovima JK Clivo sudjelovali na pripremama u talijanskom Crotoneu.

 

Naslovna foto: Nikola Šiško