U Mošćeničkoj Dragi odjedrena je još jedna regata u "malim stelama", odnosno u jedrilicama klase Šljuka. Regata je bila međunarodnog karaktera, a datumi održavanja bili su 26. 27. lipnja.

Iako je ovo regata koja je poznata i popularna među ljubiteljima Šljuka, ove godine je JK Orion ugostio samo sedam posada od čega su dvije bile iz Italije. Talijanske posade bile su iz Trsta i Ledra, dok su domaće snage bile zastupljene u sastavu jedriličara i jedriličarki iz Kostrene, Mošćeničke Drage i Ičića.

U subotu je regata trebala startati u podne, ali čekao se maestral do 15:30 kad ih je RO pozvao na more, da bi se start signalizirao oko 16:30. Vremena je bilo dovoljno da se odjedre dva plova, a regatu je pobjedom otvorila posada Volarić - Pavlak iz JK Galeb, dok je u drugom plovu pobjeda otišla u ruke jedriličara iz Trsta, Fantonija i Gorgattoa.

U nedjelju su na moru vladali slični uvjeti. Također se jedrilo po maestralu koji je puhao između 10 i 15 čvorova i također su odjedrena dva plova. U prvom plovu dana Fantoni i Gorgatto nastavljaju u pobjedničkom stilu, ali u idućem zaustavlja ih u tom naumu braća Grego.


Foto: Dražen Zdelarec

Kako je nakon četiri plova moguće odbacivanje jednog najlošijeg rezultata, ove dvije posade na kraju dijelio samo jedan bod. Dvije pobjede i jedno drugo mjesto bilo je na strani talijana, dok je braća Grego u skor unijela jednu pobjedu i dva druga mjesta.

Ostale posade su bile ujednačene kvalitete i dosta su oscilirali s rezultatima, a jedino se na dnu stalno zadržavala najnovija posada u ovoj klasi, bračni par Čolak - Zambelli. Naime, njihova Šljuka je imala tehničkih problema s dotrajalom opremom, tako da su se drugi plov morali povući s regatnog polja, dok u nedjelju nisu uopće startali.

Osim njih kao mješovite kombinacije u kokpitu, na regati su sudjelovala još dva mješovita para. Jedan par je domaća posada Vranić - Polić, a drugi par je druga talijanska posada, rezultatski gledano najiskusnija u ovoj kombinaciji. 

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, dok je iduća regata koja se planira u Hrvatskoj, Prvenstvo Hrvatske, nakon kojeg slijedi Europsko prvenstvo, Domaćin obim regatama bit će JK Split.

Naslovna foto: Vedrana Puljiz