JK Strožanac uspješno je organizirao svoju prvu regatu malih klasa, konkretno za klase ILCA 4, 6 i 7.

Ukupno se okupilo 34 mladih jedriličarki i jedriličara iz Dalmacije, Austrije i Mađarske. Standardno najbrojnija flota bila je u klasi ILCA 4. U Podstrani je jedrilo čak 16 ovih jedrilica, 14 iz Hrvatske i dvije iz Mađarske. Klasa ILCA 6 brojala je 14 jedriličarki i jedriličara, a tu su domaće snage činile 50% flote. Tu je također jedrilo svih četvero Austrijskih predstavnika i uz tri Mađarska jedriličara stvarali vrlo ozbiljnu konkurenciju našim predstavnicima. I u klasi ILCA 7 jedrila su četiri kršna mladića čija trenutna baza je u uvali Baluni.

Vremenski uvjeti na regatnom polju tražili su od natjecatelja ozbiljnu svestranost, pogotovo u flotici ILCA-e 7, jer su oni jedrili i po jakom i po slabom vjetru.

Naime, u subotu je puhalo jugo od dvadesetak čvorova i sve tri flote su odjedrile puni predviđeni program za taj dan, odnosno po tri plova svaka. Zato je u nedjelju bilo dosta oskudnije po pitanju vjetra i samo spomenuti seniori uspijevaju odjedriti jedan plov.

Foto: Ivo Hajduk

U natjecateljskom pogledu najnapetije je bilo u najbrojnijoj klasi. Istina, pobjedu je odnijela naša redovita kandidatkinja za najviša postolja, Petra Marendić iz JK Mornar, ali nije joj bilo lako. Ona je pobijedila u prvom plovu, ali kako je regata odmicala rezultati su bivali sve slabiji. U drugom završava na trećem mjestu, a u trećem plovu završava kao peta.

Najozbiljnije joj je zaprijetila kolegica s druge strane Marjana, Nora Galovac - JK Split, koja je osvojila 2., 7. i 1. mjesto. U konačnici njena suma bodova bila je samo za jedan veća od Petrine.

Još jedna djevojka ima je ozbiljne planove za penjanje na postolje, a riječ je o Mađarskoj jedriličarki imena Vida Roza, kojoj je nestrpljivost na startu prvog plova donijela OCS. Da su joj taj plov suci upisali neki od rezultata sličnih onima iz drugog i trećeg plova (2. i 1. mjesto) možda bi Mađarska himna svirala na proglašenju. Ovako su naše djevojke osvojile prva dva mjesta, a bronca odlazi Karlu Modriću, još jednom članu JK Split.

Kompletne rezultate klase ILCA 4 možete pronaći na ovom linku.

Dosta jednostavnija situacija bila je u rezultatima klase ILCA 6. Pobjedu dominantno odnosi Labudaš Antun Tomašević. On je do pobjede došao s idealnim rezultatom od minimalna tri kaznena boda, odnosno s pobjedama u sva tri plova!

Klupska mu kolegica Petra Mastelić osvaja srebro. Ona je u prva dva plova u cilj ulazila odmah nakon Antuna, a u trećem plovu kao četvrta. Samo jedan bod bila je ispred Mađara Nagy Bendeguza koji je na kraju regate ujedno bio i najbolje plasiran inozemni jedriličar.

Rezultate ove flote možete pronaći ovdje.

I za kraj je ostala ponovno najmalobrojnija skupina, seniori u klasi ILCA 7. Nakon četiri odjedrena plova pobjedu odnosi Bruno Gašpić - JK Mornar. Na drugom mjestu završava još jedan Mornarevac, Božidar Golubić, a na trećem i četvrtom Alec Cvinar iz JK Orsan, te Stipe Gašpić iz JK Labud.

Čestitke organizatorima na trudu i ovom velikom iskoraku za ovaj mali klub, te im želim da ne posustaju već nastave sa svojim radom i organizacijom ovakvih jedriličarskih događanja!