Kako je riječ o jednoj od izbornih regata klase Optimist, ovako velik odziv natjecatelja je sasvim normalna pojava. Na nju su stigli svi, od Istre do Prevlake, željni jedrenja u našoj najjačoj konkurenciji ove kadetske klase.

Standard je da se izborne regate jedre po tri dana, tako da je i regata koju je organizirao JK Split počela u petak, a završila u nedjelju.

S obzirom na vjetar i uvjete na moru jedrilo se u Kaštelanskom zaljevu, kao i ispred Čiova, a vjetrova je bilo od slabašnih nekoliko čvorova, pa do juga koje puhalo i do 25! Stvarno zahtjevni uvjeti koji su za osvajanje najviše stepenice na postolju tražili od svih kandidata da pokažu široku lepezu znanja i vještina, a u ovom slučaju i iskustvo je bilo više nego dobrodošlo.

U petak su se uspjela odjedriti dva plova po laganom jugu, a kako je izgledalo na moru možete vidjeti u ovoj foto galeriji, kao i u ovom videu:

Subota je zato obilovala vjetrom. Nastavilo je puhati jugo, a kao što je već napisano, refulavalo je i do 25 čvorova. Po ovakvim uvjetima RO je upisao dosta DNC-ova, što je sasvim razumljivo jer je dobar dio flote bio sastavljen od klinaca koji su još nedorasli ovako jakom vjetru, što zbog svog uzrasta, a što zbog nemogućnosti održavanja zimskih treninga prethodnih mjeseci.

Unatoč svim tim otežavajućim okolnostima uspješno su privedena kraju čak tri plova.

I u nedjelju, po maestralu do 12-14 čvorova odjedren je posljednji plov regate.

Po pitanju rezultata tu treba istaknuti Tristana Tola, iskusnog reprezentativca iz JK Vega, koji je stvarno pokazao najbolju formu na regati. Ako se izuzme ionako odbačeni rezultat trećeg plova u kojem je uknjižio DNC zbog problema s opremom, može se pohvaliti s čak četiri pobjede i jednim trećim mjestom.

Zajedno s Tristanom na postolje su se popela i dva člana JK Labud. Srebro osvaja Marin Ljubičić, a broncu Josip Tafra.

U konkurenciji djevojčica najbolje je jedrila Mara Samaržija iz JK Sv.Nikola (8. u generalnom plasmanu), a na drugom i trećem mjestu završavaju Nina Marušić - JK Zvir i Ana Grubelić - JK Uskok. Njih dvije su u generalnom poretku osvojile 11. i 15. mjesto.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

U izbornom ciklusu bodovat će se još regate u Makarskoj i Opatiji. Makarska je već ovog vikenda, dok je Opatija u kalendaru rezervirala termin krajem mjeseca.