Već smo pisali o Ligi Jedriličarskog saveza Primorsko Goranske županije, rang ljstvici na kojoj se boduju rezultati jedriličara županijskih jedriličarskih klubova na odabranim lokalnim regatama tijekom kalendarske godine.

ACI Cup Optimist je bila posljednja regata koja se bodovala za rang ljestvicu kadeta u klasi Optimist, a proteklog vikenda je završio i ciklus regata koje su se bodovale za rang ljestvicu juniora u Laseru 4.7 i Laser Radialu.

Posljednja u ovom nizu je bila međunarodna regata 45. Cup Opatija čiji domaćini su bili iz istoimenog jedriličarskog kluba. Na njoj je nastupilo 65 laseraša u sve tri kategorije, a osim jedriličara iz Hrvatske nastupili su još i laseraši iz Austrije, Njemačke, Italije i Švicarske.

Bilo je predviđeno da regata bude trodnevna, ali jedrilo se samo prvog dana, u petak 30. studenog. Po tramontani koja je puhala od 8 do 18 čvorova uspješno su se odjedrila tri plova, ali idući dani nisu bili tako plodni. U subotu je predstartna procedura odrađena samo jednom ali plov se prekinuo zbog promjene u vjetru koja je bila prevelika da bi se nastavilo regularno jedriti. Do kraja dana nije bilo više pokušaja, a jednako tako niti u nedjelju.

Među standardima najbolji je bio Labudaš Dominik Perković. Najbrži radialac je bio član JK Galeb, Marijan Mavar, a u kategoriji 4.7 najbrži je bio talijanski jedriličar Niccolo Nordera.

Foto: JK Opatija

Što se tiče Lige situacija na vrhu ljestvica je bila više nego čista. Ursula Balasz Iz JD Val iz Crikvenice je bila najbolja između dvadeset troje jedriličara i jedriličarki među Laserima 4.7. Nešto manje brojnu konkurenciju, njih 12, imao je Krešimir Buneta iz JK Opatija. Za razliku od Ursule koja je dominirala na svim regatama na kojim je nastupila on je malo podbacio na ovoj posljednjoj regati, ali na prethodnima je ostvario vrlo veliku prednost tako da je po ovom pitanju mogao biti vrlo opušten na Cupu Opatije.

Radiali su u planu imali bodovanje na 9 regata. Održalo ih se 6 pa su konačne rezultate dobili nakon dva odbacivanja.

Laseri 4.7 su imali ambiciozniji program, a i veći postotak realizacije. Planirali su bodovanje na čak 12 regata, ali uspješno odjedrenih je bilo 8. Ovoliki broj im je omogućio tri odbacivanja.

Kakvo je stanje na rang ljestvicama možete vidjeti na ovom linku za Laser 4.7, dok je rang ljestvica za Laser Radial na ovom linku.

Proglašenje najboljih uz prigodnu zabavu napravit će se na Botelu Marina u Rijeci, međutim došlo je do male promjene u terminu. U prethodnom članku je najavljeno da će to biti 15. prosinca, a novozakazani termin je ponedjeljak 10. prosinca.