Tjedan dana nakon lovljenja refula bure na Grobničkoj regati jedriličari iz Kvarnera su se okupili u Kraljevici na tradicionalno jednoj od najmasovnijih regata koje se jedre za Kup Hrvatskog primorja.

Čak 56 posada se unatoč lošoj vremenskoj prognozi, po jedriličarskim standardima, odazvalo pozivu organizatora i vjerojatno ne treba bolja potvrda da su se članovi JK Oštro potvrdili kao izvrsni domaćini!

Ruta na kojoj se jedrilo je bila kao i na dosadašnja 23 izdanja ove regate. Start je bio iz Kraljevice prema Bakarcu iz kojeg se jedrilo prema bovi u uvali Scott. Obavezan je bio prolazak ispod velikog luka Krčkog mosta na putu prema Jadranovu i to do rta Neriz. Razlog zašto je bova baš ovdje nam je otkrio g. Darko Jakovčić, inače alfa i omega ove regate. Rt Neriz krajnja točka područja grada Kraljevice, a od početka je želja da se Kraljevička regata jedri baš u Kraljevičkom akvatoriju. To se simbolički označi bovom nakon čijeg okreta se flota mora vratiti u uvalu Scott i krenuti u finalni sprint natrag u Kraljevicu.

Rekord regate je sudjelovanje 80 jedrilica! Od početka se regata jedri po OPEN-u, a od 2015. godine natjecatelji iskazivaju želju i za bodovanjem po Kvarner Yardstick premjeru (KYP). Riječ je o sustavu čiji korisnici su se organizirali u udrugu "Jedra Kvarnera". Više o ovoj Udruzi možete pronaći na njihovim službenim web stranicama.

Ove godine je vjetar bio stvarno slab i završilo je samo 26 jedrilica. Najbrži u realnom vremenu su bili jedriličari na Molo Longo kojima je ovog vikenda za kormilom bio Bojan Grego. Unatoč veličini nije ni njima bilo lako stići do cilja, pa su se morali dobro namučiti dok su se probili u vrh (ovdje se vide daleko u pozadini, op.a.).

Foto: Nadan Kosanović

Inače je nakon starta regatu povela Puležanska Fiumanka pod imenom Cuba Libre 2. Posada Damira Viskovića je vodila regatu sve do okreta kod rta Neriz gdje je na moru dobro "zauljilo" i tada Molo Longo preuzima vodeću poziciju.

Uz ove dvije jedrilice za vrh je konkurirala malena T8SC i uobičajeni favorit na svim Kvarneskim regatama, Spirit of Geronimo. Ove četiri jedrilice su u cilj ušle u razmaku od osam minuta. Tek sat nakon njih do Kraljevice stiže petoplasirana ekipa. To su bili domaćini na prepoznatljivom i uvijek opasnom Justin tenu, Oštro, vlasnika i kormilara Darka Jakovčića.

Suci na cilju su imali posla još sat i pol. Toliko je trebalo za preostalim posadama koje su na jedra stigle do Kraljevice. Kako je na kraju izgledao raspored pristiglih možete pronaći na ovom linku.

Što se tiče KYP skupine, u nju se prijavilo 16 jedrilica. Ovdje je pobjeda otišla u ruke Berislava Vranića i posadi jedrilice Cocoon. Oni su nakon korekcije bili brži od Refula 3 za 14 minuta. Konačne brojeve za sedam jedrilica iz ove skupine koje su završile regatu možete pronaći ovdje.

Inače o povijesti regate i svim aktualnostima može se pročitati na web stranici koja u svojoj internet adresi nosi njeno ime: www.kraljevacka.com.

A dok organizatori ne podignu fotografije na net, možete potražiti fotogalerije koje je snimio g.Nadan Kosanović i objavio na svom Facebooku. Podijeljene su u galeriju 1, galeriju 2 i galeriju 3.

 

Naslovna foto: Nadan Kosanović