18 jedrilica okupilo se prošlu subotu i nedjelju u Zadru na regati koja se jedri u spomen na trenera JK Uskok koji je poginuo 16. prosinca 1992. radeći kao pirotehničar na čišćenju područja oko Zračne luke Zemunik od zaostalih eksplozivnih naprava.

Nadmetanje u Zadarskom kanalu bilo je podijeljeno na dva dijela, odnosno na dvije navigacijske regate s rutama sličnim onima od prethodnih godina. Prvog dana se jedrilo prema sjeverozapadnoj punti Ugljana koju ovog puta nije trebalo obilaziti i jedriti oko Paranaka i natrag, već oko otočića Jidula i natrag. A druga navigacija išla je na jug do otočića Mišnjaka i natrag.

U subotu se startalo po južiniću po kojem su dvije vodeće jedrilice, Furiosa i Gringo 3, otišle u Zadarski kanal. Međutim, taj vjetrić se ubrzo povlači, a to iskorištavaju Erco D' i Malenki koji ih zaobilaze jedreći uz otok Ugljan po nekom laganom burinu koji je prešao iznad Furiose i Gringa te je puhao samo njima. Uglavnom, razvoj vremenske situacije bio je potpuno neočekivan i suprotan najavljivanom, tako da ovaj dvojac prvi stiže u blizinu Jidule.

Međutim, Furiosa ipak preuzima vodstvo ispred ovog otočića, dok je Gringo drugo mjesto vratio nakon njenog obilaska.

Da su uvjeti bili kao naručeni za sportske jurilice, te malene i lagane govori to što su uz Malenkija, koji je sa svojih 5.5 metara duljine daleko najmanja jedrilica na regati, odmah iza njih, a s 13 jedrilica iza sebe, završili jedriličari na 7.68 m dugoj Lani.

U nedjelju se ponovno startalo po južinu, ali koji je ovog puta bio dosta intenzivniji i koji je na udare puhao i do 7 čvorova. Ponovno se zadarske perjanice izvlače na čelo flote, ali ih zaustavlja bonaca kod Mišnjaka, točnije rečeno dio otočića bio je pod vjetrom, a dio nije. Vrlo zanimljiva situacija s obzirom da je u pitanju bilo jugo, koje je izgleda odlučilo taj dan puhati od Mišnjaka.

Tako da je bilo zanimljivo vidjeti tko će na koji način proći kroz bonacu, poput obilaska famozne Mrduje koja se jedri idućeg vikenda.

Furiosa je prva stigla do ovog otočića i prebrodila sve spomenute problema, a s par stotina metara razlike to uspijeva i Gringo 3. Ostatku flote vjerojatno je izgledalo da ove dvije jedrilice nisu imale toliko problema, jer dok su se one vraćale u Zadar ostali su još stajali u bonaci koja se u jednom trenutku proširila cijelim kanalom, da bi se kasnije ponovno vratio južin.

Erco D' ponovno ulazi u cilj kao treći, a iza njega ovog puta nije Malenki, nego metar dulja jedrilica Rosa Boa koja nije jedrila dan ranije. Ostali se nisu rasporedili po jednakom redoslijedu od subote, neki su išli naprijed za mjesto ili dva, dok su neki pogoršali svoj rezultat, a koji brojevi su konkretno u pitanju možete vidjeti ovdje za generalni plasman, odnosno ovdje ako vas zanimaju grupe.

Fotogalerije od ova dva dana pripremio je kroničar zadarskih regata g.Leonard Kvarantan. Subotnja galerija dostupna je preko ovog linka, dok se nedjeljna galerija nalazi ovdje.

Naslovna foto: Leonard Kvarantan