Jedriličarski klub 3. maj iz Rijeke u subotu 10. listopada organizirao je regatu na kojoj se okupilo 29 jedrilica od Senja do Opatije. Ideja je bila jedrenje na ruti između vrha Molo Longa i škvera, ali bezvjetrica je umalo pomrsila sve što je bilo isplanirano.

Originalni termin održavanja regata bio je tjedan dana ranije, ali zbog olujnog juga regata se pomaknula, ali eto ovog puta jedriličare je dočekala druga krajnost...

Startalo se u 11 sati na izlazu iz Riječke luke. Prva etapa bila je jedrenje do bove koja je bila postavljena ispred klupske lučice u neposrednoj blizini brodogradilišta 3. maj i povratak u luku i cilj ispred Gata Karoline Riječke.

Kakvi uvjeti su vladali na regatnom polju u potpunosti su dočarani s naslovnom fotografijom. Koliko je to bilo teško za sviju, a ne samo za teške obiteljske krstaše, najbolje ilustrira podatak da je pobjedničkoj posadi ultra lagane jedrilice Follow Us Vulkan nova za tih milju i pol trebalo  sat i 14 minuta. U principu više se išlo na kurenat nego na vjetar.

Inače i jedan dio posada zbog kontrakurenta na startu nije uspio presjeći startnu liniju!

Zbog ovakvih uvjeta RO je bodovao prolazak na pomoćnom cilju, a do njega je dojedrilo samo 13 jedrilica.

Iza Follow Us, kao drugoplasiran do cilja stiže DSK X-treme. Razlika je bila velikih 26 minuta. A još veća vremenska distanca bila je između DSK i trećeplasiranog Oštro... čak 45 minuta i 15 sekundi. 

Ostala vremena dolaska do bove ispred 3. maja možete pronaći na ovom linku. Flota je također bila podijeljena i po grupama čije rezultate možete pronaći ovdje, dok je i 8 posada izabralo jedrenje po Kvarner Yardsticku, a njihove rezultate možete pronaći na ovom linku.

Također treba spomenuti da su organizatori na svojim web stranicama objavili i jednu foto galeriju na kojoj bi se mogli pronaći svi sudionici Nautičke regate.

 

Naslovna foto: JK 3. maj