Pred početak ovogodišnje, 21. Fiumanke, vremenske prilike su više bile neprilike i organizatorima sigurno nije bilo lako u iščekivanju razvoja sportskog dijela priče. Naime, vrlo jaka kiša, čak i za Riječke prilike, prijetila je da će padati i za vrijeme predviđeno za održavanje jedrenja, ali srećom prestala je na vrijeme i jedriličari su na more izašli i s njega se vratili, suhi.

U slučaju da vjetar puše normalnim intenzitetom koji može osigurati jedrenje u cijelom Riječkom zaljevu, regatno polje se postavi u obliku trokuta. Start je na ulazu u luku, odnosno na kraju Molo Longa. Prva oznaka, postavlja se ispred Martinšćice i Žurkova, a druga ne sredini ove dionice, ali prema vani i centru Riječkog zaljeva. Nakon što se obiđe i ona jedri se natrag prema Molo Longu da bi se nastavilo između njega i obale, te u samom dnu lukobrana ušlo u cilj:

Ono što je zanimljivo je da su ove oznake svake godine postavljene na istom mjestu, tako da kad se jednom spreme GPS koordinate:

start:

(oznaka lijevo) Lat: 45°19`39,85″ N long: 14°24`49,46″E
(oznaka desno) Lat: 45°19`26,49″ N long: 14°24`12,28″E

 

bove:

(oznaka 1) Lat: 45°17`31,29″ N long: 14°27`41,14″E
(oznaka 2) Lat: 45°17`24,52″ N long: 14°27`39,30″E
(oznaka 3) Lat: 45°16`56,54″ N long: 14°23`33,52″E

u vaše jedriličarske softvere, možete se po njima ravnati na svakoj Fiumanci na koju planirate doći.

Ovaj trokut je inače predviđen za regatijere, odnosno za one s ozbiljnijim natjecateljskim ambicijama, dok oni koji na Fiumanku dolaze samo iz gušta predviđena je "obiteljska" ruta, a to je da se samo okrene oznaka broj jedan i vrati natrag do Molo Longa i uđe se cilj. Ove godine, zbog vrlo slabog vjetra na startu ta ruta je bila za sve sudionike.

Do zaključenja roka za prijave na popisu se našlo 130 jedrilica, ali u Rijeku je stiglo njih 111, a na more izašlo još manje. U svakom slučaju najatraktivniji sudionici su ozbiljno pristupili regati i nastojali pomrsiti planove jedni drugima, ali ipak jednoj jedrilici nisu mogli puno smetati, a to su bili lanjski pobjednici, Slovenska posada na gigantu EWOL.

Jedina Hrvatska posada koja je mogla iznenaditi bila je također u skupini MAXI, naravno, riječ je o domaćoj posadi na Molo Longo Tutta Trieste. Iako je duljine 18 metara, Molo Longo je preko nekoliko metara kraći od Way of Life, a kvadraturu raspoloživih jedara jedne i druge jedrilice ne treba posebno isticati...

U svakom slučaju jedrilica Gaspera Vinčeca do cilja je stigla za 01:14:17, dok je Rajko Kujundžić s društvom na Molo Longu za njima kasnio cijelih pola sata. Mislim da to najbolje govori o uvjetima po kojima se jedrilo u Rijeci. Najbrža "normalna" jedrilica bio je Swan 45 - Damaco, Berislava Vranića, koji je u cilj dojedrio nakon 01:58:08.

Posljednji u regatnoj skupini, u kojoj je bilo 19 jedrilica, stigli su nakon 03:09:42.

Foto: Dean Miculinić

Što se tiče obiteljske flote tu se laskavom titulom najbržeg ovjenčao se stari i trofejni First 36.7 DeeJay- Matije Reljanovića. Oni su završili regatu nakon 02:05:16.

Na postolje (da nije Korono) trebala se još popeti i posade Plave vile Dušana Golje. Oni obiteljsku Fiumanku završavaju na drugom mjestu s vremenom 02:12:28, dok je na trećem mjestu završila Bokeljka Nike Vuksanovića kojoj je trebalo skoro dvije minute više jedrenja.

U ovoj skupini regularno su do cilja stigle ukupno 33 jedrilice, a članovi RO-a zaduženi za upis vremena cilja svoj posao su završili 05:13:54 nakon startnog signala.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, dok je bogata foto galerija Deana Miculinića dostupna preko ovog linka.

 

Naslovna foto: Dean Miculinić