Velika mala regata u Lošinjskoj luci, a i dijelom van nje, još jednom se može pohvaliti odazivom vrlo atraktivnih jedrilica koje su u dva dana jedrenja odjedrile tri atraktivna plova. Pozivu JK Jugo odazvalo su se čak 32 posade koje su stigle od Splita, pa do Pule i Rijeke, a čak deseti put za redom nastupila je i talijanska posada jedrilice Trenta 63 iz Pesara.

Vremenski uvjeti tog vikenda u Lošinju bili su slični onima na cijelom Jadranu, drugim riječima lagani vjetrovi uz povremene "flekaste" uvjete koji su bili idealni za povećanje napetosti i povremenu ustrašenost vodećih dok sa strepnjom gledaju potjeru koja ih nezaustavljivo sustiže s par, u tom trenutku iznimno vrijednih, čvorića.

Više o programu regate i detaljima s regatnog polja ispričao je jedan od članova Organizacijskog odbora, Vedran Kabalin:

U petak navečer smo organizirali promenadu pasara i guceva u portu, u samom njenom dnu. U sredini vale se usidrio loger, osvijetlili smo ga reflektorima i s njega je klapa Čikat održala koncert, dok su se barkice vrtile oko njega.
Svima se to stvarno svidjelo i moram reći da je u principu to bilo jedino što smo mi kao klub organizirali ove godine, a da nije jedrenje... zbog aktualne situacije morali smo otkazati zajedničku večeru...
U subotu ujutro start je bio u 10 sati. Ruta je bila u skraćenoj verziji jer je prognoza bila takva da smo procijenili da se ruta ne bi odradila da se jedrilo oko Suska, pa smo zato postavili bovu ispred njega. Druga bova je bila dolje na Žaliću, ispred Borika i natrag u porat.
Puhao je neki burin, pa maestral... do 7-8 čvorova. Kako sam jedrio na Molo Longo mogu još i iz prve ruke ispričati kako je bilo na moru... Mi smo dva puta stali zbog bonace. Napravili bi lijepu prednost i onda bi nam se Gringo 3, Furioza 2, Damaco i DSK skroz približili. Prvi put se to dogodilo na bovi kod Žalića. Tu su nam došli doslovno na pola kabela. A drugi put je bilo pred ciljem i tu nas je već pomalo hvatala nervoza... u cilj su na kraju ušli moždda minutu iza nas.
Poslije regate svi su se razbježali po gostionama jer nije bilo zajedničke večere, ali zato su se svi kasnije okupili na koncertu na kojem je svirao jedan lokalni band gdje se okupila i većina domaćih ljudi, tako da iako mi to nismo organizirali ova zabava se vrhunski uklopila u regatu.
U nedjelju smo odjedrili dva plova. Gledajući na oblik regatnog polja bio je štap, ali s obzirom na vjetar i nije... Prvi plov se jedrio s dva kruga, a drugi plov sa samo jednim krugom jer je na kraju skroz zabonacalo. U prvom plovu se jedrilo po burinu, dok je drugi bio od fleke do fleke.

Vedran Kabalin, JK Jugo

Foto: Vlatka Stanić 

Inače, što se tiče rezultata može se reći da je napokon Molo Longo stigao do pobjede nakon nekoliko uzastopnih godina kad je osvajao druga mjesta. Na ovom izdanju regate osvojio je sva tri prva mjesta, a najbliža konkurencija su mu bili Furiosa 2 i Gringo 3.

Ove dvije Uskokove jedrilice su u prva dva plova međusobno podijelile druga i treća mjesta, a u njihovu dominaciju jedino se u posljednjem plovu ubacio Damaco koji je taj plov završio na 3. mjestu, a zbog tog je Gringo uknjižio 4. kao svoj najlošiji rezultat na Lošinju.

Generalno gledajući, Lošinjska regata je i ove godine okupila respektabilan broj vrlo kvalitetnih jedrilica i posada i samo manji broj ih se može svrstati u skupinu obiteljskih krstaša. Tako da velik broj DNF-ova drugog dana jedrenja samo pokazuje koliko je teško bilo jedriti i da su samim tim rezultati onih koji su stigli do cilja tim vrijedniji.

Konačne rezultate možete pronaći na ovom linku.


Ove godine posebna nagrada je otišla jedinoj talijanskoj posadi na regati. Osnovni razlog nije bio taj što su unatoč Koroni talijani ipak stigli u Lošinj, već taj što im je ovo bio deseti nastup za redom! Tako da se posada Trenta 63 vratila doma s pršutom.

 

Naslovan foto: Karlo Pokrajčić