ORC

Druga hrvatska posada koja će biti predstavljena u nizu naših predstavnika na ORC SP koje će se organizirati u Šibeniku je višestruki osvajač prvih izdanja CRO ORC Cupa, a posljednjih sezona s najboljim kormilarom u konkurenciji, riječ je o posadi s najprepoznatljivijim jedrima na regatnim poljima, posadi jedrilice Mareus II.

Skupina:     ORC C
Tip:    First 40.7
GPH:     596.8
CDL:     9.742
Godište:     1999.
Broj na jedru:     CRO 13464
Klub:     JK Spinut
Vlasnik:     Ivan Drinković
Kormilar:     Luka Jerčić
   

Trenutno se nalaze na startnom popisu skupine ORC C, ali nakon izrade ORC svjedodžbe za 2019. godinu lako je moguće da završe u ORC B skupini. Cilj velikog optimizacijskog zahvata kojeg su napravili pred ORC SP u Trstu prije godinu i pol bio je da se smjeste s donje strane granice između ove dvije skupine. Drugim riječima uspjeli su napraviti optimizacijski cilj kojim ih je VPP (velocity prediction program) ORC-a smjesio u flotu najmanjih jedrilica, a u regati su imali direktnu korist od svoje fizičke veličine koja im omogućava da se brzinom izdvoje na čelo flote i stalno jedre u čistom vjetru.

S obzirom da ORC na početku svake kalendarske godine izdaje nove svjedodžbe na osnovu promjena koje su ubačene u VPP s ciljem da se stalno unaprijeđuje isti, neslužbeno je najavljeno da je moguće da ovaj put zbog unesenih promjena budu prebačeni u višu skupinu. To ćemo uskoro vidjeti, jer su najavili sudjelovanje na prvoj regati za D-Marin CRO ORC Cup koja će se za dva tjedna jedriti u Sukošanu.

Što se tiče Mareusovih dosadašnjih rezultata na međunarodnoj sceni može se reći da je bio prilično stabilan unatoč tome što su se drastično promijenile posade, a i drugi kormilari su u pitanju.

Na SP koje je 2011. jedreno na Cresu jedrili su u floti ORC B (tada su bile samo flote ORC A i ORC B) s još 62 jedrilice. U odjedrenih 6 plovova imali su četiri vrlo dobra finiša, ali BFD u 5. plovu ih je zaustavio na 17. mjestu u generalnom plasmanu. Da su i taj put završili na način kako su jedrili ostalih dana u konačnici su mogli računati na plasman u najboljih 5 posada SP-a.

Taj 5. plov je zapečatio sudbinu i našim najboljim predstavnicima u floti ORC A, jedrilici Marina Kaštela. Nekoliko ponavljanja 5. starta po petnaestak čvorova bure desetkovalo je flotu, a u posljednjem startu je vrlo diskutabilno "skinuta" i Marina Kaštela koja je do tog trenutka bila apsolutni favorit za pobjedu na prvenstvu!

Iduće ORC SP koje je odjedreno na Jadranu, u Anconi, preskaču i ponovno na svjetsku pozornicu izlaze u Trstu 2017. Sa spomenutim modifikacijama daju sve od sebe, ali uvjete na regatnom polju koji su bili na rubu regularnosti ipak preferiraju lakše i okretnije jedrilice, tako da se doma vraćaju sa 18. mjesta. Istina, mogli su se i ovdje bolje plasirati, jer su slično kao i na Cresu osvojili jedan BDF koji ih je bodovno znatno vratio natrag. Da su rezultati bili u prosjeku ostalih jedrenja vjerojatno bi završili u top 10.

Mi u principu nemamo puno posla. Najveći zahvat po pitanju pripreme broda je napravljen pred SP u Trstu. Tada smo promijenili kolombu, kormilo i lantinu, te uzeli nova jedra. Ove godine još moramo prekontrolirati masu broda i provjeriti da li nam je kolomba u centru, jer sumnjamo da je malo zakrenuta. Što se tiče palubne opreme tu se možemo pohvaliti kompletnim novim setom konopa. Posada će biti u istom sastavu. Intonak je ponovno na gelcoatu, skinuli smo sve stare slojeve koji su se slagali jedan preko drugog i sad je ostalo samo trenirati. U planu nam je odjedriti sve regate za Cup do SP-a, kao i organizirati bar 5-6 ozbiljnih treninga. Možda to zvuči malo, ali s obzirom da nam je posada rasuta po cijeloj Hrvatskoj treninizi nam predstavljaju ozbiljan organizacijski zahvat. Prvi trening smo planirali za ovaj vikend, ali zbog najavljene orkanske bure prebacili smo ga za sedam dana, pa ćemo se pridružiti Splitskoj trening ligi. 

Luka Jerčić, kormilar Mareusa II

Osoba koja je najviše zaslužna za ovako velika ulaganja u Mareusa je njegov vlasnik, dr. Ivan Drinković.

Inače je dr. Drinković bio dugogodišnji predsjednik Udruge ORC jedriličara, a prije toga i predsjednik Skijaškog saveza Hrvatske. Tu funkciju je obnašao u više mandata, a od ove zime ga je zamijenio Luka Šangulin. 

Ekipa ostaje stabilna kao i u istom sastavu kao par prijašnjih sezona, a vjerojatno nam se na SP pridruži i Ivan Kljaković Gašpić. Prošli tjedan je Mareus spušten u more. Nismo imali potrebe za nekim posebnim zahvatima na njemu nakon velikog posla napravljenog pred regatu u Trstu. Jedino značajnije ulaganje je u nabavku novih konopa i za narudžbu novog spinakera. Odlučili smo se za nabavku S2, nešto plićeg do dvanaestak čvorova. Ta nam je forma dosad nedostajala, a također smo naručili i staysail kojeg do sada nismo nikad koristili.

Ivan Drinković, vlasnik Mareusa II