Unatoč izolaciji, treninzima isključivo unutar četiri zida u stanu, a eventualno i na balkonu, Filip Jurišić trenutni broj 2 klase Laser Standard u Hrvatskoj može reći da će za njega nekoliko proteklih dana ostati u iznimno lijepom sjećanju!

U ponedjeljak, 23. ožujka objavljene su nove World Sailing rang ljestvice, a među njima i ona za klasu Laser Standard. Na prvom mjestu je cipranin Pavlos Kontides, praktički član JK Mornar. Na trećem je naš najbolji laseraš, Tonči Stipanović - JK Mornar, a na vrlo visokom 7. mjestu Filip Jurišić, također još jedan Mornarevac! A da bi sve to zvučalo još bolje treba istaknuti da ima jednak broj bodova kao Jean Baptiste Bernaz na šestom mjestu.

Tonči nas je već odavno naučio da ga vidimo u top 10 društvu na ovoj ljestvici i postoljima svih najvećih svjetskih regata, a sad je u to društvo zvanično ušao i Filip.

Ovaj ranking mu je došao kao nagrada za sav dosadašnji uloženi trud, a da mu zadovoljstvo bude još veće pobrinuli su se i iz tvrtke Volvo, koja mu je na korištenje dala jedan svoj vrhunski proizvod! I sad ionako uvijek nasmijanom Filipu osmjeh nikako ne silazi s lica :)

S obzirom na broj putovanja koja godišnje ima Filip u svom lovu na olimpijsku normu, ovakav automobil je više nego dobro došao, kako po pitanju sigurnosti, tako i udobnosti i smanjivanja stresa dugog sjedenja prilikom vožnji s kraja na kraj Europe. S druge strane je potvrda da su veliki sponzori prepoznali i jedrenje kao sport čiji pokrovitelji mogu biti, odnosno da su jedriličari prepoznati kao promotori njihovih proizvoda. U svakom slučaju win-win situacija i nadajmo se da će ovakvih vijesti biti i dalje.

Da je ovaj Volvov input Filipa motivirao da još više radi, trenira i djeluje i u drugim smjerovima po pitanju jedrenja potvrdio je i on sam tijekom razgovora:

Lani sam započeo s akcijama približavanja jedrenja na mom otoku, a u planu mi je nastavak djelovanja u tom smjeru. Imam više ideja u pripremi, ali o tom kad za to dođe prikladno vrijeme, evo vidimo što se sad dešava i još uvijek ne možemo niti nagađati koliko će to trajati. Trenutno smo i svjedoci u kolikoj mjeri je situacija ozbiljna jer je i olimpijada u Tokiju odgođena za godinu dana. Mislim, bilo je realno za očekivati. Svi smo pratili što se događa i stvarno je očekivan rasplet. Međutim, moje planove to nije posebno jako pogodilo s obzirom da sam prvenstveno fokusiran na idući olimpijski ciklus i kvalificiranje na Olimpijske igre u Parizu.

Filip Jurišić, JK Mornar

Kako je svima zbog izolacije zabranjeno da nepotrebno izlaze iz svojih domova, tako su se i jedriličari pripremili za dva-tri tjedna treniranja u svojim domovima. Filip se pohvalio da doma ima sve potrebno osim jedrilice i mora.

Prosječan "radni" dan mu izgleda identično standardnom danu, ali bez treninga na moru. Tako da mu ritam nije mnogo promijenjen. Jutarnji trening sad odradi doma. Inače bi to bilo trčanje po Marjanu ili vožnja bicikla negdje drugo na otvorenom. Nakon odmora slijedile bi pripreme za drugi trening, a kojeg sad nema jer je to trening na moru. Ali zato treći trening koji je inače bio u klupskoj teretani može odraditi doma na simulatoru za "višenje", odnosno simulatoru za izbacivanje van jedrilice.

Naravno, ne treba zaboraviti ključni element u životu svakoga, a pogotovo sportaša, a riječ je o prehrani. Za nju je zadužena Filipova djevojka.

Foto: Privatna arhiva

Prva slijedeća regata u kalendaru je Europsko prvenstvo koje još uvijek nije otkazano, a u kalendaru je zakazano za svibanj. Ako se do tada ne normalizira situacija s Korona virusom Filip se nada da će se održati u nekom drugom terminu do kraja godine.

Kao i u svemu ostalom, uvijek postoji opasnost od zasićenja s aktivnošću kojom se trenutno netko bavi. Zato sportaši moraju obavezno imati nakon intenzivnog dijela sezone jedan relaksacijski period kada se mogu posvetiti nekim drugim aktivnostima. Uglavnom se taj period nalazi u ljetnim terminima, pa bi tako trebalo biti i ove godine.

Jedna od tih "hobi" aktivnosti je u posljednje vrijeme bila jedrenje u jednosjed katamaranima klase "A". Ali ozbiljnije planove ima ne u njoj nego u klasi uz koju se posebno vezao još u vrijeme svojih dana u Optimistu, a to je klasa IOM.

 

 

Back To Top