Od 23. do 28. lipnja Krk je bio u znaku jedrenja i jedara Optimista i Lasera sa sjevernog Jadrana. Od utorka do petka bio je organiziran službeni kamp Hrvatskog jedriličarskog saveza klase Optimist za regiju sjever, a u subotu i nedjelju jedrila se Krčka regata za Optimiste, te klase Laser 4.7 i Laser Radial.

Vladali su pravi ljetni uvjeti... vrući sunčani dani i manjak vjetra. To se najbolje očitovalo za vikend kad su od predviđenih pet jedrenja Optimisti i Laseri 4.7 uspjeli odjedriti samo dva plova, a Radiali tri.

Slično kao i na regati Sv.Vida, najmlađi članovi flote Optimista su bili u velikoj većini. Od ukupno 55 prijavljenih čak 31 je bio u mlađoj dobnoj skupini, onoj do 12 godina. Međutim, stariji su i dalje oni koji su na čelu flote.

U oba odjedrena plova poredak na prva dva mjesta je bio isti. Oba puta pobjednik je bio Grigor Pettener iz JK Jugo i oba puta srebreni Mark Maglica iz JK Galeb. Treći na postolju bio je Maro Bratonja iz JK Opatija s ulascima na 3. i 5. mjestu.

Zanimljivo je da je prvi plov obilovao OCS-ovima kojih je bilo čak osam, jednako kao i DNF-ova. Da je taj prvi start bio odjedren koncentriranije možda bi situacija na vrhu bila drugačija s obzirom na 3. i 4. mjesto koja su u drugom plovu osvojili Borna Mohač - JD Val i Arsen Krzyk - JK 3.maj.

Što se tiče ostalih ktegorija, među djevojčicama najbrže su jedrile Barbara Perušić iz JK Galeb koja je osvojila 4. mjesto i predstavnice domaćina Jessica Konc i Sara Mavrić koje su završile kao 8. i 9.

Među najmlađima najbrži je drugi put za redom bio Karlo Ugrin iz Galeba, dok je Vita Erceg bila najbrža djevojčica do 12 godina.


U floti Lasera 4.7 bilo je 14 momaka i djevojaka. Tu je također bilo nekoliko OCS-ova, ali značajno manje nego kod mlađih kolega. Ponovno najbrža je bila Crikveničanka Carla De Carina. Ona je uknjižila 2. i 1. mjesto.

Najbrži dečko bio je drugoplasirani Frane Baršić iz JK Galeb, dok je na trećem mjestu završila Manola Miletić iz JK Kvarner.

Slično ako u floti Optimista, možda je mogla situacija na vrhu biti malo drugačija, s obzirom na 2. mjesto u drugom plovu Galebaša Hrvoja Mršića koji je preuranjeno startao u prvom plovu.


Radiali su bili najmalobrojnija flota. Njih je bilo ukupno 9, a od tog broja troje je bilo iz regije jug, preciznije iz JK Labud. S druge strane, oni su najviše jedrili, odnosno, uspješno kraju su priveli tri plova.

Po tko zna koji put, najbrža je bila jedriličarka JK Val iz Crikvenice, Ursula Balas. S dva prva i jednim drugim mjestom nije dala velike šanse članovima JK Labud Antunu Tomaševiću i Luki Vukoviću.

U cijeloj floti, Ursula i Luka su pokazali najkonstantnije jedrenje, ali Ursula je sa svojim velikim iskustvom ipak držala sve konce u svojim rukama.

Za razliku od ostale dvije flote, Radiali su svaki put startali bez problema i nije bilo OCS-ova, ali zato su Ilia Rodman i Nika Manestar imali po dva DNF-a...

 

U istom terminu u Šibeniku se trebala jedriti regata povodom 60. Međunarodnog festivala djeteta za klase Optimist, Laser 4.7 i Laser Radial, ali je otkazana dva dana ranije zbog straha uzrokovanog epidemiološkom situacijom koja se nepovoljno razvijala u susjednom Zadru na međunarodnom teniskom turniru.

 

Naslovna foto: Facebook JK Plav

 

Back To Top