Čak 18 hrvatskih jedriličarki i jedriličara iz klase Optimist nastupilo je na jakoj međunarodnoj regati u konkurenciji 424 vršnjaka, a koja je bila organizirana između 26. i 29. siječanja u Španjolskom gradu Torrevieja.

U daleku Španjolsku otputovali su članovi JK Labud, JK Uskok, JK Uljanik, JK Zvir, JK Kvarner, JK Opatija i JK Zenta. Naravno, dio trenera je podnio najveći dio tereta provodeći nekoliko dana na cesti i transportu jedrilica i gumenjaka, dok su kormilari s drugim dijelom pratnje u Torrevieju stigli avionom.

Sustav natjecanja bi je takav da je flota bila podijeljena u četiri skupine koje su odjedrile po četiri kvalifikacijska plova, a potom još po pet finalnih plovova, dok je zlatna finalna skupina uspjela odjedriti i šesti finalni plov.

Naša ekipa bila je poprilično uspješna i nakon kvalifikacijskog ciklusa u zlatnoj skupini završilo je četvero klinaca, u srebrenoj sedmero, dvoje u brončanoj, a ostali u bisernoj. 

Generalno gledajući riječ je o dosta dobrom nastupu, pogotovo što je Bepo Duplančić - JK Labud, regatu završio na izvrsnom petom mjestu, dok su dosta blizu završili još i Ema Grabar - JK Uljanik, koja je završila kao 11. odnosno kao najbolja djevojka, te njen klupski kolega Edi Jurman koji se u Pulu vratio s 14. mjesta. Inače, Edi se može pohvaliti i s čak dvije pojedinačne pobjede i jednim trećim mjestom u zlatnoj skupini, ali serija od tri vrlo loša finiša pred kraj natjecanja zaustavila ga je u pohodu na postolje.

Što se tiče Bepa i Eme, njih dvoje su izvrsno jedrili u kvalifikacijskom dijelu, ali u finalnom im se prosjek pokvario i nisu mogli ostvariti bolje plasmane. Ipak, oboje na kraju mogu biti zadovoljni.

Vremenski uvjeti prvog dana jedrenja bili su zahtjevni za RO. Kasnilo se sa startevima, ali na kraju se zajedrilo po 10-12 čvorova zapadnjaka. Drugi dan se na more izašlo ranije i do podne se uspjelo jedriti po petnaestak čvorova, ali potom vjetar značajno slabi.

Treći dan regate opravdao je dolazak u Španjolsku, bar s organizatorske strane i po veselih 12 do 15 čvorova sjeverozapadnjaka sve skupine uspijevaju odjedriti po tri nova plova.

Ali posljednji dan donosi i kišu i vrlo nestabilne uvjete po pitanju vjetra, tako da kad se sve uzme u obzir može se reći da regata ne bi mogla opisati kao jedna od lakših i ugodnijih.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: Pep Portas

 

Back To Top