Nakon uvertire u vidu Prvenstva 17 distrikta koje se jedrilo prošli vikend u istom akvatoriju i koje je također organizirao JK Mornar, od srijede do subote imat ćemo priliku na moru vidjeti neke od najboljih svjetskih posada u klasi zvijezda!

Organizacijski odbor regate sastavljen je uglavnom od naših jedriličara u ovoj klasi koji su nastupali na regatama najvišeg ranga diljem svijeta i na najpoznatijim jedriličarskim destinacijama. Viđeno na tim eventima, zajedno sa statusom same klase, ponukalo je organizatore da se i oni upuste u avanturu još neviđenu na regatama malih klasa u Hrvatskoj. Riječ je o video prijenosu u živo. Njega će realizirati tvrtka Croatel, inače u vlasništvu Tonka Barača flokiste Marina Mišure.

Predviđeno je da sva jedrenja budu praćena s kamerama s brodova i iz zraka i držimo im fige da to realiziraju na najvišoj razini, a link preko kojeg ćete prvenstvo moći pratiti je tu ispod:

A evo što o samoj regati kaže jedan od članova Organizacijskog odbora, Marko Marinović:

Očekujemo sudjelovanje ko četrdeset posada i s obzirom na okolnosti prezadovoljni smo s tim brojem!
Do prije 3-4 tjedna nismo bili sigurni kako će to sve izgledati, ali rekli smo "show must go on" i idemo. I lani je bilo održano EP. Jedrilo se na Gardi i bilo je dvadeset brodova u 11. mjesecu. Tako da je ovih 40 brodova stvarno uspjeh. Također i svaka čast klasi koja je rekla da dođe tko može i da je bolje i to nego da se prvenstvo odgađa.
Kako je i običaj sad kod nas zadnjih godinu dana, Stožer nam je rekao da ne smijemo imati nikakve domjenke, otvaranje, podjele nagrada itd. To smo iskomunicirali s klasom i oni su se složili da napravimo samo regatu. Mislim, da smo sad s trenutnom situacijom išli tražiti dozvolu sigurno bi dobili dozvolu i za neku večeru i slično, ali prije četiri tjedna nije bilo tako.
Klasa je pristala na to jer ni oni ne žele da se ovo ponovno prolongira do jeseni. I mogu reći da svi koji su nas komunicirali rekli su da dolaze bez obzira na sve... došle su nam dvije Američke posade, Argentinac, Rochard iz Francuske, Chieffi iz Italije, Danci, Ukrajinci, Rusi, Mađari...
Nažalost otkazalo je par posada iz Njemačke jer evo tek sad im država više ne traži obaveznu izolaciju nakon povratka iz Hrvatske, ali dok su trajale prijave uvjeti vrijedila su ta stroža pravila.
Distrikt nam je uspio dobro. Zadnjeg dana nismo išli na more jer smo se svi usuglasili da nema smisla da ulazimo u rizik da nam popuca oprema prije početka EP, jer bi tada to možda bili i nerješivi problemi za neke.
Čini mi se da smo se vratili u neko staro doba kad je bilo važno samo da idemo jedriti i ništa drugo nije bilo važno i to se ljudima sviđa, nitko ih ne pritiska, ne trebaju doći navečer u 8 na večeru u sakou... S te strane je regata stvarno opuštena.
Posade koje su se okupile su dobre i obećavaju dobro jedrenje. Tu je npr. Chieffi koji je bivši svjetski prvak, a trenutno je direktor cijelog Swana, zatim Juan K, jedan od najtraženijih dizajnera jedrilica današnjice. Nedostaje nam samo par imena kao što je Scheidt, ali on i još neki su sad spriječeni trenerskim obavezama pred olimpijadu.
Što se tiče vremena mislim da će nas potrefiti neka termika sa zapada i da to neće zakazati.

Marko Marinović, član Organizacijskog odbora

Ako želite isplanirati kad ćete se uključiti u video prijenos program jedrenja po danima je vrlo jednostavan i izgleda ovako:

  • srijeda, 26. svibnja: prvi start u 13:00
  • četvrtak, 27. svibnja: prvi start u 13:00 
  • petak, 28. svibnja: prvi start u 13:00
  • subota, 29. svibnja: prvi start u 13:00

Svaki dan su predviđena po dva jedrenja s tim da je otvorena mogućnost da se jednog dana odjedri i treći plov.

I za kraj, link za rezultate i ostale servisne informacije vezane uz regatu je www.2021euro.starchampionships.org