Youth Sailing World Championships, odnosno Svjetska prvenstva mladih održala su se deveti put za redom, a termin održavanja je bio 14 - 21. srpnja s mjestom radnje u spomenutom Corpus Christiju, gradu u Texasu.

Inače i Hrvatska se može pohvaliti s organizacijom ovog planetarnog eventa kad se zahtjevnog posla domaćinstva prihvatio jedriličarski klub Uskok iz Zadra 2011. godine.

Princip natjecanja je da svaku državu u pojedinoj klasi može predstavljati samo po jedna posada. Hrvatski jedriličarski savez je sponzorirao nastup muških i ženskih posada i u klasi 420 i u RS:X i u Laser radialu.

JK Uskok je i ove godine zastupljen u priči oko omladinskog SP jer je trenutno jedini klub koji ozbiljno njeguje jedrenje u dvosjedima, pa su tako obje posade u 420 bile iz hangara uvale Vitrenjak. Ženska flota je brojala 23 posade, a odjedreno je 9 plovova. Antonia Kuštera i Maris Bašić su pet puta finiširale unutar prvih deset. Najbolji rezultat im je bio 5. mjesto, dok je najlošiji ulazak u cilj bio na 14. mjestu. U konačnici zauzimaju 9. mjesto.

Jednako brojna je bila i muška flota i odjedrili su također 9 plovova. U njoj su jedrili Matija Pintarić i Mikael Marvin. Oni su bili dosta lošiji od svojih klupskih kolegica i uglavnom su završavali ispod 15. mjesta, a na kraju završavaju kao 21. Evo što o njihovim nastupima je imao za reći njihov trener Petar Cupač:

Puhalo je s mora na kraj, neki njihov maestral. Dosta konstantno s 15 do 20 čvorova. Flote koje su izlazile na more kroz jutro su imale nešto slabiji vjetar, dok je onima koji su jedrili u poslijepodnevnim satima dosezao veću snagu. Naravno, momci i cure su se izmjenjivali u takvim uvjetima, pa bi jednom djevojke startale u 11:30, a momci u 15 sati, a drugi dan bi bilo obrnuto... A što se tiče nastupa može se i u ovom slučaju reći da uvijek može bolje. Cure su bile nešto bolje i mislim da su s obzirom na konkurenciju mogle najviše stići do petog mjesta. U svakom slučaju su napredovale jer su lani ovu regatu završile na 15. mjestu. Inače su bile među najmlađim posadama. Trenutno imaju po 15 godina, a u konkurenciji za Youth prvenstva su do navršene 18. godine. S druge strane od momaka sam očekivao bolji rezultat. Opravdanje im može biti to što im je ovo posljednja godina u klasi i sad su već preteški u odnosu na konkurenciju. Ovo im je ujedno bila i posljednja regata u 420 i sad prelaze u "ženski" 49er gdje trebaju izbrusiti tehniku jedrenja prije prelaska u "muški" 49er. Naime, slično kao što se sad dešava s Laser radialom koji je postao prijelazna klasa, tako su se otvorile mogućnosti i s 49erom. Oni u toj jedrilici neće smjeti nastupati na svjetskim i europskim prvenstvima, ali neke druge regate im pružaju mogućnost nastupa. Konkretna razlika u ove dvije jedrilice je u visini jarbola i površini jedrilja, ženska verzija ima niži jarbol, manji flok, manje jedro, manji genaker i u konačnici su i sile na njemu manje. Plan je da Matija i Mikael u njemu provedu jednu do dvije sezone i kad podignu fizičku spremu da se prebace u mušku varijantu. A za djevojke je idući korak priprema za Prvenstvo Hrvatske u Omišu, kao i nastupi na nekoliko regata u inozemstvu.

Petar Cupač, trener JK Uskok

Najbrojnija flota je bila u klasi Laser radial. Muški predstavnik je bio član JK Split, Bruno Gašpić. Konkurencija mu je brojila još 57 jedriličara. I oni su odjedrili 9 plovova, a Bruno je jedrio vrlo nestabilno, kao da se tražio svih dana jedrenja. Regatu je otvorio s crnom zastavom nakon koje je uslijedilo nekoliko solidnih rezultata, ali od 5. plova kola kreću nizbrdo i regatu završava na 31. mjestu.

U sličnim problemima je bila i Karmen Perković iz JK Labud. Skoro svi ulasci u cilj su oko dvadesetog mjesta uz samo jedan bljesak na 12. mjestu. Na kraju 28. od 46 jedriličarki.

Za oboje laseraša zadužen je bio Ante Ćesić:

Brunu je to bila jedna od onih regata kad ti ništa ne ide od ruke. Nejasno mi je kako je ovako loše završio u ovoj konkurenciji, pogotovo s obzirom na prijašnje rezultate. Ili je bila trema ovako velikog događaja ili je imao problem s jedrilicom. Nekoliko puta se desilo da starta izvrsno, ostavi konkurenciju "u šiji", a nakon stotinjak metara se isti ti jedriličari "popenju" i prođu ga s gornje strane. U jedriličarskom smislu Bruno treba regatu što prije zaboraviti i krenuti dalje, po mojim procjenama očekivao sam da će završiti između 7. i 12. mjesta. Što se tiče Karmen ona nije mogla puno bolje. Puhalo je svaki dan od 13 do 18 čvorova i stvarno je prelagana za te uvjete. Da je vjetar bio slabiji sigurno bi jedrila mnogo bolje. Inače je bilo nesnošljivo vruče! Svaki dan je temperatura bila između 35 i 43°C, a more je bilo oko 28-29°C. Što se tiče organizacije pohvalio bi domaćine. Svi smo bili smješteni u istom hotelu ispred kojeg su na plaži bile smještene jedrilice, a unutar cijele naše ekipe je vladala izvrsna atmosfera.

Ante Ćesić, trener JK Split

Foto: www.worldsailingywc.org

27 momaka je jedrilo na daskama RS:X, kao i 17 djevojaka. Rocco Hrvoj i Palma Čargo su bili naši predstavnivi, oboje iz JK Labud. Za razliku od ostalih klasa oni su odjedrili po 13 plovova.

Roccu su svi rezultati zmeđu 7. i 19. mjesta uz jedan UFD. Na kraju je solidan 14. S druge strane Palma je ostvarila najbolji rezultata od svih naših predstavnika. Po dva 2., 3. i 4. mjesta, tri puta 5., jednom 6., dva puta 7. i s jednim 9. mjestom kao najlošijim rezultatom gđica. Čargo završava Svjetsko prvenstvo na četvrtom mjestu!

Oboje ovim mladih surfera već neko vrijeme vodi trener Marin Siriščević:

A što da kažem, bilo je katastrofalno s 40°C u zraku i 30 u moru uz 90% vlage, a mi smo stigli malo ranije da se prilagodimo baš temperaturi. Palma je svaki dan išla po malo naprijed, ali svaki dan je puhalo između 15 i 20 čvorova što je izrazito odgovaralo težim djevojkama koje se inače ne ističu na ostalim regatama. Prije ove regate smo bili u Francuskoj na "običnom" Svjetskom juniorskom prvenstvu gdje je flota bila mnogo veća. Slijedeća regata nam je Europsko prvenstvo u Aarhusu, a plan je da pripreme napravimo na Sardiniji s talijanskom reprezentacijom. Također planiramo i nastup na dječjoj olimpijadi koja će se održati u Buenos Airesu od 6. do 18. listopada gdje će se jedriti na daskama Bic Techno. Inače uz Palmu se na ovu "malu" olimpijadu od jedriličara kvalificirao jedino još kajter Martin Dolenc. Palma je potrebni rezultat ostvarila u travnju na regati u Palermu (Europsko prvenstvo na kojem je završila 13.). A Rocco je stvarno izvrsno odjedrio regatu, moram ga pohvaliti da mu je ovo bila do sada najbolja regata. Imao je stvarno jaku konkurenciju i s obzirom na uvjete na moru na ruku mu je išla i njegova visina i masa. Također je plan da i on ide na sve spomenute regate (osim male olimpijade), a još će nastupiti i na Svjetsko prvenstvo u slalomu koje će se jedriti na Bolu.

Marin Siriščević, trener JK Labud

 

Naslovna foto: www.worldsailingywc.org

 

Back To Top