Za vikend 15. i 16. rujna u Primoštenu je organizirana predzadnja ovosezonska regata malih sportskih katamarana u Hrvatskoj.

Inače je JK Primošten jedan od rijetkih klubova koji u nas radi na razvoju jedrenja dvotrupaca. Uz njih to se kontinuirano radi samo još u Pakoštanima, Murteru i Šimunima, trima sredinama koje su uz Primošten još uvijek opstale i ustrajale u organiziranju regata.

Do sada su se regate katamarana u Primoštenu organizirale za nekoliko različitih klasa. Ove godine je nastupilo samo 6 posada, ali su sve bile u klasi F18. Inače je riječ o klasi o kojoj je bilo riječi u članku Nacra stiže u Hrvatsku gdje je bilo riječi o pripremanju dvojca Marenić - Šavar za prelazak u olimpijski katamaran klase Nacra 17.

Na regatama različitih vrsta i klasa katamarana regatavale su jedrilice različitih performansi i brzina. Glavna posljedica toga je  što se uvijek moralo čekati manje i sporije, pa da se može krenuti u novu startnu proceduru. Također su se za kalkuliranje zajedničkih rezultata morale koristiti MOCRA formule, nešto slično kao ORC u krstašima. U posljednje vrijeme se većina vlasnika katamarana odlučuje na prebacivanje na klasu F18, a posljedica bi trebala biti napredak same klase. Nadamo se da će u tome i uspjeti, te da će flota u budućnosti biti sve izjednačenija. Ali vratimo se u Primošten.

U razgovoru s predsjednikom JK Primošten, Mirom Kožuhom saznali smo da mu je ovo bila jedna od dražih regata koje je organizirao njegov krug. Osim što su i ove godine dobili sponzorsku logističku pomoć od charter tvrtki Under the Heavens i Mare chartera, a općina Primošten ponovno bila jedan od glavnih sponzora, direktno su bili angažirani i najmlađi članovi kluba koji su se na taj način upoznali s regatama i iz jednog novog kuta. Ove godine su napravili i jedan mali zaokret u načinu organizacije društvenog dijela regate. Ovaj put je subota nakon jedrenja bila rezervirana za druženje u klupskim prostorijama oko gradela i prigodnih dodataka, pa se ovaj put jedriličari nisu "razbježali" nakon večere prema svojim apartmanima već su se nastavili družiti do dugo u noć. Istina, to se moglo primijetiti u kvaliteti jedrenja nekih posada idućeg dana, ali nitko se nije pokušao izvuči na tu kartu.

O natjecateljskom dijelu organizacije informirao nas je Luka Ćurko koji osim što se bavio organizacijom regate bio je i natjecatelj:

Trenutno smo skupina od 10 do 15 katamarana koji se pojavljuju na našim regatama. Uglavnom smo svi na potezu između Primoštena i Šimuna, a jednom smo imali na regatama posade iz Dubrovnika i Podstrane. U posljednje vrijeme počeli su se i stranci pojavljivati na našim regatama, ali prevladava desetak uvijek istih posada. Rekord regate je 15 katamarana, a ove godine nas je bilo samo šest, ali zato smo svi bili u istoj klasi i nikog se nije trebalo dugo čekati. Tako smo u subotu napravili dugu navigaciju u tri etape. Jedrili smo od Primoštena preko Krbele do ulaza u Morinjski zaljev. Zatim oko Krpnja do Zlarina. I posljednja etapa je bila iz Zlarina, između Sestrica i natrag u Primošten. Ruta je imala oko 30 NM, a mi smo je zajedno sa startevima i čekanjima prešli za 3 i pol sata! Stvarno je bilo krasno. Prije polaska iz Primoštena predvidjeli smo da na Krbeli bude pomoćni cilj u slučaju da ne bude dovoljno vjetra, ali nije bilo potrebne i odjedrili smo kompletnu rutu.

Luka Ćurko, JK Primošten

U nedjelju su također odjedrena tri plova, dva navigacijska i jedan štap. Navigacija se jedrila oko otočića ispred Primoštena, dok je štap postavljen u Primoštenskoj uvali.

Najbolji na kraju regate su bili Marko i Nikša Orešković. Članovi JKD Zagreb su četiri puta ušli u cilj kao pobjednici i odnijeli pobjedu sa šest bodova neto. Četiri boda iza njih završili su domaćini Luka Ćurko i Vedran Banjeglav, a na trećem mjestu na postolju su završili članovi DSR-a Draško Andrić i Igor Lerman. Točno bodovno stanje i rezultate ostalih posada možete pronaći na ovom linku, a fotografije s nedjeljnog dijela regate u ovoj fotogaleriji.

Iduća regata je u Šimunima posljednjeg vikend rujna, a riječ je o velikom događanju koje će okupiti i surfere, kitere, SUPiste.

 

Prva regata malih sportskih katamarana u Hrvatskoj organizirana je prije deset godina u Pakoštanima. Iste te godine je organizirana i prva regata u Primoštenu.

 

Back To Top