U nedjelju 22. kolovoza odjedren je 14. Burtiž, regata tradicionalnih barki s latinskim idrom, a koju je ove godine organizirala Ekološka udruga Šepurina. Sudjelovale su 33 gajete, leuta i kaića, a pobjedu je s nevjerojatnom prednošću odnijela gajeta Sirotica.

Vremenski uvjeti koji su vladali na regatnom polju ispred Prvić Šepurine bili su pravi kasnoljetni, puno sunca i lagani maestral, tako da se moralo jedriti na nešto kraćoj ruti nego inače. Ovog puta sve se odigravalo u malom trokutu ispred samog mjesta Šepurina, a Regatni odbor se poslužio bovama da definira područje jedrenja.

Start je postavljen ispred starog porta i startalo se "na lancanu". Sidra su bila bačena točno u smjeru zapada, pa je start bio u malo laškiju orcu, ali s obzirom na maritimne karakteristike ovih jedrilica neke su već tu morale značajnije otpasti od kursa. Uglavnom, svi da bi stigli do prve bove, koja je bila postavljena u smjeru Logorunskih vrata, morali su napraviti bar dvije vire.

Nakon njenog ostavljanja lijevim bokom jedrilo se s vjetrom u pola krme u smjeru jugoistoka prema punti Gaćice, otoka Tijata. Tu je bila postavljena druga bova koju je također trebalo ostaviti lijevim bokom, te s vjetrom u bok odjedriti do cilja ispred Šepurinske nove rive.

S obzirom na lagani vjetar, koji je puhao brzinom odo oko 5 - 7 čvorova, bolja pripremljenost barki i iskustvo posada najviše je dolazilo do izražaja u postizanju boljih pozicija. Već od početka vodstvo preuzima jedna od najtrofejnijih gajeta u ovom akvatoriju, riječ je o Sirotici. Posada Damira Čorkala prva obilazi bovu od orce sa značajnom prednošću, a u etapi niz vjetar ta razlika se nastavila povećavati, da bi kulminaciju postigla u posljednjoj etapi kad je u cilj ulazila dok je prva pratnja bila tek u prvoj polovici ove posljednje etape. Ekipa Sirotice regatu je odjedrila za manje od sat vremena, dok su najsporiji za njima kasnili i po sat vremena.

Startali smo po sredini, jer smo vidjeli da je u jednom i u drugom kutu bilo dosta gužve. Mislili smo da ako se izvučemo kako treba, na pravu stranu, nema više problema.
Tako da smo start odradili kako treba, malo nam je sidro podoralo, ali imali smo čisti vjetar i brzo smo se izvukli.
Brod je išao lijepo u vjetar, brzina nam je bila stvarno dobra. Već nakon prve vire vidjeli smo da se odvajamo i na bovu smo stigli s već dobrom prednošću. Okrenuli je i tad je bilo sve manje više gotovo.
Kad se sve kritički pogleda mogu reći da nismo imali niti jednu grešku, osim što nam je sidro podoralo, a tu ne možemo ništa.
Kako smo na startu bili u sredini, u čistom vjetru mogli smo startati komodno, nije bilo nikakvih poklapanja, odabrali smo pravu stranu i to je bilo to.

Damir Čorkalo, gajeta Sirotica

Situacija sa sidrom posade Sirotice je jedna od realnosti koja se dešava na startu ovakvih regata, kao što se ponekad desi da sidro zapne na dnu i da se  ne može izvući. U tom slučaju dozvoljeno je da ga se ostavi na dnu, naravno, označeno nekom bovicom ili pajetom i nakon ulaska u cilj posada se na miru može uhvatiti u koštac s njegovim oslobađanjem.

Ovo je zanimljiva situacija, jer ako je na provi član posade koji dosta eksplozivno može obaviti posao povlačenja po konopu, onda je donekle i poželjno da sidro zapne na dnu, ali u tom slučaju posada mora vrlo brzo reagirati u smislu ostavljanja oznake za pajet i odustajanja s pokušajima za njegovo izvlačenje.

Suprotna situacija je ako sidro podore i ako se brodu ne može dati odgovarajuća početna akceleracija. A najgori je scenario, najčešće realiziran kad je flota velika, ili ako je lancana kratka, da se isprepletu sidreni konopi. 

U svakom slučaju, može se reći da je ovo jedan od najkritičnijih trenutaka regate tradicionalnih barki i ako reakcija posade nije dobra i brza teško se kasnije može nadoknaditi nastali zaostatak, u principu nešto slično startu formule 1.

Što se tiče gajeta, poredak na postolju bio je sljedeći:

  1. Sirotica - MU 485 - Damir Čorkalo
  2. Godulica - MU 229 - Krešimir Papeša
  3. Baba Tone - MU 612 - Dario Filipi

Treba istaknuti da je Godulica bila i trećeplasirana u generalnom proetku.

Posebno osvježenje ove regate bila je mlađahna posada na kaiću Marinka. Poznavaoci prilika u Latinskom idru znaju da je to kaić obitelji Frop i da je s njim osvojeno mnoštvo nagrada na ovim regatama, pa tako i Burtiž 2019., a ove godine na njemu je jedrio kadetsko/juniorski dream team iz JK Split. Nekoliko njihovih optimista i laseraša preuzelo je argolu i škotu te vrlo dobrim jedrenjem stiglo do drugog mjesta u generalnom plasmanu.

S obzirom da im je ovo bila prva samostalna regata ovog tipa trebalo im je malo vremena da se snađu sa startom, ali nakon toga dolaze na svoje. Dobrim čitanjem regatnog polja malo po malo prolaze između većih gajeta i leuta, te prestižu jednog po jednog, da bi na kraju u cilj ušli par metara iza Lipe moje, plastične gajete koja inače jedri van konkurencije jer nije izgrađena tradicionalnim tehnikama i materijalima.

Kaića i leuta inače na svim regatama latinskog idra ima značajno manje nego gajeta, pa je samim tim uspjeh ove mlade posade tim veći, a evo tko se još s njima popeo na postolje:

  1. Marinka - MU 906 - Šime Bosna Rusković
  2. Mali plavi kaić - Nikola Burtina
  3. Zadnji - VD 180225 - Jakov Cvitan

S obzirom na lagani vjetar, teški leuti nisu imali nekih posebnih šansi za plasmane na vrhu, kao što se zna desiti na vjetrovitijim regatama. Međutim, cijela flota je uspješno završila regatu, pa tako i svi prijavljeni leuti, a njihov poredak bio je ovakav:

  1. Palma - ŠB 4166 - Đorđe Ljuba
  2. Gušte - MU 85 - Tonko Skračić
  3. Bažokići - MU 8 - Ivan Šikić

Iduća regata bit će u nedjelju 29. kolovoza s početkom u 15 sati i to ponovno u Betini, ali ova nije u standardnom touru, jer jedino za nju ne vrijedi pravilo "1.6" koje je objašnjeno u prethodnom članku. Ovo je regata koja je otvorenog karaktera i nema nikakvih ograničenja po pitanju površine jedrilja, duljine lantina itd, a posebnost joj je i to što je start leteći i jedri se isključivo oko bova.

Pa ako vas put nanese ove posljednje kolovoške nedjelje na otok Murter imat ćete prilike uživati u još jednom atraktivnom tradicijskom sportskom događaju.

Foto: Damir Čorkalo

Nakon Betinske Vanka škvare slijedi posljednja ovogodišnja regata Latinskog idra, tradicionalna Za dušu i tilo koja se za blagdan Sv.Mihovila organizira u Murteru.

 

Back To Top